“Kënaqësia e Pastrimit si Zana”/ 7 Metodat që ju Kursejnë Kohë

Të pastruarit “përtac”, “metoda e zjarrit” ose “shkatërrimi i provave” – të gjithë këto janë emrat e metodave të ndryshme të sistemimit që supozohet të thjeshtëzojnë këtë veprim të pakëndshëm që secilit prej nesh i duhet ta bëjë.

Por gjëja më e mirë është se këto metoda funksionojnë vërtet dhe krijuesit e tyre shpjegojnë në detaje se si t’i përdorin ato në mënyrën më të mirë të mundshme.

Ne do t’ju tregojmë për metodat më efektive të pastrimit dhe parimet e tyre më interesante. Disa prej tyre do t’ju ndihmojnë të largoni nga vendi gjërat që ju nuk keni nevojë dhe të tjerat do të ndihmojnë në zgjidhjen e detyrave të vogla dhe të përditshme.

Ndoshta, bazuar në këto metoda, ju do të jeni në gjendje të shpikni vetë metodën tuaj të pastrimit!

Metoda japoneze: “Vetëm në rast se …”

© belchonock / Depositphotos © belchonock / Depositphotos

Në bazë të metodës së Marie Kondo, ekziston një ide që ju keni e një shtëpie të përsosur. Edhe nëse është një apartament me qira ose shtëpi që nuk ju pëlqen për ndonjë arsye, ju prapë mund ta bëni atë sa më të rehatshme që të jetë e mundur.

 • Mos filloni pastrimin para se të hidhni të gjitha gjërat që ju nevojiten. Rituali i heqjes së sendeve të panevojshme duhet të bëhet të paktën çdo 1.5 deri në 2 muaj.
 • Mundohuni të vlerësoni gjithçka në aspektin e rehatisë që ju jep. Ju patjetër nuk do të keni nevojë për gjërat që janë në qoshet më të thella të garderobës tuaj që thjesht ju sjellin kujtime të bukura. Mendimi për t’i mbajtur ato për “vetëm në rast se…” nuk është i zgjuar, prandaj merrni vendime më të shpejta dhe mos mbani gjërat.
 • Mos i ngatërroni kujtimet me gjërat, sepse kujtimet nuk do të zhduken nëse hidhni një pjatë të vjetër, një fustan që keni përdorur para shumë vitesh, bileta e koncertit të këngëtarit tuaj të preferuar ose një kornizë të vjetër të gjyshit tuaj.
 • Rendisni gjërat jo sipas dhomës, por sipas kategorisë.
 • Mos i mbushni sirtarët tuaj plot! Gjërat që nuk shihen shpesh nuk përdoren, prandaj u jepni atyre një vend.
 • Mbani gjërat në një mënyrë që t’i shihni mirë ato. Për shembull, nëse është një sirtar, vendosni gjërat vertikalisht.
 • Krijo një vend tërësisht tuajin. Me fjalë të tjera, krijoni një vend ku mund të shijoni një kohë të rrethuar nga gjërat tuaja të preferuara.

Parimi i përqafimit

© belchonock / Depositphotos © Aaron_Amat / Depositphotos

Leo Babauta i cili krijoi një blog rreth minimalizmit kërkon që të mendoni se pse blini gjëra. Mund të jetë ndjenja e sigurisë, për miratim ose për ngushëllim. Ai ju këshillon që të përpiqeni të mendoni për atë që keni me të vërtetë nevojë dhe për atë që mendoni se keni nevojë.

Kur është fjala për pastrimin, Leo e do teorinë e “gjërave të vogla që janë të vështira për t’u vënë re” në vend të një gjëje të madhe. Për shembull, është më mirë të fshini dyshemenë sapo ta vini re papastërti se ta përhapni atë nëpër shtëpi dhe të pastroni të gjithë vendin.

 • Një tjetër nga parimet e tij është ajo që ai e quan, “metoda përqafimi”. Në “metodën e përqafimit”, ju vetëm pastroni zonat që mund të zini me krahët tuaj pa ecur nëpër tërë dhomën. Nëse lëvizni nga një zonë në tjetrën, mund ta përfundoni pastrimin 2 herë më shpejt se zakonisht.
 • Kur vendosni se për çfarë keni nevojë, duhet të merrni 3 kuti dhe t’i etiketoni ato si “mbaj”, “mund të kesh nevojë” dhe “hidhi”. Kutia numër 2 ka të drejtë të kalojë vetëm 6 muaj në raftin tuaj para se t’i hidhni sendet.

Rrëmuja anonime

© ArturVerkhovetskiy / Depositphotos © Pixabay

Ky sistem u hartua në vitin 1982 nga Sandra Felton, një grua amerikane që humbi disertacionin në shtëpinë e saj. Kjo ishte e tepërt: Sandra ishte lodhur nga ndjenja sikur po bënte diçka të gabuar, kështu që ajo vendosi ta studionte këtë problem dhe të krijonte rregullat e saj.

Ajo mendon se është e lehtë të krijosh një vend të pastër nëse ke një rend të caktuar në të, ku çdo gjë duhet të ketë vendin e vet. Mësoni veten për të vënë gjërat në vendin e tyre. Ky zakon, ashtu si çdo tjetër, mund të merret për 21 ditë.

