9 Sjellje të një Punëdhënësi Nga i Cili Duhet të Largohemi me të Katrat

©Alliance Photos/shutterstock, ©Pixel-Shot/shutterstock

Nga njëra anë, teknologjia moderne e ka bërë shumë më të lehtë gjetjen e një pune.

Por në të njëjtën kohë, Interneti ka ofruar mundësi të reja për punëdhënësit e paskrupullt, apo thjesht skemaxhinjve.

Ne u përpoqëm të kuptonim se cilat shenja mund të përdorni për të kuptuar se çështja është e papastër që në fazën e njoftimit për vendet e lira të punës dhe të kurseni veten nga humbja e kohës në intervista të padobishme.

Premtime përrallore

© Roman Boed / pxhere

Nuk ka mrekulli. Sidomos në tregun e punës. Dhe nëse konkursi premton para ose kushte joreale për një punë të tillë, atëherë ka diçka që nuk shkon. Ose puna do të dalë krejtësisht e ndryshme nga ajo që thuhet në reklamë, ose do të duhet të paguani për diçka për ta përfunduar atë. Në përgjithësi, mbledhja e parave nga kandidatët për një vend të lirë pune është argëtimi i preferuar i mashtruesve.

  • Unë gati sa nuk u divorcova – ata më bindën se po më merrnin në film. Thjesht duhej të sigurohej një portofol me një sërë fotosh speciale, shprehjeve të fytyrës etj. Epo, unë shkova, dhashë 3,500 dollarë, bëra fotografi. E vërtetë, është turp ta dëgjoje njeri. © raiden100 / Pikabu

Formulim i paqartë

Nëse sipas mesazhit të konkursit është e vështirë të kuptosh se në cilën kompani duhet të punosh, ky është një lloj sinjali që ata duan të ju mashtrojnë. Punëdhënësit e vërtetë nuk tremben për emrat e tyre dhe përpiqen të përfshijnë sa më shumë detaje të jetë e mundur në njoftim në mënyrë që të heqin barrën e kandidatëve të papërshtatshëm që para intervistës.

Dhe frazat si “Kërkohet një tregtar për një kompani të madhe ndërkombëtare”, veçanërisht në një reklamë postare, pothuajse gjithmonë do të thotë që në realitet do t’ju duhet të tregtoni produkte kozmetikë ose gjëra të dyshimta.

  • Ndodh që ju të vini për një intervistë, për konkursin “menaxher i shitjeve direkte në industrinë e ndërtimit”, dhe ka një depo dhe njerëz të pakuptueshëm që shesin të gjitha llojet e mbeturinave, i vendosin në trena dhe shëtisin nëpër hyrje me çajnik në dorë. © TimDolphin / Pikabu

Asnjë detaj në telefon

© Pxfuel

Një sinjal tjetër alarmues është kur ata nuk pranojnë t’u përgjigjen pyetjeve tuaja me telefon, duke u ofruar të shkoni menjëherë në zyrë. Edhe të mos harrojmë faktin nëse një zyrë zakonisht nga ata quhet një dhomë e zbehtë pa figura, e vendosur diku në ndërtesë, kjo qasje të paktën tregon se një punëdhënës i mundshëm nuk e respekton kohën tuaj, që do të thotë se ai nuk është aq i interesuar për ju posaçërisht si një specialist.

  • Postova një rezyme. Në mëngjes një telefonatë:

A jeni ende në kërkim të punës?

– Po.

– Ne jemi një kompani që po zgjerohet në mënyrë aktive dhe na duhet një administrator, një pagë prej 700 Euro. Të gjitha detajet e tjera do t’i mësoni në një intervistë personale. Merrni një stilolaps, shkruani adresën ku të shkoni.

– A mund ta gjej vendin me emrin e kompanisë?

– Ju nuk do të na gjeni, pasi faqja jonë është në ndërtim e sipër. A jeni duke kërkuar patjetër për një punë?

– Unë jam duke kërkuar për punë. Por ju a po kërkoni patjetër një punonjës? Pse keni sekrete të tilla?

– Po. Të gjitha këto detaje mund të gjenden në një intervistë personale. Pra, a doni ta bëni intervisten?

– Mendoj se do ta refuzoj. © Pa emër / Pikabu

Kërkesat e paqarta

© Anastasiya Lobanovskaya / Pexels , © Anastasiya Lobanovskaya / Pexels

Mungesa e kërkesave të qarta për aplikantin gjithashtu nuk do të thotë asgjë të mirë. Nëse gjithçka që ju nevojitet për të gjetur një punë si “ndihmës menaxheri” është të jeni mbi 18 vjeç dhe me një “dëshirë për të fituar para”, duhet të mendoni se çfarë lloj menaxheri është ai që mund të përdoret nga kushdo si asistent.

  • Në një kohë, të gjithë e dinin se vendi i lirë i punës “ndihmës menaxher me një pagë shumë të kënaqshme” ishte thjesht një piramidë tjetër. Për këtë, as që ishte e nevojshme të kryheshin kërkime komplekse. © larav66 / Pikabu

Detyra prove komplekse

© PxHere

Në vetvete, të kesh një prove nuk do të thotë domosdoshmërisht se ke të bësh me njerëz të pandershëm. Shumë punëdhënës dëshirojnë të vlerësojnë përgjegjësinë dhe kualifikimet tuaja paraprakisht, por nëse një punë e papaguar kërkon nga ju disa ditë punë të vështirë, kjo është mbingarkesë.

