Këshilla si të Veproni Kur Fëmija Juaj Kthehet në Një Sfidë

Fëmijët janë pasqyrimi i prindërve të tyre, por ndonjëherë është e vështirë të besosh se ne kemi ndonjë lidhje me shpërthimet e tyre emocionale. Njohja e modeleve të sjelljes së një fëmije dhe trajtimi i tyre mund të jetë mjaft sfiduese, madje edhe për prindërit me përvojë.

Sidoqoftë, përballja me problemin dhe zgjidhja e tij mund të ndihmojë në krijimin e një lidhjeje të fortë emocionale mes jush dhe fëmijës, dhe të forconi aftësitë e tyre për zgjidhjen e problemeve.

Ne e dimë sesa sfiduese dhe zhgënjyese mund të jetë sjellja e fëmijëve, kështu që kemi zbuluar se cilat teknika mund t’ju ndihmojnë të pajtoheni edhe me fëmijën më të pabindur.

Tregojini fëmijës tuaj lidhjen midis sjelljes së tyre dhe pasojave të saj

Fëmijët duhet të shohin pasojat e sjelljes së tyre për të kuptuar se ata kanë bërë diçka të gabuar. Kjo teknikë ndihmon fëmijën të kuptojë se si funksionon bota dhe i bën ata më të pavarur dhe të aftë për të parashikuar pasojat e veprimeve të tyre.

Si funksionon kjo:

Prindërit nuk duhet të përpiqen të parandalojnë që gjërat që shkaktohen në mënyrë të natyrshme nga sjellja e fëmijës të mos ndodhin. Sidoqoftë, nuk do të thotë që ata thjesht duhet t’i lenë ata të veprojnë, veçanërisht kur sjellja e fëmijës bëhet e rrezikshme.

Prindërit nuk duhet të përpiqen të veprojnë si “të këqinj” ose të tregojnë epërsinë e tyre ndaj fëmijës. Është e rëndësishme të jeni mbështetës dhe të jeni të gatshëm të përballeni me rezultatin e sjelljes së një fëmije.

Shembuj:

  • Nëse fëmija nuk pranon të hajë drekën e tij, do të duhet të qëndrojë i uritur deri në darkë.
  • Nëse fëmija ngacmon fëmijët e tjerë, askush nuk do të dëshirojë të luajë me ta derisa të kërkojë falje.

Lërini fëmijët tuaj të mësojnë nga gabimet e tyre.

Prindërit mund të jenë shumë mbikëqyrës ndonjëherë, kështu që është e rëndësishme të mësoni fëmijën që të përballet vetë me pasojat e sjelljes së tij dhe të mësojë nga ajo përvojë.

Për më tepër, disa fëmijë mund të fillojnë të mbrojnë veten kur prindi i tyre fillon t’i qortojë ata ose përpiqet ta bëjë fëmijën me turp.

Si funksionon kjo:

Kjo teknikë është një version më i thellë se i mëparshmi, pasi kërkon që fëmijët të jenë në gjendje t’i rregullojnë vetë gabimet e tyre. Prindërit duhet të ndihmojnë fëmijët të përpunojnë emocionet e tyre dhe t’u japin atyre një dorë nëse është e nevojshme.

Por ata nuk duhet të ndërhyjnë shumë: qëllimi është të moderojë përgjigjen e duhur nga fëmija. Për shembull, ata me edukatë mund të kërkojnë ndihmë, të kërkojnë falje, etj.

Shembull:

Afati për realizimin e detyrës shkollore supozohet të jetë nesër, por fëmija nuk ka bërë përpjekje të mjaftueshme për të përfunduar punën në kohë. Në vend që të qëndrojnë zgjuar vonë dhe të ndihmojnë fëmijën në detyrat e shtëpisë, prindërit e tyre duhet t’i lënë ata të marrin notë të keqe dhe të mësojnë se si ta rregullojnë situatën.

Zbulojeni se çfarë e shkakton sjelljen e tyre të keqe.

