9 Këshilla që do ta Rrisin Aftësinë Tuaj në Timon

Nëse keni vuajtur ndonjëherë për të parkuar ose nuk jeni të sigurt se çdo gjë në makinën tuaj është në rregull, ky artikull mund të bëjë një ndryshim të madh. Ju do të habiteni se sa e lehtë është nëse e dini me saktësi se çfarë duhet të synoni.

Këto udhëzime të thjeshta hap pas hapi mund të jenë njësoj të dobishme si për shoferët me eksperiencë dhe për ata që janë të rinj dhe ne do të kishim dashur t’i dinim këto që në provimin e patentës.

Ne përgatitëm këtë përzgjedhje për lexuesit tanë për ta bërë kohën që shpenzoni në makinë më pak stresuese.

Parkim paralel

Parkimi paralel është një makth i zakonshëm për shumë drejtues të rinj. Para së gjithash, kontrolloni nëse keni hapësirë ​​të mjaftueshme.

Le të themi se duhet të kryeni parkim paralel në anën e djathtë. Ju duhet hapësirë ​​jo më pak se sa një e gjysma e gjatësisë së makinës suaj.

 • Ecni përpara derisa makina juaj të jetë paralel me makinën para në vendin e parkimit, le ta quajmë atë makina # 1.
 • Shikoni mbi shpatullën tuaj të djathtë nga qoshja më e ulët e dritares së prapme dhe ecni prapa në vijë të drejtë.
 • Kur fundi i automjetit # 1 mund të shihet komplet në atë qoshe, kthejeni timonin në të djathtë, duke e kthyer makinën mbrapsht në hapësirën e vet.
 • Shikoni në pasqyrën e majtë ku mund të shihni të gjithë pjesën e përparme të veturës pas vendit të parkimit, e quajmë atë makina # 2, drejtoni timonin, duke e sjellë veturën në vijë të drejtë
 • Duke parë në pasqyrën e djathtë, kur shihni pjesën e pasme të makinës # 1, kthejeni timonin drejt majtas dhe makina do të lëvizë në hapësirën e parkimit.
 • Parkojëni veturën paralel me trotuarin, duke i dhënë makinës # 2 hapësirë ​​të mjaftueshme për të dalë.
 • Mbani në mend se mund të keni nevojë për të ecur pak më përtej në hapin # 1 nëse makina juaj është më e gjatë se madhësia standarde.

Parkimi me kënd 45 °

Këto hapa zbatohen nëse keni nevojë të parkoni në një vend me kënd në të djathtën tuaj.

 • Lëvizni në të majtën tuaj sa më shumë që të jetë e mundur.
 • Lëvizni derisa pasqyra e djathtë të jetë në një vijë me dritën e pasme të pasme të veturës në të djathtën tuaj.
 • Pastaj ktheni timonin në të djathtë dhe ecni deri sa të hyni në vend.
 • Kthejini gomat në të majtë për të rregulluar makinën.
 • Mbani në mend se mund të keni nevojë të bëni disa rregullime për hapin # 2 nëse makina juaj nuk është një gjatësie standarde.

Rregulloni pasqyrën në anën e shoferit.

Ndërsa uleni në ndenjësen e shoferit, anohuni në të majtë sa më afër dritares anësore dhe rregulloni pasqyrën në mënyrë që të shihni parafangon e pasme. Kur ju jeni ulur në një pozicion të duhur, ju mezi do ta shijoni parafangon e anës së pasme.

Rregulloni pasqyrën anësore të pasagjerit.

Ndërsa uleni në vendin e shoferit, anohuni në të djathtë, kështu që koka juaj është praktikisht e pozicionuar në mes të veturës dhe përshtatni pasqyrën në mënyrë që të shihni parafangon e pasme. Kur ju jeni ulur në një pozicion të duhur, ju duhet të shikoni mezi parafango e anës së pasme.

Rregulloni pasqyrë e pasme.

Rregulloni pasqyrën e pasme, kështu që xhami i pasëm të jetë i pozicionuar drejtë e në qendër.

