Përse fëmijët francezë janë kaq të sjellshëm, të urtë dhe aktivë…

©Galina Zhigalova/shutterstock

Shumë njerëz vërejnë se fëmijët në Francë janë të sjellshëm, të urtë dhe aktivë. Ata rrallë bëhen pis, hanë atë që u shërbehet dhe i përshëndesin fqinjët me mirësjellje.

Ne zbuluam se çfarë lloj “përbërësi sekret” gratë franceze u shtojnë fëmijëve të tyre.

Viti i parë i fëmijës

Nënat e reja në Francë kthehen në punë në më pak se 10 javë pas lindjes. Nëse qëndrojnë më gjatë në shtëpi, mund të kërkojë shpenzime të mëdha financiare. Sipas ligjit, një nënë mund të kujdeset për një fëmijë për më shumë se 10 javë dhe të ketë një punësim të sigurt.

Megjithatë, në këtë rast, ajo duhet të heqë dorë nga paga e saj në favor të ndihmës sociale. Në ditën e fundit të lejes së lindjes, fëmija dërgohet në një çerdhe. Që nga një moshë të re, fëmija është i rrethuar nga njerëz të rinj, duke e ndihmuar atë të përshtatet më shpejt dhe të bëhet më i pavarur në jetë.

Fëmijët francezë flenë në shtretërit e tyre

© valuavitaly © t.tomsickova

Fëmijët mësohen të flenë në shtretërit e tyre, madje edhe në dhoma gjumi të ndara. Nëse fëmija zgjohet gjatë natës dhe fillon të qajë, nëna zakonisht pret disa sekonda për t’u siguruar nëse prania e saj është me të vërtetë e nevojshme. Natë pas nate, një fëmijë fëmijë mësohet duke fjetur vetëm.

Liria e veprimit

Prindërit francezë u japin fëmijëve të tyre po aq liri sa ata/ato mund të përballojnë. Është shumë e rrallë që të shihni një prind duke u argëtuar në shesh lojërash me një fëmijë. Ata nuk ndërhyjnë në konfliktet mes fëmijëve, duke i lënë ata të kujdesen për situatën vetë.

Një këshillë e mirë për prindërit është që të vendosni një kufi midis pragjeve të pafajshme dhe sjelljes së keqe. Sjellja e keqe duhet të ndëshkohet në mënyrë që fëmija juaj të dijë të bëje dallimin.

Gjyshërit nuk i rrisin fëmijët

Gjyshërit luajnë një rol mbështetës në rritjen e fëmijëve. Organizimet familjare zakonisht ndodhin gjatë fundjavave ose festave. Ju mund të shihni njerëz të moshuar që pinë kafe ose një gotë verë në një restorant më shpesh se duke u kujdesur vazhdimisht për nipërit e mbesat e tyre.

Nuk ekzistojnë “ushqime për fëmijë”

© nata_vkusidey © dbreen

Ushqimi është një nga pjesët më thelbësore të jetës franceze dhe një pushim dreke mund të zgjasë 2 orë. Njerëzit francezë shprehin mendimin se është shumë e rëndësishme që të mblidhen së bashku për një vakt të paktën një herë në ditë.

Fëmijët dhe të rriturit hanë të njëjtin ushqim, sepse nuk ka një gjë të tillë si “ushqimi për fëmijë” në Francë. Prindërit nuk i bëjnë fëmijët e tyre të hanë atë që nuk i pëlqejnë, por ata do të insistojnë së paku në provimin e ushqimit.

Sjellja e mirë vlerësohet

Një sjellje e mirë është shumë e rëndësishme dhe fëmijët francezë e dinë këtë. Ata i përshëndesin mysafirët dhe fqinjët e tyre dhe i lirojnë vendin e tyre tek një personi moshuar në autobus.

Që nga një moshë shumë e re, mësojnë 4 fraza të rëndësishme: “faleminderit,” “ditë të mbarë”, “të lutem” dhe “mirupafshim”.

Teknika e edukimit në shtëpi

© IgorTishenko © vvvita

Është shumë e zakonshme që shumë fëmijë ende nuk mund të lexojnë në moshën 5 vjeçare dhe prindërit e tyre nuk e kanë problem këtë. Fëmijëria është një kohë e mrekullueshme ku mësojnë të ëndërrojnë, të eksplorojnë botën dhe të mësojnë si të jenë të sjellshëm dhe të përgjegjshëm. Dhe kur ata janë 6 vjeç, mësojnë se si të lexojnë dhe të llogarisin.

E diela është dita e familjes

© monkeybusiness © Deklofenak

Fëmijët marrin para xhepi

Gjatë një pazari, fëmijët zakonisht qëndrojnë të qetë dhe nuk bëjnë zhurmë të madhe në lidhje me refuzimin e një prindi për të blerë karamele apo një lodër.

Ata fillojnë të marrin para xhepi në moshën 7 vjeç dhe lejohen t’i shpenzojnë ato ashtu siç dëshirojnë. Shuma mujore e parave të xhepit zakonisht është e barabartë me moshën e fëmijës.