Fëmija juaj mund të fillojë që t’ju shqetësojë ose të veprojë me zemërim jo për shkak të temperamentit të keq, por sepse ende nuk di të sillet me emocionet e veta. Është thelbësore t’u siguroni fëmijëve një mundësi për të biseduar për gjërat dhe të përcaktoni arsyen e shqetësimit të tyre.

Si funksionon kjo:

Kur një fëmijë fillon të irritohet, largojini ato nga vendi ku po qëndroni. Gjeni një vend të qetë ku mund të flisni për sjelljen, ndjenjat dhe veprimet e tyre. Shpjegojini fëmijës se është krejt normale të ndjehen lloje të ndryshme të emocioneve, por ato duhet t’u përgjigjen atyre në një mënyrë të pranueshme.

Tregojini fëmijës tuaj dashurinë tuaj dhe përpiloni një plan për mënyrën sesi do të përballeni me emocione të ngjashme në të ardhmen.

Shembull:

Ju shkoni në pazar me fëmijën tuaj dhe, në një moment, ata irritohen ose acarohen pa ndonjë arsye të dukshme. Është më mirë të ecni larg vendit dhe të zbuloni se çfarë e shkaktoi sjelljen e tyre. Fëmija mund të jetë i uritur, i lodhur ose thjesht i mërzitur, por nuk i ka shprehur ndjenjat në kohë.

Mos harroni se ju jeni një i rritur dhe nuk e aprovoni sjelljen fëminore.

Kur flisni me fëmijën tuaj, mundohuni të mbani qëndrimin e një të rrituri. Nëse prindërit ndjehen të irrituar ose të dëshpëruar, kjo do të thotë që ata nuk janë më në pozicionin e të rriturve ose nuk e kanë situatën nën kontroll.

Problemet me sjelljen e fëmijës mund të “zgjojnë” fëmijën tonë të brendshëm dhe ne fillojmë të ndjehemi të pafuqishëm. Ajo na bën të marrim vendime të këqija dhe të veprojmë në mënyrë jo të duhur në një situatë të vështirë.

Si funksionon kjo:

Nëse mendoni se do të filloni të bërtisni ose nuk mund ta kontrolloni veten në reagimin ndaj sjelljes së fëmijës, është më mirë të bëni një pushim. Lëreni fëmijën tuaj për disa minuta (nëse është e mundur), merrni frymë thellë dhe pyesni veten nëse po silleni si të rritur tani. Mundohuni të qartësoni emocionet tuaja, të qetësoheni dhe të riktheheni në bisedë.

Shembull:

Fëmija juaj kërkon më shumë ëmbëlsira, por ju e dini që nëse ha shumë, ai/ajo do të acarohet dhe do të vuajë nga luhatjet e humorit.

Kështu që një prind që mban qëndrim prej të rrituri do të thoshte: “Më vjen keq, por nuk mund të të lejoj të hash më shumë ëmbëlsira. Një copë tortë është e mjaftueshme për sot. Përndryshe, ti do të fillosh të acarohesh dhe ne duam të kalojmë një mbrëmje të këndshme së bashku duke luajtur lojëra, apo jo? ”

Zgjidhni dënimin që korrespondon me moshën e fëmijës.

Shumë prindër dëshirojnë që fëmijët e tyre të veprojnë si të rriturit sa më shpejt që të jetë e mundur. Sidoqoftë, ju duhet t’i shpjegoni gjërat fëmijëve sipas nivelit të tyre në mënyrë që t’i bëni ata të dëgjojnë dhe kuptojnë. Është thelbësore të gjeni qasjen që funksionon për moshën e fëmijës suaj dhe ta modifikoni atë ndërsa rriten.

Si funksionon kjo:

Kini parasysh se fëmija juaj nuk ka përvojën dhe njohuritë që keni ju, kështu që ndonjëherë mund të jetë sfiduese për ta që të bëjnë lidhje logjike dhe të vijnë në përfundimet e duhura. Kështu që dënimi duhet të përputhet me moshën e fëmijës dhe nivelin e tyre të zhvillimit. Nëse e teproni, fëmija nuk do të kuptojë se për çfarë po ndëshkohet.

