Psikologët treguan shenjat që po rrisni fëmije të llastuar…

© Motortion / Gettyimages

Asnjë prind nuk ëndërron të rrisë një fëmijë të llastuar. Por nganjëherë dëshira e prindërve për t’i dhënë fëmijëve të tyre vetëm më të mirat dhe për ta bërë jetën e tyre sa më të rehatshme dhe të sigurt mund të çojë në rezultate që përfundimisht nuk janë në përputhje me planin e tyre origjinal të prindërimit.

Ne ishim të vendosur për të zbuluar sesi prindërit mund të kuptojnë nëse një situatë po del jashtë kontrollit. Rezultoi se psikologët e fëmijëve kanë punuar për këtë problem për një kohë të gjatë. Ata e quajnë atë “Sindroma i Fëmijëve të Llastuar” që karakterizohet nga modele të caktuara të sjelljes së një fëmije.

Ne studiuam burime shkencore dhe shënuam disa nga shenjat e këtij sindromi. Në fund të artikullit, do të gjeni një udhëzues: 4 pyetje nga një psikolog që do t’ju japin sigurinë se po e rritni mirë fëmijën tuaj.

Fëmija është i sjellshëm me njerëzit e tjerë, por kurrë nuk dëgjoni një “faleminderit” drejtuar juve.

Fëmija tregon sjellje të mira me njerëzit e tjerë, por nuk u shpreh mirënjohje anëtarëve të familjes. Epo, mund të jetë një shenjë se fëmija është i llastuar. Fëmijët harrojnë të thonë “faleminderit” jo me qëllim ose sepse dëshirojnë të lëndojnë dikë, por thjesht sepse e marrin gjithçka që familja e tyre bën për to si të mirëqenë.

Psikologët besojnë se një sjellje e tillë mund të shkaktojë probleme me ndërtimin e marrëdhënieve ndërnjerëzore në të ardhmen sepse prindërit nuk e kanë mësuar fëmijën të jetë mirënjohës ndaj atyre që janë më të afërt dhe më të dashur për ta.

Fëmija nuk mund të merret me punët e thjeshta shtëpiake.

Çdo prind i përgjegjshëm duhet të ndihmojë që fëmija i tyre të bëhet i pavarur. Në moshën 3 vjeç, fëmijët mund të marrin lodrat e tyre. Në moshën 5 vjeç, ata mund të ndihmojnë me punët e vogla. Në moshën 10 vjeç, ata mund të qërojnë patate dhe të bëjnë një darkë me to për të gjithë familjen. Nëse të gjitha përpjekjet për të angazhuar fëmijën në punët e shtëpisë dështojnë sepse fëmija nuk dëshiron, nuk mundet, ose nuk është i etur të mësojë se si të bëjë diçka dhe prindërit nuk e kanl problem një sjellje të tillë, kjo është një shenjë që fëmija është i llastuar.

Sipas statistikave, fëmijët modernë në moshën 3-12 vjeç kalojnë rreth 3 orë në javë duke ndihmuar në detyrat shtëpiake (meqë ra fjala, ata kalojnë jo më pak se 14 orë ulur para kompjuterit). Por nëse fëmija nuk ka ndonjë përgjegjësi, si do të mund të përballet me jetën prej të rrituri? Në fund të fundit, prindërit privojnë fëmijët e tyre nga aftësitë thelbësore dhe pengesat e jetës që do të jenë të dobishme në jetë.

Fëmija nuk shoqërohet me bashkëmoshatarët dhe është e sigurt se ata sillen në mënyrë të gabuar.

© Richard Drury / Gettyimages

Kur komunikon me fëmijë të tjerë, një fëmijë i llastuar nuk është i vetëdijshëm se ata nuk mund vetëm të marrin gjëra nga të tjerët pa u dhënë atyre diçka në këmbim. Pamundësia për të marrë në konsideratë nevojat e të tjerëve dhe mungesa e empatisë i bëjnë bashkëmoshatarët e tyre që të mos dëshirojnë të shoqërohen me ta. Kështu që fëmija fillon të ndjehet jo rehat dhe nuk mund të shpjegojë se çfarë është e gabuar, kështu që ata fajësojnë të tjerët sepse sillen “gabim”.

