Këpucët po iu rrinë ngusht? Pse këmbët tuaja ndryshojnë madhësinë me kalimin e kohës…

©Lukas Hodon/shutterstock

Vitet mund të riformësojnë fjalë për fjalë këmbët tuaja

Ju keni veshur këpucë të madhësisë 39 për aq kohë sa mund të mbani mend. Ato gjithmonë përshtaten në mënyrë të përsosur – dhe më pas një ditë, thjesht nuk e bëjnë këtë në mënyrë të pashpjegueshme. Sado që të përpiqeni, nuk mund të fusni një këmbë në atë madhësi të njohur.

Së pari, relaksohuni: nuk do të çmendeni. Së dyti, është e natyrshme që këmbët tuaja të ndryshojnë gradualisht në gjatësi dhe gjerësi me kalimin e kohës. Për të shpjeguar se si ndodh, i drejtohemi pediatrit Nicole Nicolosi, DPM.

Pse ndryshon madhësia e këpucëve

Me çdo hap që bëni, trupi juaj thith dy deri në tre herë peshën e tij për shkak të tërheqjes së pandërprerë të gravitetit. Kjo i dëmton këmbët tuaja – aq sa në fakt ndryshon formën e tyre.

“Ligamentet dhe tendinat që mbështesin harkun në këmbën tuaj konsumohen nga përdorimi,” shpjegon Dr. Nicolosi. “Ndërsa ndodh kjo, harku shembet ngadalë – dhe kjo rrafshim rezulton që këmba juaj të bëhet pak më e gjatë ose më e gjerë.”

Si ndikon pesha në madhësinë e këmbëve tuaja

Shumica e njerëzve shtojnë peshë ndërsa rriten – dhe ato kilogramë të tepërt shtypin ligamentet dhe tendinat që mbështesin këmbën tuaj. Si rezultat, këmba juaj mund të zgjerohet ose zgjatet. “Ajo shtohet me kalimin e kohës,” thotë Dr. Nicolosi.

Shtimi i peshës gjithashtu mund të ndryshojë mekanikën e mënyrës se si ecni, duke ushtruar presion shtesë dhe forca që ndryshojnë formën në këmbët tuaja.

Ndryshimet e lidhura me moshën në këmbët tuaja

Ndryshimet në mënyrën se si trupi juaj ruan yndyrën ndërsa plakeni gjithashtu mund të ndikojnë në pamjen dhe ndjesinë e këmbëve tuaja.

Mbushësit e yndyrës që mbulojnë pjesën e poshtme të këmbëve tuaja bëhen më të holla ndërsa rriteni, gjë që mund t’i bëjë këpucët të përshtaten ndryshe. (Shënim anësor: Më pak yndyrë në pjesën e poshtme të këmbëve tuaja do të thotë gjithashtu më pak thithje goditjesh me çdo hap, kështu që mund të keni disa dhimbje dhe shqetësime të tjera.)

Deformimet e këmbëve dhe përshtatja e këpucëve

Një tjetër “dhuratë” që vjen me shtimin e ditëlindjeve? Deformime të këmbëve të tilla si:

Bunionet. Grumbullimi i gomës që mund të krijohet në pjesën e jashtme të gishtit të madh të këmbës mund ta bëjë paksa të pakëndshme rrëshqitjen në këpucë të ngushta. Ju mund të keni nevojë të kërkoni këpucë që ofrojnë një hapësirë më të gjerë të gishtave.

Një nyje e gishtit të drejtuar lart në vend që të shtrihet e sheshtë do të shkaktojë probleme me përshtatjen e këpucëve. Këpucët me një hapësirë gishti më të gjerë dhe më të thellë mund të ndihmojnë në lehtësimin e presionit në nyje.

Kallot.

Këpucët me hapësirë shpesh rekomandohen për të ndihmuar në lehtësimin e shqetësimit nga këto zona të ngurtësuara të lëkurës.

Shoqata Amerikane e Geriatrisë raporton se 1 në 3 persona të moshës 65 vjeç ose më të vjetër përjetojnë dhimbje në këmbë, me gungat që renditen si deformimi më i zakonshëm.

Shtatzënia dhe madhësia e këpucëve

Gjatë shtatzënisë, nivelet e hormonit të relaksinës në trupin tuaj rriten në qiell. Hormoni i quajtur me vend relakson dhe rrit elasticitetin e ligamenteve për të ndihmuar me kërkesat e shtatzënisë dhe lindjes.

“Një përfitim kryesor i kësaj përfshin legenin dhe qafën e mitrës, por hormoni ju ndikon në të gjithë trupin tuaj – dhe kjo përfshin këmbët tuaja,” thotë Dr. Nicolosi.

Relaksimi i ligamenteve në këmbën tuaj fundos ato harqe shumë të rëndësishme, duke i lejuar ata të rrafshohen. Rezultati është këmbët që bëhen më të gjata dhe më të gjera. Studimet tregojnë se ndryshimi është shpesh i përhershëm.

Përshtatuni rregullisht për këpucë

A do të jeni në gjendje të shikoni këmbët tuaja dhe të tregoni nëse ato janë më të gjata apo më të gjera? Me siguri jo. Por kjo është arsyeja pse ju do të gjeni matës të këpucëve – një mjet matës i njohur si një pajisje Brannock – në shumicën e dyqaneve të këpucëve.

“Është e rëndësishme që të pajisesh me këpucë të reja herë pas here për t’u siguruar që të kesh përshtatjen e duhur,” rekomandon Dr. Nicolosi. “Mos supozoni se këmbët tuaja nuk do të ndryshojnë – sepse ne e dimë se ato mund dhe e bëjnë.”

Ndërsa rriteni, gjithashtu, një kontroll vjetor i shëndetit të këmbëve është gjithashtu i rëndësishëm. Mjeku juaj mund të identifikojë gjendje si diabeti ose problemet e qarkullimit të gjakut duke parë këmbët tuaja, ose të trajtojë probleme të zakonshme si kallot, lëkurën e plasaritur dhe thonjtë e futur në këmbë.