Pse Flasim në Gjumë dhe si ta Kontrollojmë Atë

©depositphtotos

Të flasësh në gjumë pa qenë i vetëdijshëm është shumë e zakonshme.

Studimet kanë zbuluar se deri në 66% e njerëzve kanë përjetuar episode të gjumit duke folur në një moment të jetës së tyre.

Dhe megjithëse të folurit në gjumë është zakonisht e padëmshme dhe nuk kërkon ndonjë trajtim mjekësor, kjo mund të shqetësojë partnerin tuaj dhe t’i privojë ata nga gjumi aq shumë i nevojshëm.

Ne kemi bërë disa hulumtime për të zbuluar se çfarë na bën të flasim ndërsa flemë dhe çfarë mund të bëjmë në lidhje me to.

Çfarë na bën të flasim në gjumë

©depositphtotos

Ekspertët nuk mund të përmendin arsyen e saktë pse njerëzit flasin në gjumë. Studimet mjekësore kanë treguar se mund të zhvillohet në familje. Studimet në Finlandë dhe Japoni kanë zbuluar se binjakët shpesh përjetojnë biseda në gjumë, të cilat mund të ndodhin bashkë me ecjen në gjumë dhe ëndrrat e këqija. Disa studiues sugjerojnë që prindërit që flasin në gjumë kanë më shumë të ngjarë të kenë fëmijë që flasin.

Privimi nga gjumi

 

Çdokush mund të murmurisë në gjumin e tij, por disa faktorë, veçanërisht privimi i gjumit, mund të çojnë në bisedë në gjumë. Ekspertët mjekësorë besojnë se shumica e njerëzve flasin kur janë të stresuar ose të privuar nga gjumi. Kur nuk pushojmë mjaftueshëm, kjo mund të ndikojë në trurin tonë dhe të ndikojë në cilësinë e gjumit tonë.

Çrregullime të gjumit

©depositphtotos

Fjala e gjumit në vetvete është një çrregullim i gjumit i njohur si somniloquy. Mund t’i ndodhë çdokujt në çdo kohë, por personat me çrregullime të tjera të gjumit kanë një rrezik në rritje për të shqetësuar shokët e tyre të shtratit me ndonjë muhabet. Mjekët besojnë se ekziston një lidhje midis somniloquy, ecjes në gjumë dhe maktheve.

Si të kontrolloni të folurit në gjumë

©depositphtotos

Nuk ka asnjë mënyrë të njohur për të zvogëluar të folurit në gjumë, por ndryshimi i disa zakoneve mund të na ndihmojë ta marrim atë nën kontroll. Disa këshilla të gjumit të shëndetshëm përfshijnë:

  • shmangia e vakteve të rënda afër kohës së gjumit
  • vendosja e një shtrati komod me një dyshek dhe jastëkë cilësorë
  • shmangia e kafeinës vonë pasdite dhe në mbrëmje
  • mbajtja e një orari të qëndrueshëm të gjumit çdo ditë

A keni biseduar ju ose partneri juaj ndonjëherë në gjumë, cila ishte gjëja më qesharake që keni dëgjuar të thotë dikush në gjumë…