Nëse moshatarët distancohen nga një fëmijë dhe fëmijët e miqve të familjes përpiqen të gjejnë një justifikim për të anashkaluar takimet për të luajtur, është ndoshta koha që të kuptojmë se çfarë nuk po shkon siç duhet.

Fëmija shpesh shpërthen në zemërim kur nuk merr atë që dëshiron.

© Shannon Fagan / Gettyimages

Prindërit nuk duhet ta zvogëlojnë këtë shenjë të dukshme. Duket sikur të gjithë e dinë që një sjellje e tillë është e zakonshme për fëmijët e llastuar. Por nuk është edhe aq e thjeshtë!

Vogëlushët shpesh nuk dinë të shprehin emocionet e tyre dhe nuk mund të përballen me to, duke rezultuar në një lodhje të lehtë. Kështu që ata qajnë, veprojnë si të pabindur, hidhen në dysheme dhe bëjnë zhurmë. Por nuk ka problem, ata thjesht kanë nevojë për ndihmë dhe siguri.

Nëse fëmija ka mbushur moshën shkollore, por akoma vepron si një fëmijë, duke zgjedhur kohën e duhur për të shpërthyer me lot, ata me siguri po manipulojnë prindërit e tyre. Mos harroni se nëse pas një konfrontimi prindërit ndjehen të zbrazur dhe të rraskapitur, por fëmija merr atë që dëshironte dhe duket mjaft i lumtur, diçka nuk po shkon në marrëdhënie.

Fëmija nuk i pëlqen aktivitetet që përfshijnë konkurrencën.

Psikologët na bënë të besojmë se duhet t’i rritim fëmijët tanë si kampionë dhe se çdo fëmijë duhet të shpërblehet për të mos u traumatizuar. Epo, surprizë – ata kanë ndryshuar mendje!

Prindërit duhet t’i mësojnë fëmijës një mësim të rëndësishëm, që ne të gjithë e humbim herë pas here, kështu që nuk ka asgjë për t’u turpëruar dhe fëmija duhet ta pranojë atë me dinjitet.

Prindërit shpesh e marrin me avash me fëmijët e llastuar dhe nuk i mësojnë ata të shijojnë konkursin. Kështu që kur fëmija e kupton që në jetën reale nuk janë gjithmonë më të mirët, preferon të refuzojë të marrin pjesë në ndonjë konkurs.

Fëmija flet me prindërit e tyre ashtu si me bashkëmoshatarët e vet dhe nuk ka asnjë lidhje me “të qenit miq” me ta.

© Motortion / Gettyimages

Le ta pranojmë: nëse një fëmijë është i llastuar, nuk është faji i tyre, janë prindërit e tyre. Ata nuk kanë arritur të vendosin kufij, të vendosin rregulla të rrepta dhe nuk u dhanë asnjë drejtim në jetë. Si rezultat, fëmija nuk e ndjen autoritetin prindëror.

Ata besojnë se ata kanë të njëjtin vend në një hierarki familjare (dhe ndoshta edhe më të lartë) si prindërit e tyre, në mënyrë që të mund të veprojnë me një sjellje jo respektuese dhe mendjemadhësie.

Çuditërisht, fëmija ka vetëbesim të ulët dhe i mungon besimi.

© Gettyimages

A keni dashur ndonjëherë t’i tregoni fëmijës suaj se është special dhe t’i bëni të gjithë rreth jush krenarë për arritjet e tyre? Dëshironi të jeni një superhero që mund të shkatërrojë të gjitha pengesat në rrugën e fëmijës tuaj? Një psikolog me emrin Amy McCither beson se kur prindërit veprojnë në këtë mënyrë, ata privojnë fëmijën nga një mundësi për të ndërtuar besim tek vetja, të mësojë nga gabimet e tyre dhe të tejkalojë vështirësitë.

Fëmijët e llastuar duhet të përballen me botën e vërtetë, por kur ata nuk marrin një reagim të njohur, ata hutohen, nuk e kuptojnë se si mund ta rregullojnë situatën dhe të fillojnë të dyshojnë tek vetja.

Fëmija dëshiron të zërë gjithë kohën tuaj të lirë.

