Pse Nuk Duhet t’i Mësojmë Fëmijët e Vegjël t’i Ndajnë Lodrat me të Tjerët

©depositphotos

“Ndarja është kujdes”, kjo është ajo që ata na mësojnë dhe kjo është ajo që ne duam të kuptojnë fëmijët tanë. Sidoqoftë, ndonjëherë është e vështirë që fëmija juaj të ndajë lodrën e tij me fëmijët e tjerë pa u hedhur në zemërim. Por është e rëndësishme të merrni parasysh moshën e vogëlushit tuaj dhe ta mësoni atë të ndajë gjëra me të tjerët derisa të jetë pak më i madh.

Pra, për të mos dështuar në këtë çështje delikate, ju ftojmë të lexoni këtë artikull që mund të jetë shumë i dobishëm për prindërit.

Fëmijët e vegjël nuk e kuptojnë se çfarë do të thotë të ndash

 

Këta fëmijë janë shumë të vegjël për të kuptuar konceptin e ndarjes. Pra, nuk ka asnjë pikë kuptimi që t’u shpjegoni atyre se ata duhet ta ndajnë lodrën e tyre me një fëmijë tjetër. Ata thjesht nuk do ta kuptojnë atë dhe fjalët tuaja nuk do t’u mësojnë asgjë.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të prisni derisa fëmija juaj të rritet pak, kur ai të jetë zhvilluar mjaftueshëm mendërisht dhe emocionalisht, në mënyrë që ai të kuptojë se si janë të lidhura ndarja dhe kujdesi dhe pse është mirë të ndahet me të tjerët.

Pasja e gjërave të tyre i ndihmon ata të ndërtojnë një ndjenjë të vetvetes

©depositphotos

Një nga arsyet që fëmijët e vegjël nuk e kuptojnë konceptin e ndarjes është sepse ata ende nuk kanë një koncept për veten e tyre si një person i veçantë dhe individual. Të kenë lodra që janë vetëm të tyret dhe të askujt tjetër nuk mund t’u japë atyre këtë kuptim. Pra, kur ata marrin diçka dhe vendosin se është e tyre, ata nuk po tregohen egoistë, ata po “testojnë hipotezën se janë individë”.

Fëmijët e vegjël gjithashtu nuk mund ta kuptojnë në moshën e tyre të hershme që gjërat mund t’u përkasin njerëzve të tjerë dhe jo vetëm atyre.

Ata besojnë se ndarja do të thotë të japin lodrën e tyre përgjithmonë

©depositphotos

Një gjë tjetër që e komplikon çështjen është koncepti i kohës: fëmijët e vegjël nuk e kuptojnë atë ende. Pra, ndërsa një prind mund të jetë duke menduar se nuk është ndonjë çështje e madhe ta lini një fëmijë tjetër të luajë me lodrën e fëmijës së tyre për një kohë, fëmija i tyre e sheh atë ndryshe, duke e interpretuar atë si heqjen dorë nga lodra e tyre përgjithmonë.

Sepse ata thjesht nuk mund ta imagjinojnë që dikush tjetër mund ta ketë atë për një periudhë kohe dhe pastaj ta kthejë atë. E njëjta pamundësi për të kuptuar ndodh kur u thoni atyre të luajnë “me radhë”.

Ata nuk mund të kontrollojnë impulset e tyre

Është e vështirë për të vegjlit të kontrollojnë impulset e tyre. Pra, nëse ata duan diçka dhe duan që ajo të jetë vetëm e tyre, nuk ka fjalë që mund t’i bindë për të kundërtën.

Ja se si mund t’i sugjeroni fëmijës tuaj se ndarja është gjëja e duhur për t’u bërë

©depositphotos

Kohë pas kohe, vogëlushi juaj mund të ndajë diçka me ju. Sidoqoftë, ky nuk është një veprim i ndërgjegjshëm i ndarjes, ju thjesht po eksploroni dhe eksperimentoni. Nëse kjo ndodh, ju mund t’i tregoni fëmijës tuaj se ishte vërtet diçka e mirë dhe më pas të ndani diçka edhe ju. Pra, nëse këto situata ndodhin natyrshëm, ju mund t’i përdorni ato si një mundësi mësimdhënieje.

©depositphotos

Dhe nëse dikush e ka marrë lodrën e fëmijës tuaj, atëherë është e rëndësishme që në atë moment ta bëni atë të ndihet i kuptuar. Ju mund të përshkruani emocionet e tij dhe të theksoni se e kuptoni që atij nuk i pëlqen që dikush t’i marrë lodrën. Ju gjithashtu mund t’i thoni se ai ka të drejtë të mos ua japë lodrën e tij të tjerëve, sepse është e tija. Sa i përket fëmijës që ka marrë lodrën, mund të sugjeroni që ai të pyesë nëse mund ta përdorë lodrën herën tjetër, në vend që ta kapë atë.

Sidoqoftë, mos e shtyni. Nëse vazhdoni të këmbëngulni që fëmija juaj të ndajë lodrën e tij me dikë tjetër, ai mund të fillojë ta shoqërojë këtë fjalë me diçka negative dhe çastet e “egoizmit” dhe dëshira për të pasur gjëra vetëm për veten e tyre mund të zgjasë më shumë.

Me kalimin e kohës, fëmija juaj do ta kuptojë botën më mirë dhe madje mund të mësojë të pëlqejë t’i ndajë gjërat, sepse do të shohë se kjo i bën njerëzit e tjerë të lumtur.

Sa vjeç ishin të vegjëlit tuaj kur filluat t’i mësonit të ndanin me të tjerët? A ka ndonjë hile që ju ka ndihmuar ta jepni këtë mësim…