Mënyra Sesi Komunikon të Ndihmon të Përballesh me Njerëz të Vështirë

Vështirësia tek njerëzit mund të marrë forma të ndryshme. David Brown përshkruan lloje të tilla si shpërthyes kontrolli, perfeksionistë, krijues, agresivë dhe nënshtrues. Por është e rëndësishme të mbani mend që çdo person ndonjëherë mund të jetë i padurueshëm dhe ju mund të parandaloni keqkuptimet duke përdorur disa fjalë të thjeshta.

Ne dëshirojmë që të gjithë ta zgjidhin konfliktin me sukses dhe kemi gjetur fraza që mund t’ju ndihmojnë të përballeni me një person problematik.

Tregoni që e kuptoni dhe kërkoni për të dëgjuar më shumë nëse një person është i zemëruar ose i mërzitur.

Për të ulur tensionin dhe për ta bërë një person të ndjehet më i qetë, mund të përdorni empatinë. Mendoni për personin me të cilin po flisni dhe plotësoni fjalinë me: “Nuk e ke të lehtë”.

Për shembull, nëse kolegu juaj është shumë i zemëruar për detyrimet e reja, thoni, “Nuk duhet të jetë e lehtë të jesh menaxher i një ndërmarrje kaq të madhe”.

Gjithashtu fraza, “Unë të kuptoj” nuk funksionon gjithmonë. ËShtë më mirë të thuash, “Për të kuptuar edhe më mirë, më tregoni më shumë.”

Thoni fjalë falënderimi.

Nëse duhet t’i tregoni të dashurit tuaj se ai duhet të bëjë diçka më shumë ose keni nevojë për kolegun tuaj për të ripunuar diçka, filloni me duke thënë: “Unë vërtet e vlerësoj atë që bëni. Ju keni bërë këtë pjesë të përkryer. Ka disa gjëra që mund të përmirësohen. Le të punojmë me to. “

Bëhuni më të butë me fjalët tuaja në vend që të shtyni një person.

Mos e shtyn një person nëse dëshironi diçka. Është më mirë të provosh një qasje “të butë”. Për shembull, nëse shoqja juaj është e lirë dhe keni nevojë që ajo të vijë me ju për të blerë një fustan të ri por ajo ndjehet dembele, thojini, “Do të doja që ju të vije me mua. Fatkeqësisht, unë nuk mund të zgjedh një fustan vetë. ”

Nëse një person ju shtyn shumë, thuajini se ju duhet kohë.

Ju keni të drejtë të mendoni që të merrni një vendim të duhur, kështu që është më mirë të qëndroni të qetë, të drejtpërdrejtë dhe mbase të përsërisni përsëri me qetësi, “Më duhet kohë për të menduar. Shpresoj të më kuptoni dhe dëshirën time të mos bëj gabime. ”

Ndryshimi i temës dhe injorimi i problemit nuk funksionon gjithmonë.

Kur dikush po ju ulëret, deklaroni se nuk ju pëlqen kjo gjë.

Ata mund të jenë shefi juaj, por kuptoni që nuk u jep atyre të drejtën të ju trajtojnë keq. Tregoni që nuk ju pëlqen mënyra se si po ju flasin, por në një mënyrë të sjellshme. Ju mund të thoni, “Po, unë e kuptoj se jeni i inatosur, por nuk më pëlqen që më bërtitni”.

Mos pranoni, “Më vjen keq, por ti …” Në vend të kësaj, thoni që jeni të hapur për të diskutuar gjëra.

Fajësimi nuk është një zgjidhje, edhe nëse keni bërë diçka të gabuar, dhe është gjithmonë më mirë të gjeni një mënyrë konstruktive për të folur. Thoni, “Ju keni të drejtë. Jam i lumtur dhe i hapur për të diskutuar gabimin tim, por pa bërtitur.

Paralajmëroni për faktin se do të largoheni nëse dikush është shumë agresiv.

