Një Psikologe Shpjegoi pse Shpërfillja i Kolegëve Tuaj Mund t’ju Bëjë më Produktivë

98% e punëtorëve thonë se ndërpriten të paktën disa herë në ditë. Dhe, sipas psikologut të kujdesit shëndetësor Ulrika Leons, të gjitha ato ndërprerje të shpejta, veçanërisht ato ballë për ballë, mund të jenë vërtet shkatërruese për procesin tuaj të punës.

Ne vendosëm të zbulojmë pse Leons beson se ju duhet të injoroni kolegët tuaj dhe si mund të bëheni më produktivë.

Pse gjithmonë ndjeheni të lodhur pas pune

Puna në zyrë zakonisht kërkon një nivel të lartë përqendrimi në detyra të caktuara. Por kjo mund të jetë vërtet e vështirë sepse gjithmonë jeni të rrethuar nga kolegët tuaj, të cilët herë pas here vijnë dhe ju bëjnë një pyetje të shpejtë.

“Po me atë projekt?” apo “Si është e dashura e djalit tuaj?” Pyetjet mund të jenë të ndryshme, dhe jo të gjitha do të jenë të lidhura me punën, por rezultati është në thelb i njëjtë – ju humbni përqendrimin dhe ndjeheni sikur nuk keni bërë asgjë gjatë ditës.

Kostoja reale e atyre ndërprerjeve të shpejta

Sipas Leons, nëse dikush ju largon vëmendjen gjatë procesit tuaj të punës, mund të duhen rreth 5-25 minuta që ju të tërhiqni vëmendjen tuaj përsëri në detyrën tuaj. Përveç kësaj, kërkon shumë energji për të kaluar në mes të detyrave të ndryshme gjatë gjithë kohës. E cila është arsyeja pse ndiheni të lodhur deri në fund të ditës.

Madje u bënë edhe hulumtime që zbuluan se ndërprerjet mund të humbin deri në 238 minuta në ditë. Atëherë duhet të mbani mend në cilën pikë e latë detyrën tuaj dhe ta filloni përsëri – gjë që zgjat edhe 84 minuta. Dhe stresi dhe lodhja kushtojnë 50 minuta të tjera. Në total, janë 372 minuta, ose 6.2 orë në ditë – pothuajse tërë dita e punës!

Si të përballeni me ndërprerjet

 

Për të mos folur me kolegët e tyre, punonjësit e zyrës përdorin metoda të ndryshme:

Disa prej tyre zgjedhin një “burg me tela” për t’u treguar të gjithëve përreth se janë të përqendruar në punën e tyre për momentin.

Të tjerët përpiqen të ndahen fizikisht duke mbyllur derën në zyrën e tyre.

Një mënyrë tjetër për të trajtuar këtë problem është të filloni të punoni herët ose të qëndroni vonë në zyrë për të bërë punë pa shpërqendrim.

Ulrika Leons gjithashtu rekomandon:

Së bashku me shefin tuaj, ju mund të bllokoni vizualisht vendet e punës nga hapësirat e zakonshme në zyrën tuaj, në mënyrë që të mos keni nevojë për të parë të tjerët kur shkojnë për të pirë një kafe ose në banjë.

Ju gjithashtu mund të pajtoheni me të gjithë bashkëpuntorët tuaj në një kohë fikse “pa ndërprerje” kur të gjithë mund të punojnë në një mënyrë më të përqendruar.

Meqë ra fjala, njerëzit që punojnë nga shtëpia vuajnë gjithashtu nga ky problem – 43% e tyre gjithashtu rregullisht përballen me ndërprerje ballë për ballë. Dallimi i vetëm është lloji i njerëzve që i ndërpresin ato dhe u bëjnë pyetje “urgjente” – për punëtorët e largët, kryesisht janë familjarë ose njerëz të tjerë në shtëpi.