Këshillat që Duhet t’ia Kisha Dhënë Fëmijës Tim Para se të Fillonte Shkollën

TGS/Entertainment

Për një fëmijë, shkolla mund të krijojë si ndjesi të këndshme ashtu edhe shqetësime të vogla. Prandaj prindërit duhet t’i ndihmojnë fëmijët e tyre të përgatiten për shkollë duke luajtur me ta, duke ndarë historitë e tyre të shkollës dhe duke u shpjeguar se çfarë e pret fëmijën e tyre në jetën shkollore. Kjo për shkak se ka disa gjëra që vetëm prindërit mund t’i shpjegojnë.

Vajza ime është në klasën e 5-të. Unë personalisht mbaj mend që të kem ndryshuar 2 shkolla që ishin me të vërtetë të vështira dhe të lodhshme, por unë njoh njerëz që kanë kujtime të ngrohta të kësaj kohe.

Për të ndihmuar vajzën time të ndihej sikur i përkiste këtij grupi të njerëzve, i mësova asaj disa rregulla. Do të ndaj me ju disa nga këto parime kryesore me të cilat u përballa kur vajza ime ishte në kopshtin e fëmijëve.

© Gifted / TSG Entertainment

Për fëmijët e klasës së parë dhe prindërit e tyre, gjithçka duket kaq e pazakontë, e pakëndshme dhe madje e frikshme. Shkolla, fëmijët e tjerë dhe mësuesit janë kaq të ndryshëm. Fëmijët përjetojnë gjëra të reja si detyrat e shtëpisë dhe notat për herë të parë në jetën e tyre.

Pavarësisht se prindërit e kanë kaluar tashmë këtë “provim”, ata ende ndjehen nervozë. Dhe për fëmijët e tyre, është edhe më e komplikuar, veçanërisht nëse ata kurrë nuk kanë vizituar asnjëherë një kopsht fëmijësh.

Eshtë me të vërtetë e rëndësishme të shpjegoni këto që vijojnë:

Shëndeti juaj fizik dhe mendor është më i rëndësishëm se mësimet. Nëse ndiheni keq, tregojini dikujt për këtë.

Mos e krahaso veten me të tjerët. Ju shkoni në shkollë për të fituar njohuri, jo për të marrë nota të mira.

Ju duhet të kuptoni temën e mësimit; notat nuk janë aq të rëndësishme. Nëse merrni një notë të keqe, ne nuk do t’ju dënojmë, por një “10” do të na pëlqente.

Nëse diçka ju duket e vështirë, kërkojini ndihmë mësuesit tuaj ose ne.

Është normale nëse ndjeheni nervoz para provimeve, por mbani mend se shkolla nuk është e tërë jeta juaj, është vetëm një pjesë e vogël, prandaj mos lejoni që t’ju shqetësojë.

Një mësues është gjithashtu një qenie njerëzore që mund të sëmuret, të lodhet ose të bëjë një gabim. Mbani mend këtë dhe respektojeni mësuesin tuaj dhe çfarë bëjnë ata për ju.

Mos ngacmoni askënd. Ngacmimi është kur njerëzit lëndojnë të tjerët që janë më të dobët se ata. Na tregoni nëse dikush ngacmon një fëmijë, ne do të shohim se si mund të ndihmojmë.

Nëse nuk i thyeni rregullat, askush nuk duhet t’ju dënojë. Ju mund të luani një lojë në telefonin tuaj gjatë një pushimi, kur nuk ju largon nga studimi. Ju mund të kërkoni të dilni nëse doni të shkoni në tualet. Ju gjithashtu mund të refuzoni të hani nëse nuk dëshironi.

Nëse mendoni se mësuesi juaj e ka gabim ose është i vrazhdë, na thoni.

Nëse shkelni rregullat, mësuesi juaj mund t’ju dënojë. Por askush nuk lejohet të lëndojë ose të tallet me ju. Nëse ndodh, na tregoni.

Mësoni të komunikoni me njerëzit. Por nëse një shok klase ju lëndon, përpiquni ta zgjidhni këtë çështje vetë. Nëse kjo nuk funksionon, Kërkojini ndihmë mësuesit tuaj ose ne.

Bëni më të mirën tuaj. Këto lëndë janë me të vërtetë të dobishme. Gjithashtu, mësoni të mendoni.

Jini të disiplinuar. Rregullat janë krijuar për ta lehtësuar jetën tonë. Bëni detyrat e shtëpisë, dëgjoni mësuesin tuaj dhe përgatituni për shkollë që një ditë më parë.

Ju mund të fitoni njohuri në vende të tjera përveç shkollës. Nëse doni të dini më shumë për diçka, na tregoni, ne do t’ju ndihmojmë të gjeni përgjigjet.

Çfarë do t’i thoni fëmijës suaj para se të fillojë shkollën? Mos u trembni, na tregoni këshillën tuaj!