Një Ekspert Financiar Zbuloi Këshillat si ta Mësoni Fëmijën Tuaj për Paratë në Çdo Moshë

©depositphotos

Një psikologe tregoi se kur ishte në klasën e tretë, një menaxher nga një bankë erdhi në klasën e saj dhe i dha secilit fëmijë mundësinë për të hapur një llogari bankare dhe i lejoi ata të bënin depozita të rregullta. Ishte një mësim i shkëlqyeshëm për të. Por ka disa gjëra më të rëndësishme për paratë që prindërit mund t’i tregojnë fëmijës së tyre në çdo moshë.

Ne kërkojmë mësimdhënie të duhur të menaxhimit të parave, veçanërisht gjatë fëmijërisë, dhe do të donim të ndanim disa këshilla profesionale se si ta bëni atë.

Mosha 2 deri 3 vjeç

Doktoresha Dorothy Singer thotë se fëmijët midis moshës 2 dhe 3 vjeç nuk e kuptojnë vlerën e parave, por ata mund të fillojnë ta bëjnë këtë duke mësuar emrat e monedhave. Një nga lojërat mund të jetë “identifikimi”. Fëmija juaj mund të kontrollojë monedha të ndryshme, të ekzaminojë ngjyrat dhe format e tyre dhe pastaj t’i përputhe me imazhin ndërsa diskuton mbi emrat.

Fëmijët e vegjël janë më të entuziazmuar të luajnë “sikur blejnë në dyqan” në shtëpi, kështu që ju mund t’u siguroni atyre disa informacione të reja në lidhje me blerjet pa dalë jashtë. Shkëmbeni paratë tuaja me ushqim, tregojuni atyre kuponë dhe flisni për shitjet si një lojë zbavitëse.

Ekspertët sugjerojnë të fitojni para së bashku dhe të përdorin kuti me drithëra dhe fruta si artikuj dyqanesh. Thjesht bëjeni të këndshëm për fëmijën tuaj në mënyrë që ata të jenë të ngazëllyer për të mësuar më shumë rreth kësaj teme.

Mosha 4 deri në 5 vjeç

Para se të shkoni në supermarket, pritni disa kuponë me fëmijën tuaj. Kur jeni në dyqan, jepini fëmijës një kupon dhe kërkojuni që të hedhin një sy tek kastravecat ose produktet e tjera. Thjesht bëni që ata të ndjehen sikur po ju ndihmojnë dhe po bëni diçka të rëndësishme.

Një mënyrë tjetër për të mësuar një parashkollor rreth parave është të krijoni një restorant imagjinar në shtëpi. Kjo është një mënyrë e mirë për të përgatitur fëmijën tuaj për darkat e ardhshme në botën e vërtetë dhe për të shpjeguar disa gjëra themelore gjatë gjithë lojës, siç janë sjelljet dhe si të shtroni tryezën. Kujtojini fëmijës tuaj pas darke se duhet të paguajë faturën. Ju mund të përdorni paratë e pretenduara për këtë pjesë.

Fëmija juaj gjithashtu duhet të mësojë rëndësinë e pritjes. Është një aftësi vendimtare për kursimin dhe shpenzimin. Nuk ka nevojë t’i shpjegoni gjërat në detaje të mëdha. Filloni vetëm të prisni në vijë dhe të thoni që është një pjesë e jetës kur doni të merrni diçka që ju pëlqen.

Për praktikë, gjeni një lodër me çmime të arsyeshme që dëshiron fëmija juaj. Thuajuni se duhet të presin dhe të kursejnë para për të marrë atë. Pastaj jepni shtesën e fëmijës çdo javë, si 1 $, për shembull. Mos ua jepni të gjitha paratë menjëherë.

Mosha 6 deri në 8 vjeç

Pasi të keni marrë një kompensim, fëmija juaj duhet të mësojë se si t’i vendosë paratë e tyre. Ju mund t’u jepni atyre kuti kursimi ose kavanoza për të mbledhur paratë e tyre për qëllime të ndryshme. Është gjithashtu një epokë kur mund t’i çoni në një bankë dhe ta ktheni atë në një ngjarje vërtet emocionuese, thonë ekspertët.

Hapni një llogari kursimi për fëmijën tuaj dhe shpjegoni se sa mirë është të keni depozita të rregullta dhe si banka i paguan njerëzit mbrapsht për të kursyer paratë e tyre. Ju gjithashtu mund të vizitoni një muze që tregon evolucionin e monedhës.

Mosha 9 deri në 12 vjeç

Kur fëmija juaj është 9 vjeç, mund të filloni të lexoni etiketat e çmimeve me fëmijën tuaj dhe t’i krahasoni ato. Kur zgjedhni një produkt, mos harroni të përfshini cilësinë kur merrni vendime. Mund të provoni të përdorni një rrotull letre higjienike nga një markë për një javë dhe më pas të kaloni në një markë tjetër javën tjetër. Diskutoni ndryshimet me fëmijën tuaj dhe bëni zgjedhjen se çfarë të blini së bashku.

Bëjeni fëmijën tuaj përgjegjës nëse po bëni një shitje në oborr. Në këtë mënyrë, ata mund të mësojnë për përgjegjësinë – thjesht mos u bëni presion shumë të madh.

Mosha 13-15 vjeç

Ekspertët thonë se kjo është një epokë e mirë për të mësuar në lidhje me tregun e aksioneve. Ju mund të bëni sikur të investoni në kompani me të cilat është njohur fëmija juaj, si Nike, Coca-Cola, dhe të tjera. Shikoni lajmet financiare së bashku dhe shpjegoni gjithçka në terma të thjeshta. Mundohuni të zgjoni ndonjë interes duke diskutuar mbi fitimin që do të fitoni, por mos harroni të përmendni rreziqet.

Adoleshentët janë gjithashtu të mirëpritur për të diskutuar buxhetin e familjes, si dhe nevojat dhe dëshirat.