9 Situatat ku do të Bënim Mirë ta Mbanim Gjuhën Lidhur

Të dish se çfarë të thuash është e rëndësishme, por kryesorja është të dish kur ta mbash gojën të mbyllur. Herën tjetër kur të ndjeni se duhet t’i përgjigjeni dikujt, veçanërisht nëse jeni të zemëruar, mbani mend fjalët e poetit të njohur Sufi Rumi: “Sa më i qetë të bëhesh, aq më shumë mund të dëgjosh.”

Ne kemi përgatitur një listë për ju për t’ju ndihmuar të dini se kur dhe si të qëndroni në heshtje në rast se nuk jeni të sigurt.

Nëse kjo do ta çmendë personin tjetër

© Avengers: Endgame / Marvel

Gjatë një argumenti, heshtja do t’ju ndihmojë të dëgjoni nga afër dhe do të kuptoni që partneri juaj në bisedë përfundimisht do të lodhet duke folur. Në një situatë kur është e nevojshme që ju të jepni përshtypjet tuaja për dikë ose për një incident që nuk ju pëlqen, jepni vetes 5 sekonda për të mbledhur mendimet tuaja përpara se të komentoni.

Mund të provoni që më mirë të pohoni, sesa të kundërshtoni. Për shembull, nëse dikush po ju thotë se sa keq duken flokët e tyre sot dhe ju gjithashtu pajtoheni, nuk do të duhet të gënjeni. Ju mund të përgjigjeni me diçka të tillë që tregon se sa e vështirë është të mbani flokët tuaj të duken mirë kur është e nxehtë ose ftohtë jashtë. Shfaqja e empatisë do të parandalojë çdo konflikt të mundshëm.

Nëse kjo do t’ju bëjë edhe më të acaruar

© Game of Thrones / HBO

Ju po provokoni veten më shumë sesa mendoni dhe zemërimi nuk e ka zgjidhur ende problemin. Ju mund të keni të drejtë të acaroheni, por përpjekja për të folur ndërsa jeni në atë gjendje shpirtërore do ta bëjë vetëm personin tjetër edhe më të acaruar, duke krijuar një lak zemërimi. Kur biseda është e kotë, është më mirë ta mbyllni atë.

Kjo vlen edhe kur përpiqeni të flisni me dikë që nuk kupton ose nuk është i gatshëm të kuptojë synimin tuaj. Ju nuk do t’u mësoni atyre asgjë të re dhe ata në fund nuk do të mendojnë se keni të drejtë. Kurseni frymën tuaj për biseda më të dobishme.

Nëse doni të korrigjoni gabimin e dikujt

© Star Trek: The Next Generation / CBS

Edhe nëse qëllimi juaj i vetëm është të ndihmoni, mos korrigjoni askënd, veçanërisht nëse nuk i njihni shumë mirë. Lënia e gabimeve ashtu siç janë është më e preferueshme sesa të bëni si të zgjuar.

Nëse kjo do të ofendojë dikë

© Trinkets / Netflix

Ju mund të mendoni se askush nuk do të thoshte diçka për të ofenduar me qëllim një person tjetër, por kjo është e pasaktë. Pa e vërejtur, ne e bëjmë herë pas here atë që të bëjmë një lëvizje tonën ose nga xhelozia.

Më së shumti shprehet me sarkazëm, por kjo nuk e bën atë më pak fyese. Heshtja është një përgjigje e fortë ashtu siç është dhe do t’ju bëjë të dukeni më mirë sesa përpjekja juaj për të krijuar për veten një imazh të lezetshëm.

Nëse flisni vetëm sa për të folur

© The Office / NBC

Rregulli i parë i të folurit është të mos flasim vetëm sa për të thënë diçka. Nëse fjalët tuaja nuk do të kontribuojnë në këtë rast, mund t’i ruani për një herë tjetër. Ju mund të ndesheni me këtë lloj sjelljeje të të folurit në shkollë dhe punë.

