Pse Fëmija Yt i Madh Nuk Duhet të Kujdeset për Vëllezërit dhe Motrat e tij/saj…

©depositphotos

Kur fëmija i tyre i parë bëhet i pjekur mjaftueshëm, shumica e prindërve më në fund mund të marrin frymë lirshëm – përveç që ndihmojnë rreth shtëpisë, ata gjithashtu mund të kujdesen herë pas here për fëmijët e vegjël në familje dhe t’u japin prindërve të tyre pak kohë të lirë. Por, rezulton se nuk është gjithmonë mirë t’i bëjmë ata kujdestarë për motrat dhe vëllezërit e tyre, pasi kjo mund të çojë në disa rezultate negative.

Ne duam të diskutojmë me ju pse kjo nuk është ndoshta idea më e mirë.

Ju po u jepni atyre shumë përgjegjësi.

Sigurisht, marrja e ndonjë përgjegjësie nuk do të bëjë asnjë dëm për fëmijët tuaj më të vjetër. Por ka një ndryshim të madh midis adoleshentit tuaj të vëzhgojë vogëlushen tuaj ndërsa jeni duke gatuar darkë dhe duke i bërë ata të kujdesen për vëllezërit e motrat e tyre për orë të tëra pa mbikëqyrjen tuaj.

Nëse fëmija juaj është në rregull me këtë, atëherë nuk ka asnjë problem. Por, shumë shpesh fëmija i madh nuk ka një zgjedhje tjetër përveç që të rritet për të “qenë në krye”, dhe, rrjedhimisht, kjo detyrë shndërrohet në një barrë të padëshiruar për ta. Por fëmija juaj nuk duhet të ndihmojë aq shumë sa sikur do të bënte një prind.

Gjithashtu mos harroni se, pa marrë parasysh sa të pjekur mund të sillen fëmijët tuaj, ata janë akoma fëmijë, dhe ata nuk janë të gatshëm të marrin përsipër shumë përgjegjësi. Ata nuk janë në gjendje të trajtojnë disa situata, dhe nëse ndodh një aksident, faji gjithmonë do të peshojë shumë mbi to.

Ata nuk janë profesionistë

Fëmijët e mëdhenj mund të përdoren si një burim shumë i përshtatshëm si dado, nëse prindërit nuk mund të kenë mundësi kujdestare profesionale. Por, në këtë rast, nuk duhet të prisni të njëjtin nivel përkushtimi dhe profesionalizmi prej tyre. Duke qenë vetë fëmijë, adoleshentët nuk janë trajnuar të ndryshojnë pelena, dhe ata nuk dinë të ushqejnë siç duhet foshnjat.

Ndërsa ndihma e fëmijëve më të mëdhenj është pothuajse e pashmangshme në familjet e mëdha, duhet të siguroheni që detyrat që i bën fëmija juaj më i madh zgjidhen sipas moshës së tyre – ata mund të ndihmojnë rreth shtëpisë, t’u lexojnë tek motrave apo vëllezërve të tyre para se të flenë, të luajnë me ta dhe të bëjnë gjëra të ngjashme të thjeshta.

Ata sakrifikojnë fëmijërinë e tyre

 

Një fëmijë i vetëm në një familje ka më pak detyrime sesa një fëmijë me motra apo vëllëzeër më të vegjël. Pasi të kryejnë detyrat e tyre të rregullta, si pastrimi i dhomës së tyre ose kryerja e detyrave të shtëpisë, ata mund të shkojnë jashtë për të luajtur me miqtë e tyre, të shikojnë një film të preferuar ose të bëjnë gjithçka që dëshirojnë. Por ata fëmijë nuk mund të marrin kohë vetë.

Për fëmijët më të mëdhenj, gjithmonë është dikush për të cilin duhet të kujdesen, dikush për të ndihmuar dhe dikush për të luajtur me të. Dhe prindërit shpesh i bëjnë ata të heqin dorë nga aktivitetet e tyre tipike adoleshente vetëm sepse kanë nevojë për ndihmë.

Sidoqoftë, është e rëndësishme që fëmijët tuaj të ruajnë vetë fëmijërinë e tyre dhe të argëtohen në vend që të ndryshojnë pelena, të kontrollojnë detyrat e shtëpisë, etj. Pra, duke i lënë fëmijët të jenë fëmijë mund të jenë alternativa më e mirë për të gjithë.

Ju mund të përkeqësoni marrëdhënien e fëmijëve tuaj me njëri-tjetrin

Prindërit shpesh presin që fëmijët e tyre të moshuar të foshnjës falas, duke besuar se është vetëm një nga punët e tyre të zakonshme. Por shumica e adoleshentëve dhe tweens nuk pajtohen me këtë. Ata shohin që babagjyshët profesionistë paguhen për të njëjtat aktivitete që bëjnë, dhe nuk u duket e drejtë për ta.

Nëse ndonjëherë do të përdorni fëmijët tuaj për të rritur motrat dhe vëllezërit e tyre, atëherë nuk ka nevojë të flisni për para. Por nëse ruajtja e fëmijëve është një ngjarje e rregullt për ta dhe kërkon një pjesë të madhe të jetës së tyre, është më mirë të punoni për një lloj kompensimi.

Nuk ka pse të bëhet fjalë për para, në fund të fundit. Ju mund t’i lejoni ata të përdorin makinën tuaj, nëse janë mjaftueshëm të rritur, t’u jepni atyre privilegje shtesë ose t’u blini një artikull të dëshiruar. Vetëm sigurohuni që puna e tyre të vlerësohet.