Nëse Dëshironi të Bëheni të Pasur, Këtyre 10 Gjërave Bjeruni Vizë

Njerëzit e pasur kanë diçka të përbashkët. Megjithatë, ndonjëherë edhe ata që bëhen me fat dhe ata që punojnë shumë bëjnë gabime, kështu që nuk mund të kursejnë me të vërtetë para.

Hulumtuesi Tom Corley është i interesuar për dallimet mes zakoneve të njerëzve të pasur dhe atyre që nuk kanë shumë para. Ai i studioi të dy grupet për 5 vjet dhe arriti në konkluzione interesante.

Sot ne do t’ju tregojmë rreth 10 gjërave që ju duhet të ndaloni së bëri nëse doni të jeni më të pasur. Dhe bonusi në fund të artikullit do t’ju ndihmojë të merrni një vendim të rëndësishëm për të cilin shumë njerëz hasin në vështirësi.

Nuk krijoni njohje të reja

© depositphotos

68 % të njerëzve të pasur u pëlqen të takojnë njerëz të rinj. Vetëm 11% e njerëzve të varfër thanë të njëjtën gjë. Shumica e njerëzve që kanë arritur stabilitet financiar kanë bërë sa më shumë përpjekje për të bërë një figurë të mirë dhe për ta ruajtur atë.

Ata nuk harrojnë të urojnë të njohurit e rinj (dhe të moshuarit) për festat dhe ditët e tjera të rëndësishme.

Besimi në fat

© depositphotos

Ju mund të mbështeteni tek fati në raste shumë të rralla, ndoshta kur zgjedhni midis një këmishë të kuqe dhe blu. Por kur bëhet fjalë për çështje me të vërtetë të rëndësishme, njerëzit e pasur mendojnë se ata e përcaktojnë vetë rrugën e tyre të jetës.

Dhe 90% e njerëzve të varfër fajësojnë fatin për fatkeqësitë e tyre dhe faktorë të tjerë që nuk mund t’i kontrollojnë. Dhe për të përmirësuar mirëqenien e tyre, ata investojnë para në psikologë dhe bileta llotarie në vend të arsimimit të tyre.

Puna e urryer

© depositphotos

“E dua atë që bëj!” Kjo është ajo që thonë 85% e njerëzve me sukses financiar.

Njerëzit e varfër shohin më shumë disavantazhet në punën e tyre. Me një qëndrim të tillë, ju ndoshta do të pranoni se është mjaft e vështirë për të rritur të ardhurat tuaja. Nëse nuk e pëlqeni punën që po bëni, duhet ta ndryshoni atë, jo të qani.

Nuk i kushtoni vëmendje fytyrës tuaj

© depositphotos

Njerëzit e pasur i kushtojnë shumë kohë shëndetit të tyre. Kjo përfshin vizita tek mjeku, një mënyrë jetese të shëndetshme, sporte (76% e njerëzve të suksesshëm bëjnë ushtrime fizike 4 herë në javë), një dietë të ekuilibruar dhe mungesë e zakoneve të këqija.

Ndër ata që kanë të ardhura të ulëta, vetëm 13% shohin një lidhje mes shëndetit të mirë dhe suksesit.

Ndërmarrja e rreziqeve

© depositphotos

Vetëm 6% e njerëzve të varfër ranë dakord të ndërmarrin një rrezik për të përmirësuar gjendjen e tyre financiare. Dhe më shumë se 50% e njerëzve të pasur që morën pjesë në eksperiment ranë dakord të ndërmarrin të njëjtin rrezik.

Për më tepër, shumë njerëz të pasur kanë vërejtur se të paktën një herë në jetën e tyre ndërmarrja e rreziqeve ka çuar në dështime të mëdha, por ata u përpoqën të ecnin përpara në vend që të fiksoheshin pas tyre.

Ndjekja e shfaqjeve

© ТНТ © National Geographic Channe

Ndër njerëzit që nuk janë të pasur, 78% e tyre adhuron të shikojnë detajet e jetës private të dikujt tjetër. Ndër njerëzit e pasur, vetëm rreth 6% shikojnë reality show.

