Nuk është e Nevojshme të Jesh Sommelier për të Njohur Verën e Mirë, Ndiqni Disa Rregulla të Thjeshta

©depositphotos

Sipas Institutit të Verës, qytetarët e Andorës pinë rreth 56.9 litra verë (që është rreth 76 shishe) për person në vit. Për shumë njerëz, kjo shifër mund të duket e pabesueshme, por duhet të kujtojmë se kultura e pirjes së verës është shumë e zhvilluar në shumë vende evropiane.

Ne nuk po ju thërrasim për të pirë alkool, por mendojmë se aftësia për të zgjedhur verë të mirë me çmime të përballueshme është gjithmonë një aftësi e mirë për t’u pasur. Ne festojmë herë pas here raste madhështore dhe të dimë se cilat lloje të verës së mirë të vendosim në tryezë është thelbësore!

Ne kemi gjetur 11 rregulla të thjeshta që do t’ju ndihmojnë të zgjidhni verën e mirë me besim dhe me kompetencë.

Shënimet mbi shishen e verës

Nëse prodhuesi ka ndjekur të gjitha rregullat e prodhimit, atëherë shishja do të ketë një shenjë që përshkruan nivelin e saj të kontrollit kombëtar të cilësisë. Këtu janë disa shembuj: AOC, VDQS, VdP dhe VdT mund të gjenden në shishe nga Franca; DOCG, DOC, IGT dhe VdT gjenden tek ato nga Italia; dhe AVA, Varietal, Rezervë dhe Meritacion janë për ato të bëra në SH.B.A.

Si mund të zgjedhim verën e duhur pa u humbur plotësisht? Këtu është një rregull i thjeshtë për të ndjekur: sa më afër kategorisë së kontrollit të cilësisë është shkronja A, aq më e mirë është vera. Ndër 2 kategoritë që fillojnë me të njëjtën shkronjë, ajo që ka një emër më të gjatë është më e mirë.

Ju nuk duhet të keni frikë nga të gjithë aditivët.

© depositphotos

Shumë shpesh, do të shihni një etiketë që thotë se vera përmban dioksid squfuri (E220). Shumë njerëz janë të alarmuar nga kjo, por ju duhet të dini se pothuajse çdo pije përmban diokside në sasi të vogla (rreth 10 mg për litër) dhe ky është rezultat i fermentimit të një produkti. Nëse një prodhues nuk shton dioksid squfuri në verë, atëherë shpenzimet e tyre për ruajtjen do të rriten sepse ata do të duhet të krijojnë dhoma të veçanta magazinimi me një klimë konstante, e cila është shumë e kushtueshme dhe kërkon shumë punë.

Niveli i lejuar i E220 është i ndryshëm në vende të ndryshme. Për shembull, përqendrimi i lejuar në Australi është 250 pjesë për verërat e thata, ndërsa është 350 pjesë për të gjitha llojet e verës në SH.B.A. Por nëse ju shkaktohet një dhimbje koke ose dhimbje në stomak disa orë pas pirjes së një sasie të moderuar të verës, kjo do të thotë që prodhuesi ka vendosur shumë dioksid squfuri në të.

Viti kur është prodhuar ka rëndësi.

Kushtojini vëmendje viteve të korrjes kur zgjidhni verën. Mund ta vlerësoni freskinë e verës nga data. Disa lloje të verës është më mirë të pihen kur janë të freskëta dhe të reja. Për shembull, nëse keni zgjedhur një verë të bardhë të thatë si Sauvignon Blanc 2010, do të ishte më mirë të zgjidhni diçka tjetër sepse kjo verë nuk është e thënë të ruhet për një kohë të gjatë. Sidoqoftë, nëse etiketa thotë se kjo verë është e rezervuar ose plakur, atëherë nuk ka asgjë për t’u shqetësuar.

Kur bëhet fjalë për verërat me gaz, ky rregull është i ndryshëm pasi data e korrjes rrallë përshkruhet në shishet e tyre. Prodhuesit nga krahina e shampanjës tregojnë vetëm vite të jashtëzakonshme, që është 2-3 vjet në dekadë. Kjo është arsyeja pse në këtë rast, është më mirë t’i kushtoni vëmendje datës së shisheve dhe dekorimit të shisheve.

Kushtojini vëmendje llojeve të rrushit të përdorur.

Një etiketë e verës duhet të shpjegojë llojin e rrushit të përdorur në prodhimin e verës. Shumë shpesh, etiketat e verës së lirë thonë “të bëra nga rrushi më i mirë”. Ka të ngjarë që këto janë mbetjet e atyre llojeve më të mira. Franca është një përjashtim sepse vendi ndalon tregimin e rrushit në shishet që eksportohen jashtë vendit.

Shmangni nxehtësinë dhe dritën.

© depositphotos

Kur zgjidhni një shishe verë në një dyqan, mos merrni shishe që ishin nën dritën e drejtpërdrejtë, një shishe nga një dritare e dyqanit ose një shishe që ishte ruajtur afër një ngrohësi. Ndikimi i dritës ose nxehtësisë direkte e bën shijen e verës të hidhur dhe e privon atë nga freskia.

