Gjërat që Prindërit Duhet t’ia Mësojnë Fëmijës së Parë, që të Shmangin Xhelozinë Kur Lind i Dyti

Të kesh një motër ose vëlla mund të jetë shumë e dobishme, por fëmija i parë mund të mos e kuptojë këtë në fillim. Meqenëse ata janë mësuar të jenë fëmija i vetëm, lajmi për foshnjën nr. 2 mund t’u japë atyre shumë ndjenja të përziera. Prindërit, pra, jo vetëm që duhet të mirëpresin fëmijën në të njëjtën mënyrë siç bënë me të parin, por edhe të ndihmojnë fëmijën më të madh që të përshtatet ndaj ndryshimit.

Ne do të ndajmë me ju gjërat që prindërit duhet t’u mësojnë fëmijëve të tyre të mëdhenj në mënyrë që ata të krijojnë një lidhje të mirë me foshnjën e re.

Rëndësia e ndarjes

© Full House / ABC

Para se të kishte një motër, fëmija i parë ishte fëmija i vetëm në familje. E gjithë vëmendja ishte mbi ta dhe gjithçka që ata kishin kishin ishte vetëm e tyre. Kështu që ata duhet të mësohen se si të bashkëndajndajnë gjërat para se të vijë fëmija i dytë. Në këtë mënyrë ata do të mësojnë se si të bëjnë kompromise në vend që të grinden me të riun për pronësinë.

Si të jenë të sjellshëm dhe të durueshëm

© Ramona and Beezus / 20th Century Fox

Fëmija i parë do të ketë mësuar për shumë gjëra para lindjes së fëmijës së dytë. Ndërsa ata mund të jenë të ngazëllyer për t’u njohur me shtesën më të fundit të familjes, ata duhet të mësojnë se si të jenë të sjellshëm dhe të durueshëm, sepse foshnja nuk do të dijë si të komunikojë akoma. Foshnja do të jetë e ngadaltë dhe është e detyruar të qajë shumë, kështu që vëllai ose motra më e madhe duhet të mësojë se si të sillet me ta pa u zemëruar.

Që gjithmonë ka vend ​​për më shumë në familje

Është normale që fëmija i parë të ndihet i padëshiruar kur shfaqet i dyti. Për të shmangur këtë, ata duhet të dinë se rregulli shkon kështu: “Sa më i madh, aq edhe më i gëzuar …” dhe se ato janë të nevojshëm në familje. Ata duhet të kuptojnë se ata në të vërtetë do të luajnë një rol edhe më të rëndësishëm me ardhjen e anëtarit të ri të familjes.

Që të mund ta duash dikë pa e dashur dikë tjetër më pak

© Modern Family / ABC

Zakonisht fëmija i parë shqetësohet se prindërit e tyre do t’i duan më pak sepse më shumë vëmendje ka gjasa t’i kushtohet motrës ose vëllait të vogël. Kjo xhelozi mund të zvogëlohet duke i bërë me dije fëmijës së parë të dijë se dashuria nuk është e kufizuar. Ata duhet të sigurohen që prindërit e tyre ende i duan po aq shumë sa më parë dhe se ata duhen në mënyrë të barabartë me fëmijën.

Si të jenë të pavarur

© A Series of Unfortunate Events / Netflix

Fëmija i parë gjithashtu duhet të mësohet të jetë në gjendje të bëjë gjëra të caktuara vetë, pavarësisht sa vjeç janë. Në këtë mënyrë ata do të ndjehen sikur nuk u duhet gjithmonë vëmendja e prindërve të tyre ashtu siç vepronin kur ishin fëmijë. Ata do të ndjehen të autorizuar të veprojnë si motra apo vëllai më i mençur, më i madh ndaj të ardhurit.

Mënyra e duhur për të luajtur me të tjerët

© Desperate Housewives / ABC

Nëse fëmija i parë nuk ka qenë më parë në lojëra, ata duhet të mësojnë mënyrën e duhur për të luajtur me fëmijët e tjerë. Prindërit duhet t’u thonë atyre që të mos luajnë ashpër, të jenë të urtë ose të mos jenë egoist. Duhet të inkurajohen të jenë të sjellshëm dhe të luajnë mirë, në mënyrë që të gjithë ta shijojnë lojën, .

Që të ndihmojnë të tjerët në nevojë

© Call the Midwife / BBC One

Foshnjat e porsalindura padyshim kanë nevojë për ndihmë me gjithçka. Nëse fëmija i parë e di se duhet ta ndihmojnë gjithmonë dikë kur të jetë e mundur, do të ndjehen të dobishëm. Jo vetëm që kjo mund t’i ndihmojë prindërit në rritjen e fëmijës së vogël, por gjithashtu do të rrisë besimin e fëmijës së parë për të qenë një vëlla ose motër më i/e mirë për motrën apo vëllain e tyre.

Si të përballen me gjërat e brishta

© Call the Midwife / BBC One

Të sapolindura, bebet janë të brishta. Ndërsa prindërit duhet të inkurajojnë fëmijën e parë të bashkëveprojë me motrën apo vëllain e tyre, ata duhet të mësohen se si ta trajtojnë me butësi fëmijën. Përndryshe, ata mund të lëndojnë fëmijën edhe padashur.

Rëndësia e kujdesit për anëtarët e familjes

© Black-ish / ABC

Fëmija i parë duhet të mësojë që fëmija i dytë është gjithashtu pjesë e njësisë së tyre familjare. Prandaj, ata gjithashtu duhet të jenë të dashur dhe të kujdesshëm si të gjithë të tjerët brenda familjes. Pasi fëmija i parë ta pranojë këtë fakt, ka më shumë të ngjarë që ata të mbrojnë motrën apo vëllain e tyre më të vogël.

Si të komunikojnë ndjenjat e tyre

© Firestarter / Universal Pictures

Kjo është ndoshta një nga gjërat më të rëndësishme për t’ia mësuar fëmijës së parë. Kur fëmija i dytë lind, mund të çojë në shumë ndjenja të përziera. Fëmija i parë duhet ta dijë që prindërit do të jenë gjithmonë aty për ta dëgjuar kur duhet të shprehë ndjenjat.

Është më e shëndetshme për ata që të jenë në gjendje t’u tregojnë prindërve të tyre se çfarë po ndodh, sesa të hedhin një psherëtimë ose të bëjnë diçka që mund të dëmtojë fëmijën.