Arsyet Pse Çdo Familje ka Nevojë për Një Fjalëkalim

Për në kohët kur një i huaj po troket në derë ndërsa fëmija është vetëm në shtëpi ose kur një njeri miqësor ofron me mirësi për t’i përcjellë për në shtëpi – ose edhe kur ata janë nën shoqëri të pakëndshme – një fjalë e kodit familjar është një masë e zgjuar dhe e lehtë sigurie që mund ta shpëtojë fëmijën tuaj nga shumë situata potencialisht të rrezikshme.

Për më tepër, do t’i mësojë ata të mos i besojnë çdo të huaji që afrohet dhe do t’i ndihmojë prindërit e tyre të ndjehen të qetë kur i lënë të dalin vetëm.

Ne dëshirojmë të ndajmë këto arsye për zgjedhjen e një kodi familjar, veçanërisht për ata më të dashurit tuaj. Mbi të gjitha, siguria është një masë e lirë dhe efektive!

Zgjedhja e fjalës së duhur si kod për familjen tuaj

Zgjedhja e një fjale që të shërbejë si një kod i veçantë është një detyrë serioze. Duhet të jetë diçka e lehtë për t’u kujtuar, thënë dhe shkruar. Në përgjithësi, duhet të jetë diçka që të gjithë anëtarët e familjes do ta njohin menjëherë.

Mund të jetë një objekt që të gjithë e pëlqejnë, një fjalë qesharake, apo edhe thjesht një shkronjë. Një fjalë që është shumë e ndërlikuar ose që zakonisht nuk do të mbahet mend nga një fëmijë aq lehtë, fatkeqësisht nuk do t’i shërbejë ndonjë qëllimi.

Një bloger i njohur me emrin Bert Fulks ndau idenë e tij me botën për një fjalë që mund të përdoret si kod. Ai ra dakord me 3 fëmijët e tij që shkronja me kod do të ishte një “X” i thjeshtë. Ata do të dërgonin “X” nëse duhej të shkonte dikush t’i merrte urgjentisht ose ndjeheshin keq në situata të ndryshme.

Është e shpejtë për ta shtypur. Kjo lejon që planet ose ndjenjat e fëmijëve të mos kuptohen.

Arsyeja e parë: afrimi i një të huaji

Fëmijët mund ta përdorin këtë kod familjar në situata të ndryshme, për shembull, kur ato po i merr me makinë një mik i familjes ose ndonjë tjetër. Si prind, ju mund t’i njoftoni miqtë tuaj për kodin. Kur fëmija juaj e dëgjon atë, ata do të ndjehen të sigurt dhe e dinë që nuk është e rrezikshme të futesh në makinën e tyre.

Sidoqoftë, në situata të tilla, fëmijët mund të njohin miqtë e familjes por edhe t’i besojnë ata pa asnjë provë, një skenar tjetër i pakëndshëm mund të ndodhë. Një i huaj mund të afrohej tek një fëmijë, duke pretenduar se është mik i familjes dhe të thotë që mamaja ose babai i tyre u kërkuan që ta fëmijën në shtëpi. Nëse i huaji nuk mund të sigurojë fjalën e nevojshme që shërben si kod, fëmija do të kuptojë se është gënjeshtër dhe ata do të përpiqen të shpëtojnë.

Arsyeja e dytë: vetëm në shtëpi

 

Një skenar tjetër mund të ndodhë me fëmijët që qëndrojnë vetëm në shtëpi. Disa të panjohur mund të përpiqen t’i mashtrojnë ata për të hapur derën duke pretenduar se janë elektricistë, hidraulikë ose punëtorë të tjerë të shërbimit.

Fëmijët që besojnë do të hapin derën dhe do të hapen probleme të mëdha. Për të shmangur këtë, ju mund t’i mësoni fëmijët tuaj që të kërkojnë gjithmonë kodin së pari. Nëse të huajt nuk e dinë atë, dera nuk duhet të hapet me asnjë kusht.

Arsyeja e tretë: situata emergjente

Nëse për çfarëdolloj arsye të pakëndshme fëmijët tuaj ndahen nga ju, një fjalë kodi familjar mund t’i shpëtojë ata. Të dëgjoni diçka me zë të lartë dhe të njohur do t’ju tërheqë vëmendjen tuaj më shpejt sesa thjesht “Mami!” Ose “Ndihmë!” Sa më shpejt të reagoni, aq më shpejt do të shpëtojë fëmija juaj.

Por nuk ka nevojë të trembni fëmijët tuaj.

Është e rëndësishme të mos e bëni fëmijën tuaj të ndjehet i frikësuar ose të mendojë se çdo situatë me një të huaj është e rrezikshme. Gjëja më e rëndësishme për të kujtuar këtu është të ndërgjegjësoni dhe t’i mësoni ata të jenë të kujdesshëm.

Një fjalëkalim familjar do t’i ndihmojë fëmijët të mësojnë se mund të lehtësojnë frikën dhe të shpëtojnë nga një situatë potencialisht e rrezikshme.