Kur Jep Shumë nga Vetja, Ja Sesi Marrëdhënia Kthehet Kundra Teje

©Ivan Lapyrin/shutterstock

Marrëdhëniet toksike mund të bëjnë që të ndjeheni të pakënaqur, minojnë vlerat tuaja vetjake dhe madje ju bëjnë të pyesni veten nëse meritoni ndopak dashuri. Dhe pjesa më e frikshme është se mund të ndodhë pa e vërejtur.

Për shembull, ju gjithmonë mund të dëshironi të bëni përtej pritshtshmërive për partnerin tuaj. Ata, nga ana tjetër, mund t’u kthejnë me shumë pak. Kjo dinamikë mund të ketë efekte shkatërruese për ju.

Ne duam që ju të jeni të vetëdijshëm për këtë lloj marrëdhënieje dhe të përpiqeni të shmangni të qenit në një të tillë, dhe ja pse.

Marrja dhe dhënia

© Marriage Story / Heyday Films

Edhe në një marrëdhënie perfekte, është pothuajse e pamundur të shihen partnerë që japin dhe marrin në mënyrë të barabartë. Dhe kjo është normale. Është e natyrshme të dëshironi të keni një shpatull ku të qani, ose dikë që mund t’ju ofrojë ndihmë emocionale, dhe mbase edhe ndihmë financiare kur po kaloni një kohë të vështirë. Dhe është po aq e natyrshme të dëshirosh të përqendroni gjithë kohën dhe mundin tuaj tek personi që doni, i cili ka nevojë të madhe për ndihmën tuaj.

Sidoqoftë, ajo mund të bëhet e pashëndetshme kur njëri partner bën gjithçka dhe një tjetër vetëm merr dhe nuk jep asgjë në këmbim. Nëse jeni një person natyrshëm vetëmohues, i dashur dhe i kujdesshëm, ju pëlqen të jeni gjithmonë aty për partnerin tuaj. Dhe mund të jetë edhe më pak e dukshme për ju se ata me të vërtetë nuk po përpiqen t’ju japin sa më shumë.

Në fillim, ndihma juaj mund të vlerësohet, por më pas partneri juaj mund të fillojë ta marrë si të mirëqenë. Ata mund të fillojnë të përfitojnë nga ju, duke kërkuar vazhdimisht që ju t’i largoni nga ndonjë telashe që ata vetë krijuan.

Shenjat që ju jeni një dhënës

© Earthquake Bird / Scott Free Productions

Ju ndiheni përgjegjës për partnerin tuaj dhe ndjeni nevojën për t’i ndihmuar ata. Ju nuk shihni asnjë mënyrë tjetër për t’u përballur me situatën, është ajo që duhet të bëni.

Ju mendoni se ata nuk do të jenë në gjendje t’i përballojnë situatat pa ju. Kështu që ajo përgjegjësi që ju tashmë ndjeni bëhet edhe më e rëndë, sepse jeni të bindur që partneri juaj do të humbiste pa ju. Dhe nuk mund ta lejoni që të ndodhë.

© Marriage Story / Heyday Films

Nevojat e partnerit tuaj vijnë së pari. Ju shpenzoni shumë kohë për problemet e personit tuaj të dashur dhe shpesh vendosni mënjanë problemet dhe përgjegjësitë tuaja.

Ju mendoni se nëse ndaloni “së shpëtuari” partnerin tuaj dhe nëse ndaloni së dhëni atyre mbështetje të vazhdueshme, ata nuk do dëshirojnë të vazhdojnë të jenë në një marrëdhënie me ju.

Si të qenit dhënës i vazhdueshëm mund t’ju ​​dëmtojë

Të gjitha gjërat që ju bëni për dikë që ju intereson shumë mund të ju mundojnë emocionalisht nëse nuk merrni të njëjtën sasi kohe, energjie dhe mbështetje në këmbim. Shqetësimi i vazhdueshëm për nevojat e dikujt tjetër është gjithashtu rraskapitës.

© Why Women Kill / CBS All Access

Dhe nëse, përveç kësaj, kjo përkujdesje e vazhdueshme ndaj të tjerëve ju bën të kujdeseni për veten dhe nevojat tuaja dhe të keni mjaft kohë për veten, me të vërtetë mund të dëmtojë vetëvlerësimin tuaj, mënyrën si e shihni veten dhe shëndetin tuaj mendor në përgjithësi.

Në një moment, madje mund të jetë e vështirë për ju ta shihni veten si diçka të veçantë për partnerin juaj. Ju mund ta keni të vështirë, dhe madje pothuajse të pamundur, të imagjinoni se si do të ishit beqare, përveç se me ata.

Çfarë mund të bëni në lidhje me këtë

© Silver Linings Playbook / The Weinstein Company

Ndoshta ju nuk e kuptoni se jeni në një marrëdhënie ku ju jeni një dhurues, dhe partneri juaj është një marrës. Ju nuk e kuptoni se pësoni gjithë këtë rraskapitje dhe se nga vijnë ndjenjat tuaja negative. Ju nuk mund ta kuptoni mirë se çfarë nuk shkon.

© Sense8 / Netflix

Kjo është arsyeja pse gjëja më e rëndësishme për të bërë, nëse doni të kuptoni se si të përballeni me këtë situatë, është të pranoni se blni pjesë në të. Atëherë duhet të pyesni veten pse ndjeni gjithmonë nevojën të jepni dhe të mbani gojën mbyllur, kur nuk merrni asgjë në këmbim.

Nëse jeni në një lidhje të re, vendosni menjëherë kufijtë tuaj. Mos investoni shumë shpejt, përpara se ta njihni partnerin tuaj më mirë dhe të siguroheni se ata do të jenë po aq mbështetës për ju sa edhe ju për ta.