Pse gjithnjë e më shumë çifte po zgjedhin “Të jetojnë të ndarë…”

©fizkes/shutterstock

Ekziston një trend në rritje i një fenomeni shoqëror të njohur, ku çiftet, të martuar ose të pamartuar, zgjedhin të jetojnë veçmas. Arsyet për të zgjedhur të jetosh në këtë mënyrë janë të ndryshme dhe gjuha e dashurisë së secilit person është e ndryshme.

Gjëja më e rëndësishme për të mbajtur mend është që të dy jeni të lumtur dhe pajtoheni me çdo zgjedhje që bëni. Por ekspertët vunë re se një partneritet i përjetshëm nuk është më një dëshirë e zakonshme, sipas një studimi.

Ne donim të kuptonim pse kjo lloj marrëdhënie preferohet nga shumë njerëz, dhe ne jemi të sigurt që bonusin në fund do ta gjeni shumë interesant.

Ata kanë lirinë që duan.

Ata kanë një ndjenjë të shtuar të autonomisë, e cila u jep atyre të ashtuquajturën “hapësirë për të marrë frymë”. Ata kanë hapësirat e tyre të jetesës dhe bëjnë atë që dëshirojnë ndërsa kanë ende një marrëdhënie intime me një partner sa herë që të dy bien dakord.

  • “Ju nuk jeni së bashku si parazgjedhje. Për të kaluar kohë së bashku, të dy duhet të pajtoheni me këtë dhe zakonisht keni një aktivitet të planifikuar, pavarësisht nëse është një muze, gatim apo jeni duke sshikuar shfaqjen tuaj të preferuar në Netflix. Shumë pak flitet për punët e shtëpisë ose vogëlsitë e rëndomta të jetës së përditshme. Dhe padyshim, nuk ka debate për to. Nuk ka nevojë të bëni kompromis se si e përdorni hapësirën e jetesës. Nëse doni të bëni një festë apo të ftoni miq, thjesht mund ta bëni”. ©Rivera/Quora

Ata thjesht nuk janë “të gatshëm” për të bashkëjetuar.

Disa mendojnë se është “shumë herët” në marrëdhënie për të jetuar së bashku, tregon një studim. Disa partnerë mund të kenë frikë të bëjnë zotimin e ndarjes së hapësirës së tyre të jetesës me një qenie tjetër njerëzore. Dhe kjo mund të ndodhë për shkak të përvojave të këqija nga e kaluara.

  • “Si dikush që nuk ka ndërmend të ndajë hapësirën e jetesës ose financat me askënd, kjo është mënyra e vetme që do të isha ndonjëherë në një marrëdhënie. Unë personalisht nuk kam takuar asnjë që të jetë i kënaqur me këtë lloj konfigurimi në planin afatgjatë.” ©cvxx/Quora

Ata varen nga vendet e punës ose studimet në vende të ndryshme.

Ata janë të kufizuar për arsye të pavarura, si puna ose studimet e njërit prej partnerëve. Kur flasim për çiftet më të reja, jetesa e ndarë shpesh është për shkak të arsyeve financiare gjithashtu. Sidoqoftë, një studim tregoi se në Evropën Lindore, një partneritet tillë është më i zakonshëm midis çifteve të kulturuar, me arsim të lartë. Ata e shohin atë si një rregullim alternativ të jetesës ndaj normës tradicionale të martesës.

  • I fejuari im ka vendosur që në vend që të gjejmë një apartament të ri, ai dëshiron që ne të kthehemi te prindërit tanë. Ne jemi të dashur që në shkollë të mesme dhe jemi bashkë për 5 vjet. Ai mendon se do të jetë më së miri financiarisht. Ai do të jetojë rreth 30 minuta larg meje, dhe unë jam një studente me kohë të plotë dhe punoj 30-35 orë në javë, ndërsa ai punon me kohë të plotë. Kjo lëvizje është rreptësisht për arsye financiare dhe ne nuk kemi në plan të shkëputemi.” ©Mel/Quora

Çiftet e moshuara kanë nevojë për hapësirën e tyre.

Një përqindje e madhe e njerëzve që zgjedhin këtë mënyrë jetese përbëhet nga çifte të moshuara që vendosin, pas shumë vitesh së bashku, t’i japin vetes hapësirë. Apo ndoshta ata janë në një situatë ku po fillojnë një lidhje të re pasi t’i kenë dhënë fund një martese të gjatë. Ata duan një shoqëri intime, por në të njëjtën kohë, duan të mbajnë shtëpitë e tyre, rrethet e tyre shoqërore dhe aktivitetet e zakonshme – përveç financave të tyre.

  • “Unë sugjerova të qëndroj në shtëpinë tonë të verës dhe të kthehem në shtëpi disa herë në muaj. Të dy jemi pensionistë dhe fëmijët janë rritur. Kishim fjetur një vit apo më shumë të ndarë për shkak të gërhitjes dhe nevojës për dyshekë të ndryshëm. Asgjë nuk ndryshoi me financat tona, ne flasim ose dërgojmë email çdo ditë dhe vendosim së bashku kur duhet të kthehemi në shtëpi për gjërat që vijnë. Ne jemi më shumë si partnerë dhe miq të mirë sesa burrë dhe grua. Por kjo e ka mbajtur martesën tonë së bashku.”

Ata nuk duan të ndërlikojnë gjërat kur vjen një partner i ri.

Kjo mënyrë jetese shpesh preferohet nga njerëzit që ishin martuar më parë, kishin martesa të palumtur dhe / ose kishin fëmijë nga marrëdhëniet e mëparshme. Ata nuk duan të lidhen përsëri nga një partner i ri dhe pak distancë është më e përshtatshme. Ata në të vërtetë mund të kalojnë më shumë kohë cilësore së bashku sesa nëse do të jetonin në të njëjtën shtëpi.

  • “Unë në të vërtetë njoh disa çifte të moshuara (njerëz mbi 40 vjeç) që kanë marrëdhënie të lumtura. Ata janë në një moment në jetën e tyre ku duan të kenë një partner të përkushtuar, por nuk duan të merren me të gjitha sherret dhe streset që mund të ndoshin gjatë të jetuarit së bashku. Shumica e tyre janë divorcuar më parë dhe thjesht nuk duan të luftojnë për gjëra të tilla si financat, punët e përbashkëta dhe dekorimi. Duket se funksionon për ta!”

Plus: Ka mjaft çifte të famshëm që pranojnë të kenë një lidhje të tillë.

Disa të famshëm gjithashtu e kanë përqafuar këtë mënyrë jetese. Helena Bonham Carter dhe Tim Burton jetuan të ndarë për 13 vjet në 2 shtëpi të ndryshme të një prone të përbashkët në Londër.

Gwyneth Paltrow dhe burri i saj, Brad Falchuck, u martuan në 2018, por për një vit, ata qëndruan larg. Në 2019, ata përfundimisht njoftuan se do të lëviznin për të jetuar së bashku.

Një tjetër yll që miratoi këtë mënyrë jetese për disa kohë ishte Kaley Cuoco së bashku me burrin e saj, Karl Cook.