Shembull:

Nuk ka dobi që të zhvilloni një bisedë për orë të gjata me një vogëlush për emocionet e tyre dhe pasojat e sjelljes së tyre. Fëmijët në këtë moshë thjesht nuk mund të përqendrohen për një kohë kaq të gjatë në një temë.

Mos e kërcënoni ose frikësoni fëmijën tuaj.

Mos e kërcënoni fëmijën tuaj dhe mos përdorni ndëshkime trupore. Abuzimi emocional dhe fizik ndikojnë negativisht në zhvillimin e një fëmije dhe mund të shkaktojnë probleme psikologjike në të ardhmen. Për më tepër, një sjellje e tillë dëmton lidhjen emocionale midis prindërve dhe fëmijës dhe zvogëlon autoritetin prindëror.

Si funksionon kjo:

Përdorimi i metodave abuzive mund të ketë një efekt të menjëhershëm në sjelljen e fëmijës, por në planin afatgjatë ata nuk do ta mësojnë fëmijën tuaj se si të sillet siç duhet. Ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj si të sillet me emocionet e tyre dhe të tregojë se agresioni dhe dhuna janë të papranueshme në çfarëdo forme dhe përfundimisht nuk mund të përdoren për të zgjidhur konfliktin.

Shembull:

Fëmija juaj shkoi në festë pa lejen tuaj, kështu që ju do t’i dënoni për 3 muaj. Në vend që të aplikoni masa të tilla të ashpra, të cilat vetëm sa do t’i kthejnë kundër jush, tregojuni se sa shumë i doni ata dhe shpjegoni pse kjo sjellje është e papranueshme. Nuk do të thotë që fëmija juaj mund t’u shpëtojë ndëshkimeve, por ashpërsia e dënimit nuk duhet të tejkalojë seriozitetin e tij.

Lëreni fëmijën tuaj të ndjehet si i rëndësishëm për të dhënë mendimin e tij/saj.

Mos harroni, pa marrë parasysh sa i vogël është fëmija juaj, ata janë individë të veçantë dhe kanë nevojat, dëshirat dhe karakterin e tyre personal. Ndonjëherë fëmijët ndiejnë shumë presion për të vepruar në një mënyrë të caktuar ose për të qenë “perfekt”, kështu që ata mund të fillojnë të bëjnë veprime për të treguar pavarësinë e tyre.

Si funksionon kjo:

Nëse ndiheni sikur ndonjëherë nuk mund të bini dakord për çështjet më të thjeshta, është koha të vlerësoni kontributin e fëmijës tuaj në procesin e vendimmarrjes në familjen tuaj.

Ju nuk duhet të merrni parasysh këshillat financiare të vogëlushes tuaj, por do të ishte e dobishme nëse vlerësoni mendimin e tyre dhe nuk përdorni shprehjen “Mund të japësh mendimin tënd kur të rritesh më shumë“.

Shembull:

Fëmija juaj ka një shfaqje televizive të preferuar që ata kurrë nuk e humbasin, por ju jeni ftuar në një festë së bashku. Fëmija juaj nuk pranon të shkojë dhe insiston të qëndrojë në shtëpi dhe të shikojë TV.

Në vend që të anashkaloni dëshirat e tyre dhe të thoni gjëra të tilla si “Të humburit një seri nuk është me rëndësi. Ti do të vish me ne. ”, Gjeni një kompromis që plotëson nevojat e secilit anëtar të familjes suaj.

Jini në përputhje me kërkesat tuaja dhe modelet e sjelljes

Prindërit duhet të kenë një qasje të qëndrueshme mbi atë që është e drejtë dhe çfarë është e gabuar. Fëmija duhet të dijë rregullat dhe të kuptojë se cilat veprime janë të papranueshme, pavarësisht nga rrethanat. Prindërit duhet t’u përmbahen fjalëve të tyre dhe të jenë rol model për fëmijët e tyre.

Si funksionon kjo:

Është e rëndësishme që mënyra se si reagojnë prindërit ndaj sjelljes së keqe të fëmijës nuk ndryshon në varësi të faktorëve të ndryshëm. Fëmija duhet të dijë se ata do të ndëshkohen për sjelljen e tyre të papranueshme dhe kjo nuk do të varet nga gjendja shpirtërore e prindërve të tyre. Prindërit duhet gjithmonë t’i përmbahen premtimeve të tyre dhe të mos lejojnë një situatë vetëm sepse ndihen paksa pa qejf për t’u marrë me ta në moment.