Vlen të përmendet se njerëzit e pasur nuk e pëlqejnë TV shumë dhe shumë prej tyre e shikojnë atë për më pak se 1 orë në ditë. E njëjta gjë vlen edhe për internetin: njerëzit e suksesshëm shpenzojnë më pak se një orë në internet nëse nuk ka të bëjnë me punën.

Leximi

© depositphotos

“Të mos lexosh do të thotë të mos mendosh,” tha dikur Dostojevski. 88% e njerëzve të pasur janë dakord me shkrimtarin.

Ata lexojnë libra rreth vetë-zhvillimit, materialeve profesionale dhe literaturës historike për të paktën 30 minuta në ditë. Vetëm 2% e njerëzve të varfër i kushtojnë shumë kohë leximit.

Zgjimi vonë

© depositphotos

Më shumë se gjysma e biznesmenëve me të ardhura të larta të vërejtura nga Tom Corley zgjoheshin të paktën 3 orë para fillimit të ditës së punës, që është rreth orës 5:00. Ata kalojnë kohën në mëngjes duke planifikuar gjërat që duhet të bëjnë, duke punuar për projektet e tyre personale dhe bëjnë ushtrime.

Shumë njerëz të suksesshëm marrin 10-15 minuta për të medituar ose thjesht për të menduar për diçka në heshtje.

Zgjimi i hershëm nuk do të thotë të mos flesh aq sa duhet. 89% e njerëzve të pasur flenë nga 7 deri në 8 orë në natë dhe shkojnë për të fjetur në kohën e rekomanduar: nga ora 9 deri në orën 10:00.

Komunikimi me njerëzit toksikë

96% e njerëzve njohin njerëz që i duan thashetheme ose ankohen për jetën e tyre. Njerëzit e suksesshëm komunikojnë me ata që nuk janë negativë por edhe me ata që i frymëzojnë ata për të bërë diçka.

Ju lehtë mund të rrisni numrin e njerëzve të tillë rreth jush duke marrë pjesë në ngjarje kulturore, duke bërë punë vullnetare, ose duke qenë anëtarë të një organizate jofitimprurëse.

Shpenzimet e tepërta

© .depositphotos

Shumica e njerëzve të varfër shpenzojnë shumë më tepër se sa fitojnë. Ju ndoshta njihni njerëz që blejnë makina të shtrenjta, telefona dhe gjëra të tjera me kredi, edhe pse nuk mund t’i përballojnë ato dhe nuk kanë nevojë për to.

Zakonisht njerëzit e pasur u përmbahen këtij sistem të shpërndarjes së të ardhurave:

20% – llogari kursimi

25% – duke pagesë për qiranë apo hipotekën

15% – ushqim

10% – argëtim

5% – shërbim makine

Pjesa tjetër e parave shpenzohen për gjëra të tilla si rroba, mjekësi dhe arsimim.

Bonus: Si ta gjeni pasionin tuaj

Pasi Tom Corley studioi zakonet e njerëzve të pasur, ai arriti në një përfundim: ata janë të suksesshëm, sepse ata së pari bëjnë gjëra që me të vërtetë i pëlqejnl dhe pastaj e kthejnë atë në një burim të ardhurash.

Nëse jeni ende në kërkim të profesionit tuaj, këtu është një plan veprimi:

  1. Bëni një listë të gjërave që ju pëlqeni të bëni. Theksoni ato që kërkojnë disa aftësi nga ju.
  2. Tani nënvizoni 10 gjëra që ju pëlqen t’i bëni më shumë se të tjerat. Vlerësoni ato në një shkallë nga 1 në 10. 10 qëndron për një aktivitet që nuk ju pëlqen, por që ju bën të lumtur.
  3. Pas kësaj, vlerësojini të njëjtat aktivitete në drejtim të të ardhurave potenciale. Për shembull, llogarisni sa shaje mund të thurni në një muaj, dhe numëroni sa para mund të fitoni për t’i shitur ato.
  4. Së fundi, shtoni rezultatet për çdo detyrë. Ata që kanë marrë pikët më të larta duhet të jenë qëllimet e jetës suaj.