Mënyra Sesi Putheni Tregon Shumë për Kohëzgjatjen e Lidhjes Tuaj

Një puthje mund të përcjellë pasion dhe butësi, por përveç krijimit të ndjenjave pozitive në trurin tonë, puthja zbulon informacione të tjera të rëndësishme që udhëtojnë në trurin tonë ndërsa puthemi.

Sipas studimeve shkencore, kur puthemi, ne shkëmbejmë një shumëllojshmëri informacionesh për të cilat as nuk jemi në dijeni. Truri ynë analizon mënyrën se si ne puthemi dhe marrim vendime pa vetëdije që mund të vulosin fatin e marrëdhënies sonë.

Këto studime marramendëse të lënë vërtetë përshtypje, dhe ne me të vërtetë ishim të ngazëllyer kur mësuam se puthja ju lejon të komunikoni me partnerin tuaj akoma pa e ditur.

 

Shkencëtarët nga Universiteti i Oksfordit hulumtuan sekretet e puthjes dhe zbuluan se në të vërtetë ajo na lejon të gjejmë, vlerësojmë dhe përfundimisht të zgjedhim partnerët e duhur për një marrëdhënie afatgjatë.

Sipas gjetjeve të tyre, puthjet na lejojnë të vlerësojmë siç duhet partnerët tanë dhe të vazhdojmë me ta kur jemi në një lidhje. Studimet e tyre tregojnë gjithashtu se gratë në përgjithësi janë më përzgjedhëse në zgjedhjen e bashkëshortëve të mundshëm, dhe ata e marrin puthjen më shumë si një mënyrë për të vlerësuar partnerët e tyre.

© Ghost / Paramount Pictures

Edhe nëse nuk jemi të vetëdijshëm për këtë, ne në mënyrë të ndërgjegjshme vlerësojmë partnerin tonë duke analizuar pyetjet dhe karakteristikat e tyre. Puthja gjithashtu na lejon të matim aftësinë e partnerit tonë dhe shëndetin e përgjithshëm, dhe ndërsa përparojmë në marrëdhënie, vazhdimisht pyesim veten nëse personi me të cilin jemi është me të i besueshëm.

Studimi sugjeron se gratë kanë më shumë të ngjarë të vlerësojnë partnerin e tyre ndërsa çifti arrin në atë nivel të marrëdhënies ku mund të presin një fëmijë. Sipas këtij hulumtimi, gratë i vlerësojnë shumë aktivitetet që ushqejnë marrëdhënie afatgjata, pasi rritja e një fëmije është padyshim më e lehtë kur të dy prindërit janë të pranishëm.

© How I Met Your Mother / CBS © How I Met Your Mother / CBS

Studimi sugjeron gjithashtu që ndërsa ne puthemi, ne shqyrtojmë nivelin e shëndetit të personit përmes frymës dhe shijes së tyre. Natyrisht, era e keqe e gojës ose shija mund të sinjalizojnë shqetësime shëndetësore. Për më tepër, kur puthemi, shkëmbejmë edhe një substancë vajore të quajtur sebum që prodhohet nga gjëndrat e trupit.

Ne e shkëmbejmë këtë substancë duke prekur lëkurën rreth dhe brenda gojës. Dhe kjo substancë përmban feromone, të cilat zbulojnë informacion të vlefshëm në lidhje me përbërjen biologjike të një personi. Me fjalë të tjera, kjo tregon gjëra që dy personat që puthen kanë të përbashkëta.

© Friends / Warner Bros © Why Him / 20th Century Fox

Shkencëtarët sugjerojnë gjithashtu që kjo substancë zbulon informacione hormonale të cilat tundojnë trurin të pyesin nëse ky person është mjaftueshëm i besueshëm për të krijuar një familje me të.

Kjo është, natyrisht, e bërë me nënvetëdije, dhe ne me të vërtetë nuk mendojmë se po analizojmë partnerin tonë, por ajo pjesë nënndërgjegjeshme e trurit tonë ndikon masivisht në mënyrën se si sillemi, edhe pse ne nuk e kuptojmë vërtet se si funksionon.

Ajo çafrë është më interesante është se më shumë se 60% e njerëzve pranuan se humbën interesin për një marrëdhënie të mundshme pas një puthjeje të parë të keqe. Truri analizoi fjalë për fjalë puthjen dhe dërgoi një mesazh që ky person nuk është i duhuri, duke bërë që personi të përfundojë marrëdhënien.

Puthja ndihmon në përmirësimin e tërheqjes, por kur nuk jemi të kënaqur me puthjen, kjo mund të na bëjë të zmbrapsemi nga partneri ynë.

© Romeo + Juliet / 20th Century Fox

Sidoqoftë, puthja me partnerin që duam është një mënyrë e shkëlqyeshme për të forcuar marrëdhënien. Buzët janë të pasura me nerva shqisore, dhe kur puthemi me njeriun e zemrës, truri nxitet të lëshojë hormonin e oksitocinës, i njohur edhe si hormoni “i dashurisë”, që na bën të ndjehemi të lumtur.

Kur puthim personin që duam gjithashtu rrit prodhimin e serotoninës, e cila është një kimikat tjetër i mirë që rrit intimitetin dhe besimin, duke na lejuar të krijojmë një marrëdhënie të fortë dhe të shëndetshme. Gjithashtu, puthja ul nivelin e kortizolit, i njohur si hormoni i stresit. Dhe, sipas studimeve, sa më i madh të jetë prodhimi i këtyre kimikateve pozitive, aq më të aftë jeni për të rritur dashurinë tuaj.

Kështu që herën tjetër kur puthni partnerin, mbani mend se nuk është gjithçka vetëm një moment argëtues dhe intim midis dy prej jush, por është gjithashtu një pjesë integrale e rritjes së një marrëdhënieje të shëndetshme dhe të fortë.