Pediatrit Zbuluan Këshillat për të Disiplinuar Fëmijët Tuaj Bazuar në Moshën e Tyre

Disiplinimi i një fëmije nuk është për t’i ndëshkuar ata, është për përmirësimin e sjelljen e tyre. Vetëm atëherë ata mund të jenë të rritur të qëndrueshëm psikologjikisht dhe socialisht.

Por të njëjtat taktika për mësimin e disiplinës ndaj një 2-vjeçari nuk do të funksionojnë për një 10-vjeçar. Shumë prindër mund të joshen të përdorin ndëshkimet si ilaç për të gjitha moshat, por ka edhe strategji të tjera më të thjeshta dhe më efektive të rekomanduara nga pediatër për të mësuar fëmijët të disiplinohen.

Ne kemi përmbledhur një sërë hapash, për ju, për të disiplinuar fëmijët tuaj sipas moshës së tyre.

Fëmijët 1 deri 2 vjeç

Fëmijët një deri në 2 vjeç janë në një fazë të njohur si faza e hershme e vogjëlisë. Ata pëlqejnë të eksplorojnë botën e tyre, kështu që lërini ta bëjnë. Vetëm sigurohuni që të mos e lini fëmijën vetëm dhe t’i mbikëqyrni ata për t’u siguruar që ata nuk dëmtojnë veten dhe të tjerët.

Gjërat për të shmangur:

 • Pushime nga metoda, të vegjlit janë shumë të ndjeshëm ndaj frikës së braktisjes.
 • Duke u bërtitur, ata nuk duhet të përjetojnë një ndjenjë të të dashurit.
 • Ndalimet dhe shpjegimet e gjata, gjuha e tyre po zhvillohet akoma dhe nuk janë aq të mëdhenj sa të dinë t’i interpretojnë dhe t’u përgjigjen.

Në vend të kësaj provoni:

 • Largojeni fëmijën nga burimi i dëmtimit, qoftë një veprimtari apo objekt, dhe urdhëroni një “JO” të fortë. Ju mund ta shoqëroni atë me një shpjegim të qartë si “JO, është e nxehtë”.
  Tërheqja e vëmendjes së fëmijës në një objekt ose skenë tjetër.
 • Qëndroni pranë fëmijës për t’u siguruar që ata nuk përjetojnë ndjenja të të qenit jo të dashur dhe të pambrojtur dhe për të shmangur çdo dëm të bërë.

2 – 3-vjeçarë

Vogëlushët e vonë, d.m.th., fëmijët midis 2 dhe 3 vjeç, janë në një përpjekje të vazhdueshme për të fituar autonomi dhe vetë-pohim, ndërsa mësojnë se ka kufizime. Kjo çon në zhgënjim dhe tantrume të temperaturës së tmerrshme.

Gjërat për të shmangur:

 • Ndalimi i gjërave
 • Injorimi i fëmijës, duke supozuar se do të rimarrin shpejt veten nën kontroll. Kjo nuk do të ndodhë.
 • Shuplakat, shmangni gjithmonë

Në vend të kësaj provoni:

 • Mos e humbni kontrollin. Tantrumet e temperaturës nuk janë zemërim dhe rezistencë.
 • Mundohuni të bashkoheni me vogëlushin, në mënyrë që të mos shfaqni zhgënjim.
 • Largoni fëmijën nga vendi i ngjarjes.
 • Qetësoni ata duke i mbajtur në mënyrë që ata të tërhiqen përsëri. Pyesni pse po sillen ashtu. Ndoshta ata janë të frikësuar, të stresuar ose të lodhur.
 • Shpjegoni situatën me qetësi dhe qartësi. Pastaj ngushëllojini dhe jepuni një shembull të sjelljes së duhur.

3 – 5-vjeç

Fëmijët që janë në një moshë parashkollore dhe në kopsht, kanë mësuar të pranojnë realitetin dhe kufizimet, por prapëseprapë kërkojnë ndihmë për të brendësuar rregullat dhe për të zhvilluar gjykim të besueshëm dhe të shëndoshë.

Gjërat për të shmangur:

 • Ligjërata dhe biseda të gjata, ato nuk do të kenë asnjë efekt në sjelljen e fëmijës dhe madje mund të jenë kundërproduktive.
 • Kërcënimi i fëmijës, nëse nuk do të ketë pasoja. Kjo do t’i mësojë ata vetëm që rregullat nuk do të thonë asgjë.

