Këshillat e Kursimit të Parave për të Gjurmuar Shpenzimet dhe Realizuar Ëndrrën Tuaj

Të gjithë kemi dëgjuar për gjurmimin e të ardhurave dhe shpenzimeve tona, bërjen e listave të blerjeve dhe ruajtjen e parave për “raste emergjente”, por asnjë nga këto gjëra nuk na ka bërë kurrë më të pasur. Shumica prej nesh ende vazhdojnë të harxhojnë paratë tona sapo i fitojmë.

Kjo është arsyeja pse ne, vendosëm të gjenim këshillat më të thjeshta dhe më efektive që do të na ndihmojnë të shmangim blerjet impulsive dhe t’i themi “Po” vendimmarrjes racionale.

Vizualizoni.

Si funksionon? Tregtarët bëjnë gjithçka që munden që ju të shikoni disi një produkt dhe dëshironi ta blini atë, kjo është arsyeja pse dhomat e montimit janë zakonisht në qoshet më të largëta të dyqaneve, dhe mallrat më të shtrenjtë janë në nivelin tuaj të syve. Në arsenalin e tyre, ata kanë produkte me oferta speciale, letra SHITJE në dritare, karta plastike me zbritje, aroma të këndshme dhe muzikë të këndshme.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Opsioni 1. Bëni testin “Stranger”. Ju dëshironi një fustan të ri? Imagjinoni që ka një person para jush që mban atë që dëshironi të blini në njërën anë, dhe paratë e tij ekuivalente në anën tjetër. Cilin zgjedh? Nëse dëshironi më shumë paratë, do të thotë që nuk ju duhet vërtet produkti aq shumë.
 • Opsioni 2. Imagjinoni si do të ishte ajo që dëshironi të blini 6 muaj më vonë. Këtu është fustani që keni veshur vetëm një herë, i varur, i padobishëm në dollapin tuaj. Përdoreni këtë moment për të marrë vendimin e duhur.
 • Mos u dorëzoni pa provuar të dyja këto mundësi.

Mos prekni atë që ju pëlqen.

Si funksionon? Njerëzit me të vërtetë i vlerësojnë gjërat që ata zotërojnë, kjo është arsyeja pse kur njerëzit shesin gjëra të përdorura, çmimet që ata vendosin janë tepër të larta. Pasi të keni mbajtur diçka që ju pëlqen, në një nivel nënndërgjegjeshëm, ju mendoni se tashmë është e juaja. Çmimi i lartë nuk duket më aq i lartë, të gjitha rekomandimet për kursimin e parave janë harruar, dhe këtu do të paguani për një smartphone të ri që nuk ju nevojitet fare.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Kërkoni nga bashkëpunëtori i shitjeve të tregojë se si funksionon telefoni që ju pëlqen ose t’ju tregojë trikon që mendoni se ju pëlqen.
 • Blini gjëra në internet më rrallë. Studimet treguan se blerja në internet është edhe më shumë jashtë kontrollit tonë dhe ne bëjmë blerje më impulsive në internet.
 • Gjëja më e rëndësishme – pa marrë parasysh çfarë, mos prekni atë që mendoni se ju pëlqen.

Ecni majtas.

Si funksionon? Kur hyjnë në një dyqan, shumica e blerësve shkojnë drejt, sepse ata janë të dorës së djathtë. Tregtarët e dinë këtë dhe ata qëllimisht vendosin mallrat më të shtrenjtë në këtë pjesë të dyqanit.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Jini të gatshëm për blerje: Mos harroni listën tuaj të blerjeve dhe ecni nëpër dyqan sipas asaj që është në këtë listë. Kjo ju bën më të disiplinuar.
 • Kushtojini shumë vëmendje rafteve të poshtme dhe atyre të sipërm – mallrat më të lirë janë atje.
 • Mos merrni një karrocë, mbani atë që do të blini në duar. Nëse keni nevojë të blini më shumë se disa gjëra, merrni një shportë, por ende jo një karrocë – në këtë mënyrë, nuk do të blini asgjë shtesë.
 • Mos harroni se përgatitja është çelësi i konsumit të vetëdijshëm.

Mos përtypni çamçakëz.

Si funksionon? Njerëzit që përtypin çamçakëz kanë qarkullim më të mirë të gjakut në trurin e tyre dhe funksionet e tyre konjitive përmirësohen. Kjo bën që ata të duan të jenë rreth njerëzve për një kohë më të gjatë, t’u japin një vështrim të gjatë gjërave që janë duke blerë, dhe të mendojnë thellë për ato që u nevojiten.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Mos përtypni çamçakëz. Sipas studimeve, vetë procesi ju bën të kaloni më shumë kohë në zgjedhjen e gjërave që ju nevojiten dhe blerjen e më shumë gjërave nga sa keni planifikuar.
 • Përqendrohuni në ato që ju nevojiten dhe mos u kushtoni vëmendje ofertave të tjera “të mira”. Ju duhet një listë ose një ide e qartë e asaj për të cilën fillimisht keni ardhur në dyqan.
 • Kufizoni kohën që do të kaloni në dyqan. Hyni, merrni atë që ju nevojitet dhe largohuni.
 • Mos përtypni çamçakëz, përqendrohuni në vetëkontroll dhe mbani përqendrimin tuaj të plotë.