Nëse keni blerë verë paraprakisht për disa festime, gjeni një dollap të errët në shtëpi dhe mbajeni shishen atje. Është më mirë të mos e merrni në konsideratënjë frigorifer sepse ndizet drita sa herë që hapni derën. Vendi ideal për të mbajtur verën tuaj është në fund të një dollap veshjesh ku temperatura është e qëndrueshme.

Jepini përparësi shisheve që ruhen horizontalisht.

© depositphotos © depositphotos

Nëse vera është e veshur me një pengesë natyrale, zgjidhni atë që ruhet në formë horizontale. Kjo lloj ruajtjeje e mban tapën të lagësht dhe parandalon tharjen e tij. Përndryshe, oksigjeni mund të futet brenda shishe përmes plasaritjeve, duke bërë që vera të oksidohet. Nëse tapa është prej plastike, vera mund të ruhet vertikalisht.

Për më tepër, vera nuk duhet të preket nga tronditjet, goditjet ose lëkundjet. Të gjithë këta faktorë konsiderohen një lloj stresi për verën dhe mund të ndikojnë negativisht në shijen e saj.

Kushtojini vëmendje nivelit të verës në një shishe.

Kontrolloni nivelin e verës në shishe. Nëse vendosni një shishe vertikalisht, duhet të ketë rreth 1 inç të mbetur mbi nivelin e verës. Nëse në shishe ka më shumë oksigjen sesa kërkohet, ajo mund të ndikojë negativisht në shijen e verës për shkak të kontaktit të tepërt të verës me oksigjen.

Gjeni formën e shishes origjinale.

© depositphotos © depositphotos

Në pamje të parë, mund të duket se të gjitha verërat kanë të njëjtën shishe, megjithatë, kjo nuk është e vërtetë. Shumë prodhues përpiqen të mbrojnë produktin e tyre dhe të përdorin shishe asimetrike së bashku me një shenjë në xham. Nëse jeni adhurues i një marke të caktuar të verës, studioni informacionin në lidhje me shenjat e tij mbrojtëse në faqen e internetit të prodhuesit. Si rregull, është e vështirë dhe jo fitimprurëse për destinatorët t’i falsifikojnë ato, veçanërisht nëse është një verë jo e shtrenjtë.

Është më mirë të mos blini verë të lirë në shishe të zbukuruara sepse sa më e ndërlikuar është shishja, aq më e kushtueshme është. Do të thotë që pjesa më e madhe e parave që prodhuesi ka investuar ka shkuar në shishe, ndërsa shpenzimet për prodhimin e verës në vetvete ishin shumë të ulëta. Prandaj, edhe nëse nuk është e rremë, cilësia e produktit është ndoshta e ulët.

Një sasi e madhe e sedimentit duhet të ju alarmojë.

© depositphotos

Para se të hapni një shishe verë, drejtojeni atë në dritë dhe kthejeni përmbys. Nuk është në rregull nëse ka shumë sedimente të pranishme. Sidoqoftë, mund të ketë disa sedimente në verërat e kushtueshme, por në asnjë mënyrë, nuk duhet të mbulojë tërë pjesën e poshtme të shishes. Për më tepër, ajo shpejt duhet të zbresë në fund pasi të shkundet shishja.

Si rregull, një sasi e madhe e sedimentit do të thotë që pija është ruajtur në mënyrë të gabuar ose që rregullat e prodhimit nuk janë ndjekur.

Sa më i jugut të jetë vendi prodhues, aq më mirë.

© depositphotos © depositphotos

Rrushit i pëlqen nxehtësia dhe drita, kjo është arsyeja pse sa më në jug të jetë vendi prodhues, aq më mirë. Mos kini frikë të provoni verërat nga Kili, Spanja, Afrika e Jugut dhe Argjentina. Sidoqoftë, duhet të keni kujdes kur zgjidhni verërat italiane dhe franceze – pavarësisht mendimit të zakonshëm që vera evropiane është më e mira. Në fakt, shija e saj varet nga data e korrjes. Për shembull, nëse stina ishte me shi, rrushi mund të jetë i thartë. Kjo është arsyeja pse ekspertët shpesh tregojnë vitin e korrjes ndërsa analizojnë verërat.

Vera e mirë nuk kushton gjithmonë sa një krah një dhe këmbë.

© depositphotos

Nëse një verë nuk kushton shumë, kjo nuk do të thotë se është e keqe. Ka shumë verëra të lehta dhe të shijshme që kushtojnë deri në 10 dollarë. Shumë prodhues të mëdhenj kanë buxhetet e tyre dhe versione të besueshme. Nuk do të thotë që ata përdorin mbetje, është thjesht një metodë e veçantë për të punuar në treg.

Mos zgjidhni vetëm verëra franceze ose italiane. Kur zgjidhni shishe që kushtojnë më pak se 10 dollarë, është më mirë t’i kushtoni vëmendje verërave të Botës së Re si Kili, Argjentina dhe Afrika e Jugut. Shanset për të gjetur një verë të mirë nga këto vende me çmime të përballueshme janë më të larta.

Cilës gjë i kushtoni vëmendje kur blini verë? Ju lutemi ndani sekretet tuaja me ne në komente!