 • Disa nga rregullat e Sandrës:
 • Kërkoni ndihmë. Kërkojuni të afërmve të bëjnë gjëra që nuk i irritojnë ata dhe ndihmojuni fëmijëve ta trajtojnë pastrimin si një lojë me shpërblime të vogla.
 • Përdorni magjinë e 3 kutive: “hidhi”, “fali ose shiti” dhe ” për ruajtje”. Sigurohuni që kutia e fundit të mos jetë e madhe: duhet të ketë vetëm gjërat më të nevojshme brenda tij.
 • Nëse diçka merr më pak se 30 sekonda (për shembull larja e një pllake), bëjeni tani dhe harrojeni.
 • Herë pas here, përpiquni ta shikoni shtëpinë tuaj sikur të mos jetë e juaja për të vendosur se çfarë mund të përmirësohet.

Metoda e shtëpisë që po digjet

© Y-Boychenko / Depositphotos

Alison Hodgson zbuloi qasjen minimaliste për organizimin e një dhome dhe filloi të shkruante artikuj rreth asaj se si ajo e relaksonte ajo vetëdijen e saj kur kishte një zjarr në shtëpi.

Familja kishte mjaft kohë për të shpëtuar vetëm pajisjet dhe rrobat e nevojshme; lodrat dhe gjëra të tjera u dogjën. Sipas Alison, ata as nuk e mbanin mend se çfarë mbanin në kabinetin më të largët dhe nuk mund t’i hidhnin.

Rekomandimi i saj kryesor është pak më shpresëdhënës, por ende na jep një kuptim të asaj që është me të vërtetë e vlefshme: pyesni veten se cilat do të jenë gjërat e para që do të shpëtonit nga zjarir dhe mbani vetëm gjërat që me të vërtetë ju sjellin gëzim.

Kënaqësia e të pastruarit si një “zanë”

© budabar / Depositphotos © tonodiaz / Depositphotos

“Zana” ndoshta sistemi më i famshëm i pastrimit, kryesisht sepse krijuesi beson se pastrimi duhet të jetë i kënaqshëm. Parimi i saj kryesor është të përpiqen të heqin qafe stresin e sjellë nga orët e gjata të pastrimit gjatë fundjavave.

Kjo kohë mund të kalohej me familjen tënde.

Autorja e sistemit rekomandon të shpenzoni 15 minuta në ditë duke përdorur një kohëmatës.

 • Gjatë javës, kushtojini vëmendje një zone. Për shembull, të hënën për sallonin, të martën për tualetin dhe kështu me radhë.
 • Një herë në javë, bëni pastrimin në mënyrë që të hiqni pluhurin dhe lani dyshemenë, por ky proces nuk duhet të zgjasë më shumë se 1 orë.
 • Vendosni “pikat e nxehta” – vendet ku ka gjithmonë shumë gjëra: tryeza, vendi i punës dhe kështu me radhë. Pastrimi nuk do të marrë më shumë se 5 minuta.

Rregulli Amerikan

© belchonock / Depositphotos © belchonock / Depositphotos

Rregulli ndihmon për të pastruar banesën tuaj më mirë pa pasur shumë gjëra shtesë përreth. Ka disa metoda:

 • Kutia e veçantë: vendosni gjërat në këtë kuti që nuk e përdorni. Plotësoni kutinë një herë në muaj. Një herë në muaj, jepni, shisni ose hidhni sendet në kuti.
 • Metoda 1/10: çdo 10 ditë, hidhni 1 gjë.
 • Metoda e raketave: çdo ditë, 10 minuta duhet të shpenzohen duke u sjellë nëpër apartament dhe duke paketuar të gjitha plehrat në një kuti ose në një qese plastike.

“Shtëpia xixë” ose “delet dhe krimbat”

© AlexShadyuk / Depositphotos © ksyusha_yanovich.mail.ru / Depositphotos

Sistemi i “shtëpisë xixë” bazohet në qëndrimin e duhur ndaj pastrimit: mos e merrni si diçka globale dhe domosdoshmërisht të pakëndshme. Krijuesit e kësaj metode e kthyen në pastrim në një seri ritualesh të përditshme.

 • “Shkatërrimi i provave” do të thotë të pastroni çdo gjë tani – ky është parimi kryesor.
 • “Mini-rutina” është pastrimi në mëngjes që fillon nga ventilimi i dhomës, rregullimi i shtratit, ujitja e luleve dhe sistemimi i gjërave.
 • “Dhoma e ditës” do të thotë të zgjedhësh një dhomë dhe të bësh më shumë në të se në të tjerat. Kaloni rreth 15-30 minuta në pastrimin e saj.
 • “Delja” është detyra për dhomën e ditës – lirojini delet në një në mënyrë që të mos ketë kope të mëdha deri në fund të javës.
 • “Rosat” janë detyra të orientuara rreth organizimit të apartamentit, duke i renditur sendet në kuti dhe duke hedhur ato të padobishmet.
 • “Krimbat” janë detyra të vogla të përditshme për fëmijët, të cilët mund të argëtohen, por duhet të mësohen çdo ditë. Ata duhet të mbledhin lodrat e tyre dhe të sistemojnë rrobat e tyre pas larjes – “krimbat” duhet të rriten së bashku me fëmijën.

Cila nga këto sisteme ju pëlqeu më së shumti? Ne na pëlqeu mënyra e “deleve dhe krimbave” dhe rregulli 30 sekondësh. Na tregoni se çfarë mendoni në seksionin e komenteve më poshtë!