Për shembull: kur takimi ka mbaruar, një pyetje e rastësishme mund të shfaqet, ndonjëherë nga mosmarrëveshjet ose mbivlerësimi. Të gjithë e urrejnë atë person. Mos u bëni ai person

Nëse do të tërheqë dikë tjetër në bisedë

© Mean Girls / Paramount Pictures

Njohja e sekreteve të mikut tuaj do t’ju afrojë më shumë me ta, përveç nëse përfshini një person të tretë. Mund të bëhet sfiduese të mbani për vete një informacion të caktuar. Sidoqoftë, nëse ju duken si thashetheme, ka të ngjarë që do t’ju duhet ta mbani gjuhën lidhur. Për më tepër, nuk duhet t’i ngarkoni barrën e dijeve të tua këtij personi të tretë, edhe nëse së pari u thoni, “Do t’ju them diçka, por nuk mund t’i tregoni askujt tjetër”.

Nëse personi tjetër është duke u përpjekur t’ju ngacmojë

© The Terminal / Paramount Pictures

Nëse nuk jeni një person që ngacmon të tjerët gjithashtu (shpresojmë), mos u përpiqni të komunikoni me një të tillë. Këta persona jetojnë me ngacmime dhe çfarëdo që të thoni, do të rezultojë në më shumë ngacmime. Ata nuk mund të heshtin.

Ju mund t’i vrisni fjalët e tyre me mirësi duke përdorur heshtjen në avantazhin tuaj. Ju mund të dëshironi t’u mësoni atyre sjellje duke folur, por kjo nuk do të funksionojë. Konsideroni shëndetin tuaj mendor dhe refuzoni të bëheni pjesë e këtyre sjelljeve dhe bisedave

Nëse ka një situatë të trajtimit në heshtje

© The Simpsons / FOX

Ky është një nga dënimet më të vjetra psikologjike në libër. Është thelbësore të kuptoni arsyen e trajtimit të heshtur. Për disa njerëz që kanë probleme komunikimi mes tyre, mund të përdoret për të zgjidhur gjërat. Por në duart e një abuzuesi emocional, bëhet një armë e rrezikshme, veçanërisht në marrëdhënie të ngushta.

Hulumtimet kanë treguar që trajtimi i heshtur nxit pjesën e trurit që zbulon dhimbjen fizike. Pra, trajtimi i heshtur në të vërtetë dhemb.

Pasi të përpiqeni të flisni për problemet tuaja dhe të bëni një ofertë paqeje, trajtimi i heshtur duhet të marrë fund. Nëse vazhdon, ju gjithashtu duhet t’i injoroni ato pa marrë parasysh sa e dhimbshme mund të jetë. Kjo sjellje agresive pasive nuk mund të zgjidhet nga një komunikim i njëanshëm. Mos u jepni atë që po kërkojnë dhe mos thoni asnjë fjalë.

Nëse të dy nuk mund të përfitoni nga këshillimi së bashku, merrni ndihmën për veten tuaj dhe lëreni pas këtë marrëdhënie toksike.

Nëse kjo do të lëndojë ndjenjat e dikujt

© Friends / Warner Bros.

Është veçanërisht e rëndësishme të shmangni komentimin mbi faktet e qarta rreth dikujt. Nuk ka asnjë mënyrë për të dini se sa do ta dëmtojnë vërejtjet tuaja personin tjetër, duke marrë parasysh që ne të gjithë nxitemi nga gjëra të ndryshme.

Është e thjeshtë, nëse nuk keni ndonjë gjë të këndshme për të thënë, mos thoni asgjë. Mund ta konsideroni si rezultat nëse prekni një plagë, por  a dëshironi me të vërtetë që ta bëni këtë? Gjithmonë merrni në konsideratë të ardhmen e marrëdhënies tuaj me të njohurit tuaj dhe merrni frymë thellë në vend që të flisni.

 

Kur ishte hera e fundit që përfunduat në një situatë për të cilën mund të kishe përdorur këto truke? Ndani përvojat tuaja me ne!