Në vend të kësaj provoni:

 • Vendosni rregulla të vazhdueshme. Tani ata mund t’i kuptojnë dhe t’i ndjekin ato.
 • Jepni fëmijës një të dhënë për t’u treguar atyre sjelljen e duhur.
 • Përdorimi i një kohe të lirë nëse fëmija del jashtë kontrollit. Numri i minutave duhet të jetë i njëjtë me moshën e fëmijës, në maksimumi 5 minuta.
 • Edukimi i tyre duke lejuar që pasojat logjike të sjelljes së tyre të keqe të ndikojnë tek ata.
 • Parandalimi i sjelljes së padëshiruar duke komplimentuar sjelljen e mirë. Kjo do të inkurajojë fëmijët rreth këtyre moshave sepse u pëlqen të fitojnë miratimin e të tjerëve.

6 – 12-vjeç

Në këtë periudhë duke filluar nga mosha 6 vjeç, fëmijët do të fitojnë gjithnjë e më shumë autonomi, në të cilën ata mund të duan të ngulin këmbë para prindërve të tyre dhe të fillojnë konfliktet. Tani ata mund të zgjedhin miqtë dhe interesat e tyre, por prindërit janë ende nën kontroll të vendimeve të rëndësishme pasi fëmijët midis 6 deri 12 vjeç jo gjithmonë i analizojnë vendimet e tyre aq plotësisht sa të rriturit.

Gjërat për të shmangur:

 • Vendosja e dënimeve jorealiste për sjelljen e keqe. Duke e privuar një 10-vjeçar që të mos përdorë lojën e preferuar për një muaj me siguri nuk do të funksionojë.
 • Poshtërimi dhe sikletosja e fëmijës për sjelljen e tyre të papranueshme para njerëzve të tjerë.
 • Diskutimi i incidentit me fëmijën, ndërsa përpiqeni t’i disiplinoni ato. Përndryshe, autoriteti juaj do të rrëzohet.

Në vend të kësaj provoni:

 • Një bisedë të arsyeshme jo gjykuese
 • Kuptimi i sjelljes së përshtatshme për moshën. Nëse një vajzë 6-vjeçare po përplas këmbët ndërsa është ulur, ajo është vetëm një 6-vjeçare.
 • Vendosja dhe respektimi i rregullave të shtëpisë. Gjithmonë. Kjo do të konfirmojë autoritetin tuaj.
 • Heqja ose vonimi i privilegjeve si lodrat dhe ëmbëlsira. Mos harroni, ju duhet të jeni realist.
 • Të lini që pasojat logjike të sjelljes së tyre të keqe të ndikojnë tek ata.

13 – 18-vjeç

Adoleshentët njihen për kundërshtimin e vlerave dhe rregullave të prindërve të tyre. Ata po përpiqen të gjejnë kuptimin e vetvetes dhe të pohojnë individualitetin e tyre, kështu që distancohen pak nga prindërit dhe priren të veprojnë impulsivisht. Kështu fillon një epokë e vështirë konflikti.

Gjërat për të shmangur:

 • Zhvlerësimi i adoleshencës, sidomos para të huajve dhe bashkëmoshatarëve të tyre.
 • Leksionet. Jini transparent, të saktë dhe të drejtpërdrejtë me mesazhin që dëshironi të transmetoni.
 • “Unë thashë kështu” në fjalorin tuaj.

Në vend të kësaj provoni

 • Vendosja e rregullave sipas moshës së tyre, në mënyrë jo kritike. Është thelbësore që t’i respektojnë ato.
 • Lërini të ndodhin pasojat natyrore të sjelljes së tyre. Mbani një qëndrim jokonfliktor. Nëse ata thyen një dritare me topin e tyre të futbollit, le ta paguajnë për atë me financat e tyre.
 • Bisedime për tema të lehta me një të ri. Kjo u jep atyre një ndjenjë pavarësie dhe i ndihmon të jenë pjesë e vendimit.
 • Qëndroni afër. Shumë adoleshentë kërkojnë dhe duan udhëheqjen dhe miratimin e prindërve për të realizuar sjelljen e tyre.