Mos shikoni përreth

Si funksionon? Kur një person sheh një produkt në zbritje, ata menjëherë duan ta blejnë atë në mënyrë që të shmangin më shumë shpenzime në të ardhmen. Ky është një instinkt: humbjet e mundshme na shqetësojnë më shumë sesa blerjet e mundshme dhe mendimi se nëse nuk blini diçka tani, do të humbni mundësinë tuaj për ta blerë atë në të ardhmen na shqetëson.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Injoroni produktet që janë në shitje nëse nuk janë në listën tuaj.
 • Pasi të merrni atë që ju nevojitet, shkoni direkt në arkë. Dhe thuajini jo ofertës nga arkëtar për të blerë 7 pako çamçakëz për çmimin 2 prej tyre.
 • Luftoni frikën e humbjes – dhe gjithmonë do të fitoni nga kjo.

Merrni pak kohë për të menduar.

Si funksionon? Pasi të dëgjoni një bashkëpunëtor shitjeje të ju tregon se ata kanë një ofertë të mahnitshme që do të skadojë sot, ose se ky është një produkt me zbritje, ose se është një ofertë unike që nuk do të ndodhë më kurrë më, mund të merrni një vendim impulsiv për ta blerë atë dhe do të pendoheni më vonë.

Cila është gjëja e duhur për të bërë? Në mënyrë që të bëni zgjedhjen e duhur, duhet të prisni.

 • Luftoni tundimin. Për ndjesinë e papritur “Unë dua”, bëni një pauzë 24-orëshe. Dhe për një blerje edhe më të madhe – të paktën 3 ditë.
 • Numëroni sa orë punë që duhet të bëni për të fituar paratë që do të shpenzoni në ato që ju pëlqen – ndonjëherë kjo është një përvojë e kthjellët.
 • Shikoni të gjitha gjërat që keni në shtëpi që mund ose tashmë janë duke luajtur një rol të ngjashëm. Ndonjëherë, thjesht duke parë atë që keni, mund të kuptoni se vërtet nuk keni nevojë për asgjë tjetër.
 • Kënaqësia për të blerë diçka ka të bëjë edhe me parashikimin, kështu që nëse nuk e blini këtë gjë, prapë do të humbni diçka.

Jetoni jetën tuaj në vend që të shpenzoni.

Si funksionon? Ju e humbni qejfin në momentin kur blerjet ndalojnë së qeni hobi dhe bëhen detyrime tuaja në çdo moment të lirë. Kur blini diçka, ju e rritni gjendjen shpirtërore për rreth 20 minuta dhe më pas filloni të shqetësoheni për paratë që keni shpenzuar.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Blini gjëra vetëm kur keni nevojë për to dhe mos shkoni në dyqane nëse nuk keni nevojë.
 • Planifikoni vizitat tuaja në dyqan. Blerja mund të jetë e këndshme, por vetëm nëse ndodh me vetëdije. Nëse i planifikoni blerjet tuaja paraprakisht, nuk do të ndjeheni keq për paratë që shpenzoni. Nëse nuk planifikoni, mund të shpenzoni edhe 50 dollarët e fundit që keni.
 • Blerja duhet të jetë vetëm një pjesë shumë e vogël e jetës sonë.

Vendos mënjanë ato që kurseni

Si funksionon? Ju e dini shumën e parave që mund të shpenzoni për blerjet tuaja brenda një jave. Pas 7 ditësh, ju shikoni në portofolin tuaj (ose kontrolloni llogarinë tuaj bankare) dhe shihni se keni një “shtesë” prej 30 $. Nëse i lini këto para në portofolin tuaj, ekziston një rrezik i madh që thjesht t’i humbni ato.

Cila është gjëja e duhur për të bërë? Investoni në të ardhmen tuaj.

 • Mos i harxhoni paratë që keni marrë “aksidentalisht”. Dikush u ktheu borxhin e tyre ose ju kursyet para? Ndajeni shumën në 2 pjesë: shpenzoni pjesën e parë dhe lëreni pjesën e dytë për ëndrrën tuaj.
 • Mblidhni dhe rishikoni faturat nga dyqanet – ato shpesh tregojnë shumën e zbritjes.
 • Merrni paratë e kursyera nga portofolin tuaj dhe vendosni në një llogari të ndryshme.
 • Vendoseni të gjithë “tepricën” tuaj në një kuti kursimi.
 • Ndaloni së bleri të gjitha ato gjëra që nuk ju nevojiten vërtet. Për shembull, atë filxhan kafeje që blini çdo ditë.
 • Merrni një kuti kursimi- thjesht diçka që ju pëlqen ta bëjë procesin argëtues. Nëse po flasim për një llogari bankare, duhet të keni një llogari të veçantë ekskluzivisht për kursimet.

Kurseni para për një qëllim të vetëm

Si funksionon? Ne gjithmonë duam shumë gjëra dhe kemi shumë qëllime. Dhe pastaj fillojmë të mendojmë: cili qëllim është më i rëndësishëm? Sa duhet të lë mënjanë dhe për çfarë?

