Pse Njëri Fëmijë Sillet Keq me Prindin, Ndërsa Tjetri Jo…

Të kesh një prind toksik mund të dëmtojë dikë në më shumë se një mënyrë. Dhe jo vetëm që i dëmton ata, por edhe marrëdhëniet e tyre me të tjerët. Jo të gjithë janë të aftë të njohin një atmosferë jo të shëndetshme familjare dhe kjo është arsyeja pse shumë motra dhe vëllezër nuk kanë marrëdhëniet më të mira.

Ne do të donim të sillnim në vëmendjen tuaj shenjat që mund të tregojnë një marrëdhënie toksike prind-fëmijë dhe, shpresojmë se, ata do të jenë në gjendje t’ju ndihmojnë ta kuptoni më mirë atë.

Prindërit zgjedhin një fëmijë të preferuar.

Shenja e parë dhe ndoshta më e dukshme që i bën disa fëmijë, apo edhe të rritur, të mendojnë se prindërit e tyre janë toksikë është kur trajtojnë njërin vëlla apo motër ndryshe nga tjetri.

Është aq e zakonshme saqë madje ka një akronim – PDT, i cili nënkupton Trajtimin Diferencial i Prindërve. Në këto raste, mund të vërejmë se si fëmija i preferuar do të ketë një vizion të caktuar për nënën e tyre – e cila është gjithmonë pozitive, ndërsa fëmija që është injoruar ose i është treguar më pak dashuri – do të ketë një vizion shumë të ndryshëm, që është pothuajse gjithmonë negativ në shkallë të ndryshme.

Shenjat e PDT janë kudo. Në filma dhe shfaqje televizive dhe, ka shumë të ngjarë, madje të kenë ndodhur me disa prej nesh.

Kur fëmijët mendojnë se sjelljet toksike janë normale

© Instant Family / Paramount © Home Alone / Fox

Sipas Psikologjisë Sot, fëmijët, në fillim, mund të mendojnë se sjelljet e prindërve të tyre janë normale. Kjo varet derisa ata të tregohen një shembull nga një familje tjetër që zbulon tiparet toksike që prindërit e fëmijës posedojnë.

Ata thjesht tolerojnë çfarëdo toksiciteti që ekziston, sepse janë mësuar me të. Pasi të kuptojnë se nuk është në të vërtetë një mjedis i shëndetshëm, kjo nuk garanton që motrat e vëllezërit e këtij personi do të ndjejnë të njëjtën gjë. Kështu që njëra “zgjohet” ndërsa tjetra vazhdon të besojë se atmosfera familjare është krejt normale, e cila gjithashtu mund të çojë në luftëra midis fëmijëve.

Fëmija rebel i ekipit kundër Nënës së ekipit

© A Cinderella Story: Once Upon A Song / IMBd

Në familjet ku nëna orkestron marrëdhëniet midis motrave dhe vëllezërve, problemet janë aty pranë, thjesht duke pritur të ndodhin. Arsyeja për këtë është se, shpesh, fëmija që ndihet i padenjë ose i nënvlerësuar vendos të ripërcaktojë marrëdhëniet e tyre me nënën në mënyra të ndryshme, si akuza, sfida, krijimi i rregullave, vendosja e kufijve, apo thjesht trajtimi në heshtje.

Nëna zakonisht e konsideron këtë një kërcënim, kështu që motra tjetër duhet të zgjedhë një anë dhe zakonisht ajo anë është nëna. Kjo krijon zënka midis motrave dhe vëllezërve dhe dëmton marrëdhënien e tyre në një mënyrë masive.

Abuzimi verbal i fëmijëve

Kur prindërit sillen keq me njërin prej fëmijëve të tyre, por jo me tjetrin, kjo krijon probleme të mëdha familjare dhe diskutime. Zakonisht ndodh në 2 faza:

  • Fjalët e këqija në shtëpi
  • Fjalët e këqija jashtë

Mund të fillojë nga prindi që i thotë gjëra të dëmshme një fëmije, gjëra të tilla si – “ju më zhgënjeni”, “ju gjithmonë gënjeni”, “ky është faji juaj”, etj. Por gjithashtu mund të përshkallëzohet në atë pikë sa prindërit të fillojnë të flasin keq për fëmijët e tyre tek bashkëpunëtorët, miqtë dhe kushdo tjetër si një mënyrë tjetër për të biseduar.

Është e lehtë të shihet se si fëmija që merr këtë abuzim mund të ndjehet shumë i lënduar, ndërsa tjetri me të cilin kjo nuk ndodh nuk e ka idenë e kësaj ndjsie sepse nuk e ka provuar.

Shtigje të ndryshme

© IT / Warner Bros

Zakonisht, këto marrëdhënie toksike bëjnë që fëmija i vuajtur të zgjedhë një rrugë të re të veten, që mund të nënkuptojë largimin nga shtëpia toksike dhe fillimin e një jete të re larg nga gjithçka. Kjo ndodh ndërsa fëmija tjetër, më i dashur dhe i vlerësuar ende mbetet në kushte të mira me nënën ose babanë.

© Strangerland / FastnetFilms

Ne dëshirojmë që ta ndani këtë artikull me të gjithë, veçanërisht nëse mendoni se mund të kenë nevojë për të. Por, përveç kësaj, ne do të dëshironim të përqendrohemi në pozitivitet.