Pse Jemi Kaq Dorëlëshuar për Gjëra Luksi, dhe Kurnacë në Jetën e Përditshme

Sipas një studimi, njerëzit mesatarisht lënë më shumë se 20% bakshishe në restorante. Në të njëjtën kohë, pothuajse askush nuk e refuzon kusurin e tyre ndërsa blen sende ushqimore në treg. Statistikat tregojnë gjithashtu se 1 në 5 pronarë të iPhone kanë probleme të përhershme të parave.

Ne vendosëm të zbulojmë se çfarë i motivon njerëzit të sillen në këtë mënyrë dhe nuk mund të presim për të ndarë me ju vëzhgimet tona!

Ne nuk e vërejmë ndryshimin kur shuma është e madhe.

Pasi të hani darkë në një restorant, kamerieri ju sjell një faturë prej 43 dollarësh. Ju ndoshta do t’u jepni 50 dollarë dhe të harroni për kusurin. Ju mund të vendosni që kjo është një sasi relativisht e vogël sepse kostoja e ushqimit tuaj ishte mbi 6 herë më e madhe.

Një situatë tjetër është kur blini 6 kile patate nga një fermer për 3 dollarë dhe i jepni 5 dollarë. Është e pamundur që dikush të refuzojë kusurin sepse me ato para, është e mundur të blihen edhe dyfishi i patateve.

Ne ndikohemi në mënyrë të fshehtë.

Të jesh një tregtar i mirë është një shkencë e vështirë. Bazohet në psikologjinë njerëzore dhe nëse nuk dini si të shisni një stilolaps të zakonshëm për 100 dollarë, ka një shans të vogël që të mund të punësoheni në ndonjë vend prestigjioz.

Ka shumë truke që janë krijuar për t’ju bërë më të prirur për të bërë një blerje. Në fillim, shitësi ka të ngjarë të ofrojë diçka falas për të nxitur reciprocitet dhe më pas do t’ju tregojë se sa i shkëlqyeshëm është një produkt me anë të rrjeteve sociale.

Ne nuk duam që dikush të mendojë se mund të mos kemi shumë mundësi.

Tani hyn përsëri psikologjia në lojë. Në këtë rast, ne po flasim për një lloj efekti të turmës. Në kafene dhe restorante të shtrenjta, kamerierët shpesh nuk sjellin kusur derisa ta kërkoni atë dhe njerëzit në këto ambiente zakonisht japin bakshishe me bujari. Në nënvetëdije, ne fillojmë të mendojmë se është gabim të veprosh ndryshe dhe të fillojmë të sillemi në të njëjtën mënyrë edhe me të tjerët që na shërbejnë.

Ndihemi të qetë kur rrethohemi nga gjëra të kushtueshme.

Çfarë i bashkon një dyqan të markave të veshjeve, restorantin dhe tregtinë e makinave? Ambienti! Pronarët e këtyre institucioneve përdorin modele të shtrenjta dhe mobilje të nivelit të lartë jo vetëm për të shpenzuar para shtesë, por për të na zhytur në një atmosferë luksoze. Në vende si këto, është e lehtë të “harrosh” të llogarisësh çdo qindarke.

Ne duam t’u bëjmë përshtypje njerëzit përreth nesh.

Një eksperiment në ekonominë e sjelljes zbuloi se nëse ju jepni njerëzve zgjedhjen për të fituar 50,000 dollarë ndërsa pjesa tjetër fitoni 25,000 dollarë; ose fitojnë 100,000 dollarë ndërsa të tjerët marrin 200,000 dollarë, shumica e njerëzve do të zgjidhnin opsionin e parë.

Ky fakt konfirmon se shpesh herë, ne jemi të prirur dhe është në natyrën tonë të përpiqemi t’u bëjnë përshtypje njerëzve. Pra, pagimi i shumave të mëdha se sa kërkohet të parave mund të jetë një mënyrë për ta bërë këtë.

Ne me të vërtetë na pëlqen shërbimi.

Nëse vërtet ju pëlqen diçka, shanset janë se do të jeni të gatshëm të paguani pak më shumë për të. Ka mjaft vende në botë që justifikojnë çmimet e tyre të larta. Kur ke të bësh me punëtorë të sjellshëm, ushqim të shijshëm dhe shërbim të shpejtë, pse të mos i falënderosh duke paguar disa para shtesë?