9 Ushqime që Duhen t’i Mbani Larg Mikrovalës

Sot, pothuajse në çdo apartament ka një mikrovalë: kur duhet të gatuajmë diçka shpejt ose thjesht të shkrijmë djathin, së pari na vjen në mendje kjo teknikë.

Sidoqoftë, as që mendojmë nëse është e dëmshme apo jo të ngrohim ushqimin në mikrovalë. Rezulton se disa prej ushqimeve mund të na bëjnë disa surpriza të pakëndshme.

Ne studiuam ushqimin në frigoriferët tanë dhe vendosëm të kuptojmë se cilat pjata janë më të mira për të gatuar në sobë ose në furrë. Dhe në fund, ne do t’ju tregojmë se cilat produkte, përkundrazi, mund të bëhen edhe më të dobishme falë mikrovalës.

Specat djegës

© Depositphotos.com

Specat djegin për shkak të përbërjes kimike të kapsaicinës. Nëse ngrohni specat djegës në mikrovalë, kjo substancë mund të lirohet në një aerosol. Nuk mund ta quajmë të sigurt, pasi një re e djegur mund të dëmtojë sytë dhe fytin tuaj.

Salce domatesh

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Salca e domates shpërthen në mikrovalë dhe spërkat kudo. Puna është se është shumë e trashë. Për shkak të kësaj, uji e ka të vështirë të avullojë, dhe ai grumbullohet në formën e avullit nën sipërfaqe. Kjo është arsyeja pse salca shpërndahet në të gjithë furrën. Prandaj, në mikrovalë, për shembull, makaronat me salcë domatesh kanë më shumë gjasa të lyejnë muret e furrës. Një pjatë me një salcë të ndryshme nuk do të bëjë një rrëmujë të tillë.

Rrushi

© Veritasium / Youtube

Rrushi në mikrovalë është bërë objekt eksperimentesh për adhuruesit e fizikës. Nëse këto fruta nxehen dhe ato shtypen fort kundër njëri-tjetrit, atëherë plazma do të shfaqet nga mikrovalët, domethënë grimcat e ngarkuara në një mënyrë të veçantë. Ata, nga ana tjetër, mund të dëmtojnë vetë mikrovalën dhe ta çaktivizojnë atë.

Frutat e ngrira, perimet dhe manaferrat

© Depositphotos.com

Shkrirja e frutave, perimeve dhe frutave të pyllit në mikrovalë nuk është një ide e mirë. Karakteristikat e dobishme mund të bëhen kancerogjene. Ekziston një mënyrë tjetër që do të lërë çdo gjë të dobishme në vendin e vet. Ushqimin e ngrirë mund ta vendosni në frigorifer gjatë natës. Kështu që shkrirja do të bëhet në një mënyrë më të butë.

Salcice

© Depositphotos.com

Duket se është e thjeshtë: bleva salcice, i ngroha në mikrovalë dhe tani një darkë e shijshme është gati. Siç rezulton, është më mirë të mos e bëni. Në fund të fundit, ngrohja e produkteve të mishit të përpunuar është e dëmshme në përgjithësi, dhe kjo vlen jo vetëm për furrën me mikrovalë. Në temperatura të larta, kolesteroli oksidohet në to, gjatë të cilit formohen substanca të dëmshme për trupin.

Produktet e qumështit

© Depositphotos.com

Në fakt, trajtimi termik i qumështit dhe produkteve të qumështit nuk është i dëmshëm. Por jo ngrohje me mikrovalë. Shkencëtarët kanë zbuluar se mikrovala dhe “qumështi” më së miri mbahen larg njëri-tjetrit. Një ngrohje e tillë çon në një rritje të substancave të dëmshme në përbërje – për shembull, të tilla si acidet yndyrore.

Djathi

© Depositphotos.com

U krye një eksperiment, gjatë të cilit u bë e qartë se djathi dhe një mikrovalë nuk janë gjithmonë gjëra të pajtueshme. Për shembull, nabulsi, një lloj djathi turshi i bardhë, ngrohej në një furrë me mikrovalë për 10 minuta, pas së cilës matej përmbajtja e substancave të ndryshme në produkt. Doli se një pjesë e konsiderueshme e një prej substancave më të vlefshme në përbërjen e djathit humbi dhe numri i përbërësve antikancerogjenë u ul ndjeshëm.

Ushqimi i fëmijëve

© Depositphotos.com

Gjithashtu nuk rekomandohet ngrohja e qumështit të gjirit dhe formula për foshnjat në mikrovalë. Studimet kanë treguar se mikrovalët i ngrohin ato në mënyrë të pabarabartë. Kjo është e rrezikshme pasi pikat e nxehta mund të djegin foshnjën.

Mishi

© Depositphotos.com

Mishi në përgjithësi mund të gatuhet në mikrovalë, por mund të mos nxehet në mënyrë të barabartë. Në ato zona ku trajtimi termik nuk do të kryhet plotësisht, mund të mbeten baktere të dëmshme.

Sa i përket shkrirjes, as këtu nuk është gjithçka e qetë. Mishi, kur është në intervalin e temperaturës 4-60 ° C, bëhet fokusi i rrezikut. Bakteret fillojnë të shumohen në mënyrë aktive në të. Është veçanërisht e dëmshme shkrirja e mishit në mikrovalë dhe më pas të mos e gatuani menjëherë. Edhe nëse vendosni një copë mish derri ose viçi në frigorifer, mikroorganizmat do të rriten dhe do të forcohen.

Ajo që ishte tashmë në mikrovalë

© Depositphotos.com

Cilësia e ushqimit tuaj do të ulet me çdo ngrohje. Prandaj, ia vlen të ngrohni vetëm sasinë që do të hani. Përveç kësaj, të gjitha ushqimet e gatuara duhet të hahen brenda 4 ditëve.

Për më tepër, gatimi i vazhdueshëm dhe ngrohja e ushqimit prej një kohë të gjatë në mikrovalë nuk ia vlen.

Për shkak të disa proceseve dhe ndryshimeve në strukturën e ushqimit, në të ardhmen mund të vërehen pasoja negative në trupin e njeriut, për shembull, një rënie në imunitet dhe shikim.

Bonus: çfarë duhet të gatuhet në mikrovalë

Trajtimi termik në përgjithësi shkatërron disa vitamina. Ky nuk është lajm. Por në fakt, nuk ka aq shumë sa duket. Vitaminat C dhe B të tretshme në ujë kanë më shumë gjasa të shpërbëhen kur gatuhen në mikrovalë. Ndërsa vitaminat e tretshme në yndyrë (A, D, E dhe K) janë më të qëndrueshme.

Disa substanca, përkundrazi, bëhen më të tretshme gjatë trajtimit termik. Për shembull, domatet dhe karotat e gatuara do të japin më shumë përbërës të dobishëm në trupin tuaj sesa të njëjtat perime të papërpunuara.