9 Tipe Çantash që Dëmtojnë Shpinën Nëse Nuk i Mbani si Duhet

©Depositphotos.com

Tregu i çantave të dorës mund të krijojë lehtësisht rreth 47 miliardë dollarë çdo vit.

Mbajtësja, rripi dhe çanta janë përbërësit kryesorë të modeleve dhe ne të gjithë kemi ato të preferuarat tona.

Por të qenit në stil mund të çojë në çështje të rënda shëndetësore. 54.5% e të rriturve thonë se vuajnë nga dhimbje shpine ose gjendje të tjera të lidhura me të, dhe mënyra se si i mbajmë çantat mund ta përkeqësojë ndjeshëm këtë problem.

Ne vlerësojmë mirëqenien tonë, kështu që sot kemi mbledhur disa këshilla se si të mbani çantën tuaj në mënyrë që të mos dëmtojë shpinën dhe shpatullat.

Një çantë me doreze të sipërme

©Depositphotos.com

Çanta me dorezë sipër zakonisht bëhen nga materiale të forta dhe zakonisht mbahet në parakrah. Kjo do të thotë që, kur bartet kështu, kjo çantë shpesh mund të qëndrojë shumë larg trupit, duke bërë presion në qafë dhe shpatulla.

Si ta mbani: Për të lehtësuar dhimbjen e qafës dhe shpatullave, çanta me dorezë të sipërme mund të bartet periodikisht nën sqetull.

Një çantë ndër-trupore

©Depositphotos.com

Megjithëse kjo çantë ishte krijuar për tu mbajtur nëpër trup, shumica e grave e mbajnë atë në njërën shpatull. Dhe për shkak se çanta ndër-trupore zakonisht ka një rrip më të gjatë, ajo qëndron shumë poshtë. Kjo situatë mund të çojë në dhimbje të sipërme të shpinës dhe qafës.

Si ta mbani: Mbajeni sa më lartë dhe në të gjithë trupin tuaj. Ndërroni shpatullat herë pas here për ta bërë presionin të barabartë.

Çantë me dy opsione per mbajtje

©Depositphotos.com

Çantat me dy opsione për mbajtje shpesh përdoren për të mbajtur rrobat dhe pajisjet tona sportive ose si bagazh udhëtimesh gjatë fundjavës. Kjo e bën këtë lloj çante jashtëzakonisht të rëndë dhe të rrezikshme për shpinën.

Për fatin tonë të mirë, pjesa më e madhe e çantave mbajnë me një rrip dhe përdorimi i tij është thelbësor – por është e rëndësishme të mos e mbani atë nën njërën shpatull. Kur e bëni këtë, ajo mund të tërheqë shtyllën kurrizore tuaj nga vija, pasi do të merrni të gjithë peshën në njërën anë të trupit tuaj.

Si ta mbani: Në rastin ideal, do të ishte më mirë të zgjidhni një çantë mbajtëse që vjen me rrota. Por nëse tashmë e keni një pa to, mbajeni në të gjithë trupin sa më lart dhe ndërroni shpesh shpatullën në të cilën varet.

Çanta e shpinës

©Depositphotos.com

Një çantë shpine është lloji më i mirë i çantës për t’u përdorur në mënyrë që të shmangni dhimbjen e shpinës, por gjithashtu vjen me një udhëzues “praktika më e mirë”. Zgjedhja e një çantë shpine me rripa tepër të hollë, mbajtja e saj vetëm nën njërën shpatull, ose varja shumë e ulët mund të çojë në dëmtime dhe probleme afatgjata të shpinës.

Si ta mbani: Çantat e shpinës me rripa më të gjerë janë më të mirat për të shpërndarë peshën më mirë. Gjithashtu, mos harroni ta mbani gjithmonë nën të dy supet dhe ta vendosni sa më lart dhe sa më afër shpinës.

Çantë “paketë”

©Depositphotos.com

Çantat “paketë” u bënë të njohura si një mënyrë për të mbajtur laptopin dhe materialet e punës në një mënyrë në modë. Por të gjitha këto gjëra mund ta bëjnë këtë çantë më të rëndë se kurrë. Për shkak të kësaj, mbajtja e saj nga doreza mund të tendosë krahun, qafën dhe shpinën.

Si ta mbani: Zgjidhni çanta çantë që vijnë me një rrip. Me të, ju mund ta mbani çantën tuaj në të gjithë trupin tuaj për të shpërndarë peshën në mënyrë të barabartë. Gjithashtu, kur jeni në udhëtimin tuaj për në punë, vendoseni për të mbështetur shpatullat.

Çantë portofol

©Depositphotos.com

Për shkak se kjo çantë është e vogël dhe mund të mbajë vetëm disa objekte, është e përkryer për njerëzit që vuajnë nga dhimbja e shpinës. Sidoqoftë, mbajtja e saj në duar mund ta detyrojë shpatullën poshtëtë anohet paksa nga njëra anë.

Si ta mbani: Lironi duart dhe mbani çantën nën sqetull. Për të shmangur krijimin e tensionit në njërën shpatull, ndërroni anët herë pas here.

Çanta për ngarkesa

©Depositphotos.com

Sa më e madhe të jetë çanta e ngarkesave, aq më keq është për shëndetin tuaj. Pesha e saj dhe fakti që mund ta mbani vetëm në njërën anë mund të shkaktojnë një çekuilibër dhe diçka të quajtur sindroma e shpatullës së rënë. Kjo ndodh pasi ekspozimi afatgjatë i peshës në shpatullën tuaj dëmton një nerv dhe ai përfundon më poshtë se tjetri.

Si ta mbani: Është më mirë të luftoni dëshirën për të mbushur çantën tuaj plot deri në maksimum. Një çantë e lehtë dhe ndërrimi i anëve mund t’ju ndihmojë të shmangni muskujt dhe nervat e tendosur.

Mini çanta dore

©Depositphotos.com

Mini-çanta dore është një trend nga vitet ’90 që kohët e fundit bëri një rikthim. Ndërsa mund ta mbani vetëm duke e mbajtur në dorë, mund të rrisë tensionin e bërrylit dhe duarve. Gjithashtu mund të ndryshojë mënyrën tuaj të ecjes.

Si ta mbani: Nëse jeni duke kërkuar për një çantë të vogël, provoni të zgjidhni mini çantën tuaj të dorës sa më të lezetshme. Ju mund ta mbani këtë lloj çante më afër trupit tuaj dhe të lironi krahët, shpatullat dhe duart nga çdo tension.

Çanta me rrip zinxhir

Edhe pse çantat me rripa zinxhir mund të sjellin një kthesë në pamjen tuaj, nuk është më e mira për trupin tuaj. Materiali metalik mund të jetë mjaft i dhimbshëm për shpatullat tuaja, pasi mund të fillojë të gërmojë në to me kalimin e kohës.

Si ta mbani: Për të zbutur dhimbjen tuaj në shpatull, përpiquni ta mbani atë në të gjithë trupin tuaj dhe ndërroni anët herë pas here.