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Zgjidh një qëllim. Nuk është e nevojshme të jetë një qëllim i madh, si ai që do të ndryshojë botën tuaj.
 • Thjesht duhet të jetë një qëllim, dhe pastaj në këtë mënyrë ju do të shihni rezultatet aktuale të përpjekjes suaj dhe do të arrini këtë qëllimi më shpejt.
 • Mos u ndalni në atë që keni arritur. Kur keni arritur të kurseni për një gjë, filloni të kurseni për diçka tjetër.
 • Përqendrohuni në një qëllim dhe kaloni te tjetri vetëm pasi të keni arritur qëllimin e parë.

Ëndërroni

Si funksionon? Nuk është e thjeshtë të luftosh dëshirën për ta bërë veten të ndjehesh mirë tani vetëm për tu ndier keq pas kësaj. Kështu funksionojnë kreditë.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Mendoni për qëllimin tuaj çdo herë që josheni të blini diçka që është “jashtë buxhetit tuaj”.
 • Pyeteni veten: si do ta arrij këtë, nëse vazhdoj të blej gjëra të vogla me paratë që mund t’i lija mënjanë për ëndrrën time aktuale?
 • Mbani nje ditar. Në vend që të mendoni vetëm për qëllimin tuaj, shkruani – njerëzit që shkruajnë qëllimet e tyre janë shumë më të suksesshëm në arritjen e tyre sesa ata që thjesht mendojnë për to.
 • Vlerësimet e ndërgjegjshme mund t’ju ndihmojnë të shmangni shpenzimet e panevojshme.

Përqendrohuni në arsyen pse doni të kurseni para, jo se si.

Si funksionon? Në momentin kur duhet të hani makarona pa një salcë do të kuptoni se sa të lodhur jeni nga ky ushqim pa shije dhe nga gjithçka që kursen para, dhe ditën tjetër do të blini mishin për të bërë salcën e pasur, kokoshkat që keni dashur, dhe atë çokollatën që ia mohuat vetes më parë.

Cila është gjëja e duhur për të bërë?

 • Mendoni për atë për të cilën po kurseni më shpesh. Është vërtetuar se njerëzit që dinë arsyet e sakta pse duan të kursejnë para, kursejnë më shumë sesa ata që punojnë në planet aktuale se si të kursejnë.
 • Mos kini frikë të merrni vendime. Jeta jonë është dinamike, dhe çdo javë, ne duhet të marrim vendime që janë jashtë planeve tona financiare. Kjo eshte normale.
 • Kaloni drejt qëllimit tuaj, por mos ndaloni të argëtoheni në jetën tuaj.
 • Planifikimi është shumë më efektiv kur njerëzit janë në gjendje të marrin vendime të papritura dhe t’i kujtojnë vetes pse duan të arrijnë një qëllim të caktuar.

Kontrolloni rezervat tuaja.

 

Si funksionon? Shumë shpesh, njerëzit përqendrohen në largësinë e arritjes së qëllimit të tyre, në vend të asaj se sa më afër qëllimit janë ata tani sesa dikur. Ju i vendosni paratë mënjanë në një kuti ose në një llogari kursimi, por nuk i shihni ose prekni paratë që keni kursyer. Si rezultat, paraja bëhet një gjë abstrakte, pothuajse si një monedhë e rreme. Janë paratë tuaja, por do t’ju bëjnë shumë të lumtur.

Cila është gjëja e duhur për të bërë? Bëhuni si McDuck i cili u zhytje në kasafortën e tij të artë – ndiqni procesin dhe kënaquni.

 • Shikoni kursimet tuaja të rriten. Kjo do t’ju ndihmojë të shihni se si përpjekjet tuaja paguajnë në kohë reale.
 • Bëjeni atë një ritual: monthdo muaj, ndaloni së beni ato që jeni duke bërë dhe kontrolloni për të parë se sa para keni kursyer.
 • Mos harroni të shpërbleni veten për sukseset tuaja: kur të arrini një shenjë të caktuar falenderojeni veten – festojeni atë dhe blini diçka të vogël, por të këndshme për veten tuaj.

Këto veprime të thjeshta mund të forcojnë dëshirën tuaj për të arritur këtë qëllim.

3 pyetje që ju duhet t’u përgjigjeni për të bërë blerje të vetëdijshme

Këtu janë 3 parimet themelore të konsumit të vetëdijshëm dhe kursimit të parave:

Praktika. Bëni pushim dhe pyesni veten: A kam vërtet nevojë për të dhe a do ta përdor vërtet?

Mundësia financiare. Nëse i përgjigjeni me po pyetjes së mëparshme, pyesni veten: A mund ta lejoj atë dhe a është vendim i mirë në këtë kohe? Nëse po, shkoni pyetjen tjetër, nëse jo, vazhdoni të kurseni dhe shtoni këtë produkt në listën tuaj të qëllimeve.

Emocionet. Pyeteni veten: Si do të ndihem kur ta blej këtë? A do të më bëjë të ndihem keq?