8 Veprime në Timon që Ju Zbrazin Xhepat dhe Rrënojnë Makinën Tuaj

©depositphotos

Sa më gjatë të keni një veturë, aq më shumë zakone të ngasjes do të zotëroni. Për fat të keq, jo të gjitha këto zakonet janë të mira. Për më tepër, sa më shumë përvojë të fitoni aq më e vështirë është t’i ndryshoni ato.

Ne vendosëm të hartojmë shembuj të sjelljes së pamatur të ngasjes. Shpresojmë që ky artikull do t’ju ndihmojë të shmangni situatat e rrezikshme dhe shpenzimet e panevojshme!

Pushoni dorën sipër marrshit

© depositphotos © depositphotos

Shumë njerëz kanë zakon ta pushojnë dorën e tyre mbi marrsh gjatë ngasjes. Kjo nuk duhet të bëhet për disa arsye, ku më e dukshmja është se ju duhen të dyja duart për të drejtuar.

Një tjetër efekt i dëmshëm është se një presion i tillë i vogël, por i vazhdueshëm në kutinë e marrshit e kthen atë në një lloj përzierësi koktejlesh, duke zhvendosur sinkronizuesit dhe ingranazhet. Kjo, nga ana tjetër, çon në probleme me zhvendosjen e ingranazheve.

E furnizoni makinën vetëm kur serbatori të jetë pothuajse bosh

Kur makina juaj nuk është në përdorim, papastërtitë mekanike grumbullohen në serbatorin e karburantit dhe formohen sedimente në pjesën e poshtme të tij. Papastërtia arrin në pompën e karburantit dhe filtrat, duke shkaktuar dëme.

Gjatë muajve të dimrit, sigurohuni që gjithmonë të lini serbatorin të paktën gjysmë të mbushur me karburant për të shmangur formimin e sasive të mëdha të kondensatës.

Në kushtet e ngrirjes, prania e ujit në serbatori e karburantit mund të çojë në deformime dhe probleme të tjera.

Frenimi i shpeshtë

© depositphotos

“Mbani distancën tuaj dhe bashkohuni me trafikun”. Kjo është ajo që ju mësojnë në kursin e patentës. Por nëse vazhdoni të frenoni pa qenë e nevojshme, është më mirë do të lini mënjanë një shumë të madhe për bllokimin e frenave dhe zëvëndësimin e diskut.

Për të shmangur aksidentet e pakëndshme, mos harroni të mbani një sy nga niveli i lëngjeve të frenave.

Injorimi i zhurmave të dyshimta

© depositphotos © pixabay

 

Tingujt e zhurmshëm dhe zhurmat e tjera të pazakonta mund të tregojnë një mosfunksionim. Shumë shoferë kanë tendencë t’i injorojnë këto shenja dhe, si rezultat, makinat e tyre shpesh prishen në mes të rrugës.

Nëse makina juaj nis emetimin e tingujve të panatyrshëm, sigurohuni që të përdorni skanimin e duhur për të identifikuar problemin dhe për t’u marrë me të në kohë.

Neglizhimi i përdorimit të frenave të dorës

© depositphotos © depositphotos

Kur parkoni një makinë me transmision automatik në një pjerrësi, e gjithë pesha bie në ingranazhin e bllokimit të boshtit të prodhimit të kutisë së shpejtësisë.

Për të parkuar me sukses në një pjerrësi, mbajeni frenat e këmbëve dhe kaloni në “park”. Pastaj tërhiqni frenat e dorës dhe vetëm atëherë ngadalë lëshoni frenat e këmbës.

Drejtimi i një motori të ftohtë në shpejtësi të lartë

Shumica e motorëve modern nuk kanë nevojë për ngrohje. Por vlen të kujtohet se derisa matësi të tregojë temperaturën, nuk duhet të drejtohet me më shumë se 2,000 rrotullime. Në kushtet e ngrirjes, këshillohet që motori të ngrohet për 1-2 minuta para se të niseni.

Mbajtja e këmbës në frena ndërsa vozisni tatëpjetë

© depositphotos © depositphotos

Shumë shoferë kanë tendencë për të mbajtur këmbën e tyre në pedalen e frenave ndërsa vozisni drejt një rruge të tatëpjetë në mënyrë që të jenë të gatshëm për të frenuar në çdo moment.

Kjo çon në mbinxehje të sistemit të frenave dhe sosje të ferrotave dhe disqeve. Gjëja e duhur për të bërë është të përdorni marrshin më të ulët dhe të filloni ngadalësimin e motorit.