9 Gabime në Edukimin e Fëmijëve që i Marrin në Qafë Kur të Rriten

Rritja e një fëmije është një detyrë delikate dhe e vështirë, dhe në prani të disa fëmijëve, procesi bëhet edhe më i ndërlikuar.

Mbi të gjitha, është e rëndësishme jo vetëm të mbani një marrëdhënie besimi me secilin prej fëmijëve, por edhe të vendosni një lidhje midis tyre.

Por ndonjëherë, gjëra krejtësisht të paqarta ndërhyjnë në këtë mes. Për shembull, frazat që zakonisht përcillen nga brezi në brez, nuk sjellin asgjë më tepër përveç konfuzionit dhe konfliktit.

Ne vendosëm të kuptojmë se cilat fjalë dhe pse është më mirë të mos i përdorni kur rritni fëmijë, nëse dëshironi që ata të mos garojnë me njëri-tjetrin dhe të jenë vërtet miqësorë dhe të lumtur.

“Merr shembull nga vëllai juaj (motra)”

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Mund të duket sikur krahasimi me një fëmijë tjetër është motiv i madh. Sidoqoftë, në realitet, në këtë moment, foshnja dëgjon vetëm që ju e doni motrën ose vëllain e tij më shumë, dhe ai është më keq në gjithçka. Kjo krijon ndjenja hidhërimi dhe xhelozie, të cilat mund të çojnë në probleme afatgjata të vetëvlerësimit dhe konkurrencë të ashpër në ditët e sotme kur përdoren taktika të pandershme.

“Ndiqni më të voglin”

© Pexels , © Unsplash

Rekomandohet të lini fëmijët më të vegjël nën kujdesin e të moshuarve vetëm kur ka një ndryshim të mjaftueshëm moshe. Por edhe këtu vlen të kujtohet se mbikëqyrja nuk duhet të bëhet përgjegjësi e një fëmije të rritur, sikur ai të jetë një zëvendësim i plotë për një prind. Idealisht, kjo duhet të jetë një shfaqje e pavarur e dashurisë ose punës, e cila më pas paguhet me para xhepi ose dhurata.

“Duhet ta duash atë”

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Shfaqja e një fëmije të ri në familje është stresuese për fëmijët më të mëdhenj, ndjenjat konfliktuale dhe xhelozia fillon t’i nxisë. Përpjekjet për të krijuar dashuri për shkak të lidhjes vetëm mund të përkeqësojnë refuzimin.

Është shumë më mirë që në një situatë të tillë të mos harroni që ndonjëherë të kaloni kohë vetëm me fëmijën më të madh. Vlen të shpjegohet se ai ka të drejtë për emocione, si dhe për të vërejtur dhe inkurajuar momentet kur ai ende tregon shqetësim për më të riun.

“Ti je më i madhi, ji më i zgjuar dhe dorëzohu”

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Pranimi i shpeshtë i anës së të voglit, si dhe detyrimi i të madhit për të duruar dhe për t’u dorëzuar përgjithmonë, çojnë jo vetëm në shfaqjen e një hëndeku midis vetë fëmijëve, por edhe në probleme personale për fëmijën më të madh. Pra, për shkak të barrës së përgjegjësisë dhe presionit të përjetshëm, ai mund të rritet si një perfeksionist shumë më pak optimist dhe mjaft i shqetësuar, i cili kërkon miratim dhe ka vështirësi në krijimin e miqësive.

“Epo, kush do të vijë i pari?”

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Një zakon tjetër i keq i prindërve është provokimi i hapur i rivalitetit. Nëse në rastin e krahasimit të fëmijëve me njëri-tjetrin, një fëmijë ndihet i shtypur, atëherë këtu të gjithë humbin dhe përjetojnë ankth. Në fund të fundit, për fëmijët, konkurrenca nuk është një lojë, që do të thotë se emocionet nga fitimi ose humbja janë sa më të forta që të jetë e mundur.

Prandaj, është më e saktë t’i bësh ata jo si kundërshtarë, por si ekip. Për shembull, duke vepruar si një lojtar i tretë i cili do të marrë rolin e humbësit.

“Mos u zemëro” ose “Ji i durueshëm”

© Pexels , © Pexels

Ndalimi i emocioneve jo vetëm që nuk e ndalon përvojën dhe nuk e zgjidh problemin, por edhe e përkeqëson atë. Mbi të gjitha, edhe të rriturit periodikisht kanë nevojë të përpunojnë me konflikte të brendshme. Në vend që të ndaloni fëmijët të zemërohen, është më mirë t’i dëgjoni, të theksoni se ndjenjat e tyre janë normale dhe t’i ndihmoni ta kuptojnë. Dhe për të zvogëluar konfliktet, përpiquni të vini re punën në ekip dhe ndihmën e ndërsjellë midis fëmijëve dhe t’i lavdëroni ata për këtë.

“Unë ju dua njëlloj”

Secili person ka një individualitet, prandaj është e rëndësishme për secilin prej nesh që ata që na rrethojnë të vërejnë pikërisht pikat e forta dhe anët tona unike.

Fraza “ju dua njëlloj” thekson se nuk ka asgjë të veçantë për asnjë nga fëmijët. Në vend të kësaj, është më mirë të bëni dallimet dhe të lavdëroni secilin fëmijë sipas talenteve të tyre. Atëherë secili prej tyre do të ndihet domethënës dhe i vlefshëm.