Këshilla për Gratë e Brezit “Sanduiç”, si të Çliroheni nga Jetesa e Lodhshme

Ja çfarë ndodh përsëri. Ju zgjoheni në mëngjes dhe mendime po kalojnë nëpër kokën tuaj: vizitoni prindërit tuaj të moshuar dhe u sillni atyre disa ilaçe, merrni fëmijë nga shkolla, pastroni shtëpinë dhe po, punoni në zyrë në krye të kësaj.

Ju jeni bërë “sanduiç” midis prindërve dhe fëmijëve tuaj, dhe përgjegjësitë tuaja po grumbullohen dita ditës. Mund të ndjeheni sikur keni ngecur por ka mënyra për të ulur stresin tuaj.

Ne kemi mbledhur disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të përballeni me shtrydhjen kur duhet të kujdeseni për 2 breza të familjes tuaj, dhe ja ku janë.

Çfarë është një brez sanduiç?

Termi brez sanduiç u referohet personave të rritur që kujdesen për prindërit e tyre, të moshës 65 vjeç ose më të vjetër, dhe në të njëjtën kohë po rritin fëmijët e tyre nën 18 vjeç ose mbështesin fëmijët e tyre të rritur.

Këta njerëz janë “të ndrydhur” midis përgjegjësive të tyre familjare, sikur të ishin vendosur në mes të një sanduiçi. Ndërsa kujdesja për anëtarët e familjes tuaj është krejt normale, jeta mund të bëhet jashtëzakonisht stresuese kur duhet të kujdeseni dhe të siguroni mbështetje financiare dhe emocionale për njerëzit e 2 brezave.

Pra, cilat janë disa mënyra se si të përballeni me të gjitha këto presione dhe të kurseni nervat tuaja?

Bisedoni me punëdhënësin tuaj dhe përdorni të gjitha përfitimet që kompania mund të ofrojë.

Shumë kompani tani kanë përfitime për punonjësit që janë kujdestarët kryesorë të familjeve të mëdha. Këto përfshijnë një mundësi për të punuar nga shtëpia një herë në disa kohë, kalimi në një orar më fleksibël, një rimbursim ose zbritje për kujdesin për të moshuarit, dhe shumë gjëra të tjera.

Mos i fshihni betejat e tuaja nga shefi juaj dhe tregojuni atyre për presionet që përjetoni. Në fund të fundit, punëdhënësi juaj nuk dëshiron që ju të stresoheni, të lodheni dhe të shpërqendroheni, apo jo?

Ndani barrën.

© JGI/Jamie Grill / Getty Images

Një barrë e përbashkët është një ngarkesë e përgjysmuar. Edhe nëse mund të përballoni me sukses të gjitha detyrat që mbani mbi shpatulla, nuk duhet t’i përballoni të gjitha vetëm. Përdorni rrjetin tuaj të familjes dhe filloni të delegoni.

Kur fëmijët tuaj kthehen në shtëpi nga shkolla, kërkojuni atyre që të kontribuojnë në pastrimin e shtëpisë ose në gatimin e darkës. Përfshirja e fëmijëve tuaj jo vetëm që do të lehtësojë stresin për ju, por do t’ju mësojë fëmijëve tuaj përgjegjësi dhe do t’i përgatisë ata për jetën prej të rrituri.

Ju gjithashtu mund t’i kërkoni vëllezërve dhe motrave tuaja të përfshihen më shumë në përkujdesjen ndaj prindërve tuaj të moshuar dhe mund të bëni vizita tek ata.

Planifikoni përpara.

Është një ide e mirë të diskutoni të gjitha gjërat e rëndësishme me familjen tuaj paraprakisht. Bisedoni me prindërit tuaj për planet e tyre të pasurive të patundshme dhe diskutoni se në cilin kolegj duan të shkojnë fëmijët tuaj para se të marrin diplomën e shkollës së mesme.

Disa ekspertë gjithashtu sugjerojnë të planifikoni financat tuaja përpara kohe dhe të zgjidhni pensionin për kursimet e kolegjit, nëse nuk jeni të sigurt se mund t’i përballoni të dyja. Nëse nuk ju pëlqen ideja për t’i kërkuar fëmijëve tuaj t’ju  mbulojnë shpenzimet për banesat ose faturat mjekësore kur të dilin në pension, mund t’ju duhet të zgjidhni të mos paguani aq shumë për kolegjin e tyre tani.

Vendoseni veten të parët.

© Tom Merton / Getty Images

Ne nuk jemi robotë dhe të gjithë kemi nevojë për pushim. Shtoni kohë për veten tuaj në orarin tuaj, pa marrë parasysh sa është i zënë dhe bëni të paktën një gjë në ditë vetëm për veten tuaj.

Mund të jetë leximi i librit tuaj të preferuar, shikimi i një episodi të ri të shfaqjes tuaj të preferuar ose meditimi. Mos harroni të hani një dietë të shëndetshme, të merrni gjumë të mjaftueshëm dhe të dilni me miqtë tuaj për të marrë mbështetjen emocionale që ju nevojitet.

Është vërtet e vështirë të kujdesesh për dikë tjetër nëse nuk kujdesesh më parë për veten tënde, apo jo? Bëhuni “egoist” një herë në një kohë dhe do të jeni në gjendje të kryeni detyrat tuaja të kujdestarisë me një mendje të freskët.

Vendosni përparësitë tuaja.

Është më e vështirë të përballesh me përgjegjësitë kur grumbullohen dhe nuk e ke idenë se me çfarë të fillosh. Bëni një listë dhe mendoni për gjërat më të rëndësishme, urgjente dhe vendosni ato në krye para se të kaloni gjithçka që mund të delegoni. Kjo do të zvogëlojë stresin tuaj. Përdorni kalendarët për detyrat javore dhe ditore me kode me ngjyra për anëtarët e familjes për ta bërë atë të funksionojë më mirë.

Merrni ndihmë nga komuniteti.

© Eriko Koga / Getty Images

Përveçse kërkoni ndihmë brenda familjes suaj, mund të përpiqeni të shikoni përreth dhe të merrni ndihmë nga jashtë. Për shembull, ju mund të bashkoheni me një grup lokal mbështetës që bashkon njerëzit që po përballen me të njëjtat situata ose të gjeni një grup të ngjashëm në internet. Qendrat lokale të kujdesit dhe të qendrave mjekësore gjithashtu mund të jenë një burim i ndihmës rezervë.

Mbani një fond urgjence.

Ekspertët sugjerojnë të kurseni të paktën 3 muaj shpenzime jetese në llogarinë tuaj. Këto janë paratë e urgjencës që mund të përdorni kur diçka shkon keq. Nëse e mbani këtë lloj fondi, nuk do të duhet të përdorni kartat e kreditit tuaj ose t’i huazoni ato, në rast të një situate të papritur.

Azhurnoni të gjithë anëtarët e familjes në të njëjtën kohë.

 

Jeta bëhet edhe më e ashpër kur ju duhet të azhurnoni të gjithë se si janë prindërit tuaj të moshuar ose çfarë notash kanë marrë fëmijët tuaj kohët e fundit në shkollë. Pse nuk i azhurnojmë të gjithë njëherësh? Një postë elektronike ose biseda në grup në median sociale do t’i lehtësojë gjërat dhe do të bëjë pak hapësirë në orarin tuaj të ngjeshur. Për më tepër, është një mënyrë e thjeshtë për të kërkuar ndihmë kur ju nevojitet nga familja juaj.