Parkimi perpendikular

Le të themi që dëshironi të bëni parkim pingul në të djathtën tuaj.

 • Shkoni sa më larg të jetë e mundur në të majtën tuaj, duke mbajtur një sy në trafikun që vjen. Sa më në të majtën tuaj të jeni, aq më lehtë do të jetë.
 • Vendosni në vijë të drejtë pasqyrën tuaj të djathtë me vijën e djathtë të vendit të parkimit.
 • Duke lëvizur shumë ngadalë kthejeni timonin në të djathtën dhe futuni në vendin e parkimit derisa të jeni pothuajse drejtë.
 • Ktheni gomat në të majtë dhe drejtoni makinën.
 • Nëse nuk keni vend të mjaftueshëm në të majtën tuaj, vendosni makinën tuaj në anën e kundërt dhe kthejeni timonin në të majtë. Më pas ecni, rrotulloni timonin djathtas dhe ngisni makinën në vendin e parkimit derisa ta vendosni atë drejt.

Rregullimi i sediljes së shoferit

Kjo është gjëja e parë që duhet të bëni. Pozicioni i saktë i sediljes do ta bëjë të ngarit e makinës më të sigurt dhe më pak të mundimshme.

Lartësia e sediljes: Rregulloni lartësinë e sediljes në mënyrë që të shihni qartë panelin e drejtimit dhe rrugën. Nëse jeni shumë të vegjël dhe akoma nuk mund t’i shihni instrumentet pas përshtatjes së sediljes, merrni në konsideratë marrjen e një jastëku.

Pozicioni i sediljes: Shtyjeni sediljen përpara, në mënyrë që të mund të arrini pedalet pa i drejtuar këmbët plotësisht – shpina juaj nuk duhet të largohet nga sedilja. Gjunjët duhet të jenë pak të përthyer dhe duhet të ketë një hapësirë të vogël midis gjunjëve dhe sediljes.

Pjerrësia e sediljes: Pjerrësia e pjesës së prapme të sediljes duhet të jetë rreth 100 ° -110 °.

Mbështetja e shpinës: Nëse makina juaj ka mbështetje të mesit, duhet të rregulloni lartësinë dhe thellësinë. Kufiri i ulët duhet të jetë në vijën e rripit tuaj dhe thellësia duhet të mbështesë vijën lakore të pjesë së poshtme të shpinës.

Pozicioni i kokës: Rregulloni lartësinë e mbështetëses së kokës, kështu që të qëndrojë në mes të kokës. Edhe pse quhet mbështetëse për kokën, ajo është projektuar për të mbrojtur qafën tuaj nga lëndimi në rast aksidenti.

Kjo do të thotë që ju duhet të keni një hapësirë të vogël midis kokës dhe mbështetëses së kokës. Nëse mund të vendosni grushtin në mes të mbështetëses së kokës dhe kokës, keni distancën e duhur.

Pozicionimi i krahut në timon

Rregullimi i timonit është thelbësor për sigurinë tuaj.

 • Rregulloni pozicionin e timonit në mënyrë që të shihni qartë instrumentet dhe keni të paktën 30 cm midis timonit dhe trupit tuaj.
 • Duart duhet të jenë pak më poshtë se shpatullat tuaja.
 • Truku më i zakonshëm i pozicionimit të dorës është të imagjinoni se timoni juaj është një orë. Shumica e njerëzve ndihen të kënaqur duke mbajtur duart në pozicionin “9 : 3”, megjithatë, disa njerëz preferojnë “8 : 4”. Të dyja këto pozicione janë të pranueshme. Zgjidhni atë që është më e rehatshme për ju.
 • Mbani në mend se ekspertët nuk e rekomandojnë pozicionin “10 : 2” sepse duart do të jenë në rrugën e airbags-ave në rast të një aksidenti dhe mund të çojnë në lëndime.

Cilin truk po planifikoni të provoni së pari herën tjetër që ju do të merrni makinën? Ose ndoshta keni këshilla të veçanta. Ju lutemi shkruani mendimet tuaja në seksionin më poshtë.