Një agresor mund të thotë që ju jeni budalla dhe mund të shndërrohet në grindje nëse përgjigjeni me të njëjtën energji. Një frazë e mirë për ta thënë është, “Nëse më trajtoni me mospërfillje, nuk do të flas me ju. ’Është vendimi juaj se çfarë të bëni.

Sigurisht, është e nevojshme të zbatoni ato që thoni nëse agresori vazhdon të përdorë fjalë fyese.

Thyejeni akullin me fraza humori.

Fqinji juaj nuk thotë kurrë përshëndetje dhe ankohet shumë për ju edhe pse nuk bëni zhurmë. Vetëm herën tjetër përpiquni të buzëqeshni dhe bëni shaka. Humori është i fuqishëm! Thuaj, “Unë nuk jam budalla. Unë thjesht po kursej energjinë time! ”Por është e rëndësishme të mos jesh sarkastik.

Kur nuk ju pëlqen diçka, flisni me qetësi për të.

Agresioni pasiv mund të rregullohet me një frazë si, “Është në rregull, unë do të merrem me të vetë.” Kështu që herën tjetër, kur shoku juaj i dhomës të mbarojë përsëri qumështin tuaj, në vend që thjesht ta lini të shkojë ndërsa jeni vërtet të zemëruar, thoni, “Nuk ka problem, por ne duhet të rishqyrtojmë listën tonë të blerjeve.”

Kërkoni respekt kur dikush ju kritikon shumë.

Nëse ka një person që gjithmonë kritikon gjithçka, përfshirë edhe ju, dhe ndjeheni sikur kjo është e tepërt, e bërtitura nuk do të ndihmojë. Së pari thoni emrin e personit, pauzë dhe pyetni: “A mund të jesh i respektueshëm për gjërat / ndjenjat e mia dhe të jesh më mikpritës ndaj meje?”

Për ta bërë një person tjetër t’ju kuptojë, flisni për ndjenjat.

Në vend që të fajësoni vazhdimisht dhe të sulmoni me fraza si: “Ju kurrë nuk më kuptoni mua”, ose “Ju bëni gjithmonë rrëmujë në shtëpi“, provoni të përdorni fjalët “Ndihem“. Për shembull, nëse i dashuri juaj gjithmonë hedh çorapët në dysheme dhe e shihni përsëri pas një dite të gjatë pune, thoni, “Ndjehem kaq e lodhur sot dhe më vjen të shpërthejë kur të shoh që hedh çorapet në dysheme. Por unë me të vërtetë nuk dua të grindem ”.

Për të qetësuar dikë, pyesni nëse ata kanë nevojë për ndihmën tuaj.

Nëse ka një person që ndihet në ankth, mos u përpiqni t’u jepni atyre ndonjë këshillë. Përkundrazi, është më mirë të pyesni: “A ka ndonjë gjë që mund të bëj për ju?

Për të bërë kompromis me një koleg, bisedoni për të dy.

Përdorni frazën, “Të dy ne duhet të” për të treguar se ju doni të ndani përgjegjësi dhe të mos fajësoni vetëm një person.

Për shembull, nëse po diskutoni me kolegun tuaj për një pjesë të punës së tyre që nuk ishte bërë mirë, Mund të thoni: “Të dy ne duhet të bëjmë çmos për të marrë një rezultat të mirë.”

Kjo frazë mund të funksionojë edhe në jetën tuaj private.

Kur përpiqeni të gjeni një kompromis, por asgjë nuk ju ndihmon, sugjeroni të bëni një pauzë.

Ju qëndruat i qetë, i drejtpërdrejtë dhe nuk e keni fajësuar, por prapëseprapë, një person mund të sillet si një fëmijë i llastuar. Në raste si kjo, hiqni dorë. Diskutimi mund të presë deri nesër apo edhe javën tjetër.

Ju mund të thoni, “Meqenëse ne nuk mund të pajtohemi dhe të gjejmë një zgjidhje, a mund të vazhdojmë të flasim një ditë tjetër, në mënyrë që të mendojmë për mundësi më të mira.”