9 Gabime në të Ecur që Padashur na Bëjnë të Dëmtojmë Shëndetin Tonë

©Depositphotos.com

Kur bëhet në mënyrë korrekte, ecja është një ushtrim efektiv dhe me ndikim të ulët që ndihmon për të mbajtur trupin të shëndetshëm pa u dashur të punoni.

Sidoqoftë, gabimet e vogla, si mosangazhimi i muskujve të saktë ose ndërmarrja e hapave shumë të gjerë, mund të dëmtojnë shëndetin tuaj. Edhe nëse nuk e vëreni atë në atë kohë, disa orë më vonë mund të merrni dhimbje si rezultat i zakoneve të këqija të ecjes.

Ne po ndajmë disa nga gabimet më të zakonshme që shumë prej nesh bëjnë kur ecin dhe pse është kaq e rëndësishme të ndalosh së përsërituri ato.

Hapat tuaj janë shumë të mëdhenj.

Nëse ecni shumë larg trupit tuaj, pesha e tepërt pastaj vihet në kofshët tuaja pasi ato mbajnë trupin tuaj dhe marrin një pjesë të tronditjes. Kjo mund të shkaktojë dhëmbëzime të dhimbshme dhe të çojë në dëmtim të gjurit për shkak të presionit. Nëse e gjeni veten duke e bërë këtë, është më mirë të provoni të bëni hapa më të vegjël, më të shpeshtë.

Qeni juaj është shumë larg para jush.

©Depositphotos.com

Një studim mbi këmbësorët e qenve ka zbuluar se njerëzit që ecin me qentë e tyre ndërsa tërheqin zinxhirin kanë më shumë të ngjarë të kenë lëndime dhe fraktura. Kjo është veçanërisht e vërtetë për këmbësorët e moshuar që janë më të rrezikuar të marrin një dëmtim.

Për shkak se qeni po tërheq krahun tuaj të shtrirë, ai mund t’ju tërheqë ekuilibrin dhe ju bën presion mbi shpatullat, bërrylat dhe kyçet e dorës. Ju mund të merrni ndrydhje në duar, si dhe dëmtime të kyçit të dorës dhe bërrylit. Në vend të kësaj, rekomandohet të ecni me qenin tuaj afër jush në të majtë kur e keni atë në një zinxhir.

Ju anoni shumë përpara ose prapa.

©Depositphotos.com

Nuk është e pazakontë që ne të harrojmë për mbajtjen e qëndrimit të mirë, dhe kjo mund të ndikojë shumë në shëndetin tonë. Ecja me një anim përpara ose mbrapa sjell një tendosje në ijet tona që mund të çojë në probleme afatgjata, si dhimbje shpine dhe ije.

Rekomandohet të ecni drejt në këmbë me mjekrën tuaj paralele me tokën dhe shpatullat tuaja të relaksuara dhe të tërhiqen prapa. Kjo do të ndihmojë në shtrirjen e trupit tuaj dhe nuk do të vë ndonjë peshë shtesë të panevojshme në ijet dhe pjesën e poshtme të shpinës.

Ju ecni me këmbë të zbathura ose në majë të gishtërinjve.

©Depositphotos.com

Kur hedhim një hap, duhet ta rrokullisim këmbën nga thembra te gishti përpara se ta ngremë përsëri. Sidoqoftë, nëse jeni dikush që nuk rrotullon këmbën, por përkundrazi godet këmbën tuaj në tokë ose ka një tendencë të ecni mbi topat e këmbëve tuaja, atëherë mund të ndjeni pasoja të pakëndshme.

Ecja me këmbë të sheshta mund të çojë në dhimbje në ijë, gjunjë dhe kyçin e këmbës pasi ato thithin shumë tronditje dhe peshë. Gjithashtu, ecja në gishtërinjtë e këmbëve mund të çojë në probleme me tendinat (thembra e Akilit) dhe viçat tuaj pasi ato vihen nën stres të vazhdueshëm.

Ju shtyni përpara me këmbën tuaj të përparme.

©Depositphotos.com

Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje muskujve tuaj kur ecni dhe të siguroheni se po i angazhoni në mënyrë korrekte. Është e pashëndetshme të shtyhemi me këmbën e përparme, sepse ne vendosim shumë tendosje në legen dhe në pjesën e poshtme të shpinës me çdo hap. Me kalimin e kohës, ky zakon mund të shkaktojë dhimbje dhe lëndime.

Në vend të kësaj, ju duhet të shtyni nga vithet dhe këmba juaj e pasme. Kjo natyrshëm do t’ju çojë përpara pa ju lodhur ose detyruar këmbët tuaja.

Ju nuk e angazhoni mesin e trupit tuaj.

Kjo mund të jetë diçka që shpesh e harrojmë, por është mjaft e rëndësishme për të mbështetur peshën tonë dhe për të na mbajtur të ekuilibruar. Duke shtrënguar muskujt e stomakut kur ecni, i mbani të fortë, gjë që, nga ana tjetër, parandalon dhimbjen e mesit dhe përmirëson sjelljen tuaj. Të harrosh ta bësh këtë do të thotë që nuk po i përdorni të gjithë muskujt siç duhet dhe kjo mund të ndikojë në sjelljen tuaj.

Shpatullat tuaja janë të ngritura

©Depositphotos.com

Ky zakon mund të jetë i dhimbshëm dhe është më mirë ta ndryshoni nëse është e mundur. Ecja me shpatulla të tensionuara dhe të larta ndoshta do të çojë në dhimbje qafe dhe shpatulle kur muskujt bllokohen. Në vend të kësaj, provoni të relaksoni shpatullat dhe tërhiqni ato prapa në mënyrë që të keni një shpinë të lakuar natyrshëm. Sigurohuni që të mos i detyroni shpatullat tuaja të vijnë prapa ose të shtyni gjoksin dhe prapanicën tuaj, pasi kjo mund të shkaktojë dhimbje të muskujve.

Ju nuk përdorni krahët tuaj.

©Depositphotos.com

Është e rëndësishme të përdorni krahët kur ecni – jo vetëm për ekuilibrin tuaj. Nëse i mbani krahët anash pa i lënë të lëkunden, mund të keni probleme me rrjedhjen e gjakut. Kjo gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin e indeve tuaja dhe mund të vini re se duart tuaja skuqen dhe fryhen, veçanërisht në mot të nxehtë. Në vend të kësaj, është më mirë të lini krahët të lëkunden pranë jush në një ritëm që përputhet me ecjen tuaj.

Vishni këpucët e gabuara.

©Depositphotos.com

Këpucët shumë të ngurta, shumë të rënda, që nuk përshtaten siç duhet ose janë mbi 1 vjeç mund të ndikojnë në shëndetin tuaj. Kjo është për shkak se këpucët tuaja janë ato jastëkët dhe thithin tronditjen e secilit hap. Nëse këpucët tuaja janë shumë të vjetra, atëherë mbështetja e tyre ka shumë të ngjarë të jetë më e ulët, pasi shtresa e brendshme është e konsumuar.

Nëse këpucët tuaja janë shumë të ngurta ose të rënda, ato mund të shkaktojnë dhimbje ose të tendosin muskujt tuaj pasi që këmbët tuaja nuk mund të lëvizin shëndetshëm nga thembra deri te këmbët me çdo hap. Kjo mungesë e mbështetjes dhe fleksibilitetit mund të shkaktojë probleme me gjunjët dhe t’ju japë dhimbje në këmbë.