Shembull:

Fëmija shikon TV për një kohë të gjatë, kështu që prindi kërkon që ata ta fikin, por fëmija nuk pranon. Nëse prindi është në humor të mirë në këtë moment, ka të ngjarë që ta lërë fëmijën të vazhdojë të shikojë. Nëse ata janë në humor të keq, ata mund ta qortojnë fëmijën dhe t’i ndëshkojnë disi. Në këtë mënyrë fëmija nuk do të kuptojë se si duhet të sillen sepse reagimi prindëror është gjithmonë i ndryshëm.

Tregojini fëmijës tuaj që ju jeni shefi.

Ndërsa fëmijët tuaj duhet ta dinë se mund të drejtohen tek ju për mbështetje kurdo që të kenë nevojë, ata gjithashtu duhet të kuptojnë se ju jeni më shumë se shoku i tyre. Ju jeni prindi i tyre, i cili ndonjëherë duhet të marrë vendime të ashpra për t’u kujdesur për shëndetin dhe mirëqenien e fëmijës tuaj.

Si funksionon kjo:

Fëmija juaj duhet të ndiejë autoritetin tuaj dhe të kuptojë që mendimi juaj e tejkalon mendimin e tyre. Por mos veproni si një shef i keq: t’i bërtisni fëmijës tuaj dhe të përpiqeni t’i bindni ata sepse thjesht fakti që jeni prind nuk do ta bënte rrengun.

Fëmijët duhet të ndiejnë vetëbesimin tuaj dhe t’ju shohin si një person që mund t’i drejtohen kështu që ata do t’ju dëgjojnë dhe nuk do të mendojnë se mund t’i shpëtojnë sjelljes së keqe.

Shembull:

Fëmija juaj shfaq një shqetësim të fortë dhe nuk pranon të dalë nga dyqani derisa t’i blini një lodër. Në vend që t’i bërtisni ose të bini pre e këtij manipulimi, qëndroni të qetë dhe veproni sikur e keni situatën nën kontroll.

Lëreni fëmijën të shprehë emocionet dhe më pas të flasë. Lëreni fëmijën të kuptojë se ju mund të thoni “jo” ndaj kërkesave të tyre nëse duket e paarsyeshme dhe fjala juaj do të jetë përfundimtare.

Mësojeni fëmijën tuaj që t’i vlerësojë gjërat e mira në jetë.

Ne duam t’u japim fëmijëve tanë aq sa mundemi, por ndonjëherë prindërit vërejnë se fëmijët thjesht nuk i vlerësojnë gjërat që kanë dhe gjithmonë kërkojnë më shumë.

Mbingarkesa dhe mungesa e vlerësimit mund të jenë probleme serioze që ndikojnë në sjelljen e një fëmije. Është thelbësore të mësoni fëmijën se si të praktikojë mirënjohje që në moshë të hershme.

Si funksionon kjo:

Teknika e mirënjohjes varet nga mosha e fëmijës. Më të vegjëlve, është më mirë të filloni t’u mësoni sjelljet e mira, si të thuani “faleminderit” dhe “të lutem”.

Prindërit gjithashtu mund të përpiqen t’u kushtojnë më shumë vëmendje përvojave dhe emocioneve pozitive sesa zotërimit të gjërave. Është thelbësore për të shpjeguar vlerën e parave dhe pse ne prioritizojmë disa gjëra mbi të tjerat.

Shembull:

Në vend që të përqendroheni në dhurata gjatë pushimeve, përpiquni të krijoni kujtime të lumtura për fëmijët tuaj që nuk janë të lidhur me dhuratat. Duke bërë lojëra të ndryshme lojëra  ose duke ftuar miq nuk e inkurajoni fëmijën tuaj të konsumojë më shumë dhe u tregon atyre se mund të jetë i lumtur pa shpenzuar para.