  • Disi arrita të gjeja punën që ëndërroja: punë si redaktor, pagë e lartë, një kontratë zyrtare. Ishte e nevojshme vetëm të kryhej detyra e testit – të shkruheshin 2 artikuj mbi temat e dhëna, dhe sa më shpejt që të ishte e mundur. Unë u përpoqa shumë dhe kur mora përgjigjen: “Ju lutemi shkruani edhe 2 të tjerë që të mund të marrim një vendim përfundimtar”, unë menjëherë hyra në punë. Mjerisht, sipas rezultateve të detyrës së testit, nuk e kalova përzgjedhjen, por arrita në një vendim të zgjuar për të dërguar një kërkesë nga një adresë tjetër. Ju ndoshta e keni menduar tashmë se çfarë ndodhi më pas? Shkrova edhe 4 artikuj të tjerë dhe përsëri nuk u kualifikova në konkurs. Tani të gjitha këto 8 tekste mund të gjenden në internet. Si monument i naivitetit tim.

Listë e dokumenteve e kërkuar

Është një ide e keqe të marrësh të gjitha dokumentet për një intervistë nëse nuk do të punosh në një institucion të sigurt. Në fazën e njohjes, të dhënat tuaja personale mund të kërkohen vetëm nëse “rekrutuesit” i kërkojnë. Sigurisht, ata do të premtojnë se do t’ju telefonojnë përsëri, por gjëja kryesore tashmë është marrë nga ju, kështu që nuk duhet të mbështeteni në një telefonatë. Sidoqoftë, është e mundur që së shpejti të shqetësoheni nga shërbimi i sigurisë së ndonjë banke ose agjencie.

  • Unë u përplasa me një zyrë të tillë, ku shoferëve të taksive gjithashtu iu dha hyrja në bazën e të dhënave për një shumë parash. Në përgjithësi, ju plotësoni pyetësorin, i cili është pothuajse standard në raste të tilla, vetëm se ju gjithashtu futni disa të dhëna. Ata shpjegojnë se vendi i lirë është i mrekullueshëm dhe punëdhënësi nuk dëshiron të shqetësohët më pas dhe bën gjithçka paraprakisht, dhe kur agjenti i tyre telefonon, duhet të konfirmoni se jeni dakord për gjithçka – dhe këtu e keni psik punën . © OrkWarlord / Pikabu

Ndihmë në marrjen e një libri mjekësor

Një rekord personal mjekësor është një dokument i domosdoshëm për shumë profesione: kuzhinier, mësues, kamerier, edukator. Por ndonjëherë kërkohet edhe kur punësohet si shofer-transportues mallrash. Dhe ata i ofrojnë aplikuesit që ta lëshojë atë shpejt dhe me lehtësi. Organizatat e denjë marrin përsipër koston e dokumenteve, pranimeve dhe lejeve, ose të paktën kompensojnë kostot.

  • Vajza ime tani po kërkon vende të lira pune me pagë ditore. Numrat, emrat dhe emrat e zyrave ndryshojnë, megjithëse i njëjti zë përgjigjet në telefon. Thelbi është që bashkëbiseduesi menjëherë pyet nëse ekziston një librezë mjekësore. Nëse ajo mungon, ajo ofron që ta rregullojë atë në klinikë me një zbritje në të njëjtën ditë. Vajza ime ka një librezë mjekësore … Dhe më pas fillojnë thirrjet në telefon, fjalë për mospëlqim personal dhe të tjera situata joadekuate. Gjëja qesharake në këtë situatë është se ky “vend pune” është krijuar vetëm për të shitur këto librezat. © nickasd / Pikabu

Shërbime punësimi jashtë vendit

Marrja e një pune jashtë vendit është një ëndërr e shumë njerëzve. Dihet që ata paguajnë më shumë jashtë vendit, kushtet janë më të mira dhe pothuajse nuk ka nevojë të bëhet asgjë. Kjo ëndërr përdoret me sukses nga agjensitë e paskrupullta. Në vendet e lira, ata premtojnë male me ar, por gjatë intervistës rezulton se duhet të paguani për çdo shërbim: nga përkthimi i dokumenteve te përpunimi i vizave. Sigurisht, këto kosto mund të rimbursohen pas mbërritjes në vendin e punës, por është më mirë të zgjidhni ata punëdhënës që nuk do t’ju marrin para për të punuar për ta.

Vlerësime negative në internet

Edhe nëse gjithçka duket e përsosur në shpalljen e konkursit, nuk duhet të neglizhoni mundësinë për të kërkuar në rrjet për vlerësime në lidhje me punëdhënësin. Nuk është e pazakontë që organizatat me reputacion me dhjetëra dhe qindra punonjës të sillen në mënyrë të pandershme ndaj punonjësve të rinj dhe është më mirë të mësoni për këtë para se të shkoni.