Ja Arsyeja Pse Fëmijët nën 13 vjeç Nuk Duhet të Lejohen në Rrjetet Sociale

© Eastnews, © face to face/FaceToFace/REPORTER/Eastnews

Lënia e fëmijës suaj në faqet e mediave sociale mund të ndikojë në zhvillimin e tij dhe madje edhe në kalimin në adoleshencën e tij. Ndoshta është në rregull që fëmija juaj të përdorë media sociale nën mbikëqyrje, por disavantazhet mundin përparësitë në shumë nivele të ndryshme.

Ju nuk mund të monitoroni çdo hap të tyre, sepse një rrezik i mundshëm mund të jetë një klikim larg dhe ata ndoshta nuk do të jenë të vetëdijshëm për këtë.

Ne mësuam rreth rreziqeve pët fëmijët nën moshën 13 vjeç të cilët përdorin faqet e mediave sociale dhe ne donim t’ju paralajmëronim për to.

Fëmija juaj do të shohë një realitet tjetër në faqet e mediave

Ndërsa fëmijët tuaj rriten, ata do të fillojnë të bëjnë pyetje të reja për veten e tyre. Për vajzat, kjo do të thotë të shkosh drejt tendencave të modës dhe grimit, ndërsa për djemtë deodoranti dhe xheli i flokëve befas bëhen të rëndësishëm. Ironikisht, qëndrimi në një hap me trendet është i rëndësishëm për tu përshtatur, megjithatë nëse fëmija përdor media sociale, këto rezultate do të jenë të ndryshme.

Në këto site, ata nuk do të ndikohen vetëm nga fëmijët e moshës së tyre dhe rrethi i tyre të miqve, por edhe më përtej. Ata do të ndihen nën presion për të ndjekur trendet në të gjithë botën. Për një mendje të re që është në fazat e zhvillimit të vetëvlerësimit, kjo mund t’u japë atyre përshtypjen se ata kurrë nuk do të jenë në gjendje të arrijnë të njëjtin status, të marrin të njëjtat gjëra – në thelb, ata do të mendojnë se nuk do të jenë kurrë në gjendje të bëjnë arritje.

Fëmija juaj mund të ndajë shumë.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Ju pëlqen apo jo, nëse një fëmijë nën 13 vjeç përdor një faqe të mediave sociale, ata gjithashtu do të tundohen të ndajnë dhe ata mund të ndajnë gjëra që nuk janë në të vërtetë për t’u parë nga e gjithë bota.

Gjithashtu, fëmijët e vegjël mund të marrin fotografi të letërnjoftimit ose kartës suaj të kreditit dhe t’i ndajnë ato. Edhe nëse ata ndajnë vetëm vendndodhjen e tyre ose një imazh që tregon lehtësisht se ku ndodhen, kjo mund të tërheqë vëmendjen e hajdutëve dhe personazheve me hije dhe mund ta vendosë fëmijën tuaj në rrezik.

Ata mund të bëhen viktimë e ngacmimit në internet ose bëhen një i tillë.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Ngacmimi në faqet e mediave sociale mund të jetë edhe më i keq se ngacmimi në jetën reale, sepse ata njerëz mund të veprojnë lirshëm dhe më shpesh e bëjnë atë në mënyrë anonime.

Ndërsa ngacmimi ndodh pa marrë parasysh sa vjeç jeni, fëmijët nën 13 vjeç janë më të prekurit prej tij, sepse atëherë fillon të formohet vetëvlerësimi i fëmijëve. Pra, ngacmimi do t’i bëjë fëmijët të kërkojnë miratim virtual, i cili mund të bëhet i pakontrollueshëm.

Gjuha abuzive dhe thashethemet mund të shkaktojnë ankth gjithashtu, gjë që mund të rezultojë në sulme paniku. Madje ekziston një shans që ngacmimi në internet mund të shkaktojë vetë-dëmtim.

Fëmija juaj mund të zhvillojë ankth.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Të gjitha tendencat, ngacmimi dhe realiteti i rremë mund t’i bëjnë fëmijët të shqetësohen lehtë, madje edhe në depresion. Fëmijët ende nuk kanë një vetëvlerësim dhe besim të fortë dhe kjo është arsyeja kryesore pse fëmijët nuk duhet të lejohen të përdorin faqet sociale.

Në këtë periudhë, fëmijët duhet të drejtohen të ndërtojnë aftësitë në të cilat ata janë të mirë, nëse kjo nuk ndodh jeta e tyre mund të jetë më e vështirë.

Fëmija juaj mund të shtyhet të marrë pjesë në trende të rrezikshme.

© shutterstock.com

Pavarësisht nëse ka të bëjë me modën, vallëzimin ose ndonjë lloj loje, fëmijët bëhen gjithnjë e më të fiksuar me këto gjëra. E keqja tek këto është se ka tendenca që mund të vënë në rrezik jetën e fëmijës tuaj. Disa nga tendencat dhe sfidat e së kaluarës njihen si të paparashikueshme dhe shumë të rrezikshme.

Ai/ajo mund të mashtrohet dhe madje të bëhet viktimë e vjedhjes së identitetit.

© depositphotos.com, © depositphotos.com

Fëmijët janë një thesar në sytë e mashtruesve dhe hajdutëve të identitetit. Kjo sepse fëmijët nuk marrin hua, nuk kanë karta krediti ose nuk paguajnë faturat. Rezultati i tyre i kredisë është i pastër dhe hajdutët mund t’i shfrytëzojnë ata. Këta njerëz në veçanti synojnë fëmijët që janë duke përdorur faqe shoqërore dhe gjërat mund të përkeqësohen me të vërtetë të shpejtë, sepse mashtruesit i konsiderojnë ato si objektiva më të lehta.

A e lejoni fëmijën tuaj të përdorë rrjetet sociale? Nëse ata janë tashmë në faqet sociale, çfarë hapash ndërmerrni për t’i mbajtur ata të sigurt?