© Ronnie Kaufman / Gettyimages

Një fëmijë i llastuar varet shumë nga anëtarët e familjes së tyre. Në këtë situatë, fëmijët janë qendra e universit të familjes, kështu që prindërit bëhen një burim lumturie edhe për ta. Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje të mjaftueshme fëmijëve, por ata gjithashtu duhet të kuptojnë se prindërit e tyre kanë nevojat e tyre. Kur jeta familjare sillet rreth dëshirave të një fëmije, është një shenjë e sigurt që fëmija është i llastuar.

Fëmija nuk e njeh autoritetin dhe shpesh debaton me të rriturit.

© SW Productions / Gettyimages

A keni takuar ndonjëherë prindër që mbrojnë gjithmonë fëmijët e tyre dhe kujdesen për interesat e tyre nëse dikush akuzon fëmijët e tyre se ka bërë diçka të gabuar? Nga njëra anë, është një model natyror i sjelljes, por nëse prindërit nuk e diskutojnë situatën me fëmijën pas dyerve të mbyllura pas incidentit dhe thjesht vazhdojnë të fajësojnë mësuesit dhe të rriturit e tjerë, fëmija mund të fillojë të ndjehet sikur mund t’i shpëtojë të gjitha situatave.

Ata mund të mendojnë se kanë gjithmonë të drejtë dhe njerëzit e tjerë janë thjesht budallenj që nuk dinë asgjë. Përveç kësaj, prindërit nuk janë figura të autoritetit për një fëmijë të llastuar, kështu që nuk ka shanse që ata të respektojnë askënd tjetër.

Fëmija nuk e kupton vlerën e parave.

Specialistët e marketingut modern e dinë që ka shumë mënyra për t’i bërë fëmijët të besojnë se u duhet diçka. Reklamat prekin fëmijët më negativisht në krahasim me të rriturit. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t’i mësoni ata se si mund t’i rezistojnë presionit shoqëror.

Fëmija duhet të kuptojë se paratë nuk shfaqen nga askund dhe prindërit duhet të punojnë shumë për t’i fituar ato. Kur prindërit përpiqen të mbrojnë fëmijët e tyre nga çështje të tilla “të ndërlikuara”, ata mund të përfundojnë duke rritur një fëmijë të llastuar i cili beson se dëshirat e tyre janë më të rëndësishme se buxheti i familjeis.

Studimi tregon se fëmijët e llastuar kanë më pak të ngjarë të jenë të pavarur financiarisht dhe kanë një shans më të lartë për të përfunduar në borxh kur të rriten. Ata mësohen me faktin se të gjitha dëshirat e tyre realizohen pa asnjë përpjekje nga ana e tyre, kështu që ata marrin kredi për të përmbushur dëshirat e tyre për gjërat, por nuk mendojnë paraprakisht se si do të paguajnë borxhin.

Fëmija shpesh ankohet se është mërzitur.

Edhe një 1-vjeçar mund të përqendrohet në një detyrë për rreth 15 minuta. Në moshën 3 vjeç, fëmijët zakonisht mund të argëtohen. Nëse fëmija nuk e di se si të përballet me mërzinë e tyre dhe gjithmonë pret derisa dikush të shfaqet dhe të bëhet animatori i tyre personal, është një shenjë tjetër e një fëmije të llastuar.

Si lidhen të gjithë këta faktorë? Për shembull, ekziston një studim që sa më shumë lodra të ketë fëmija, aq më e vështirë është për ta të përqendrohen në një lojë dhe të realizojnë krijimtarinë e tyre.

Fëmija nuk mund të kontrollojë emocionet.

Të gjithë ne e kemi të pamundur të përnallemi me emocionet tona ndonjëherë, por fëmijët e llastuar nuk kanë as mundësinë të mësojnë se si të kontrollojnë veten e tyre. Ata vuajnë nga lëkundje të humorit dhe tregojnë të njëjtin qëndrim fëmijëror, edhe kur rriten.

Ata e shohin çdo problem si dramë, humori i tyre i mirë është dërrmues, dhe ata nuk mund të ndalin lotët ose të qeshurat. Ata nuk u mësuan të kontrollojnë temperaturën e tyre, të analizojnë sjelljen e tyre ose të flasin për përvojat dhe ndjenjat e tyre. Për ta, mënyra e vetme për të shprehur emocionet e tyre është përmes demonstrimit të gjallë.

Bonus

David Bredehoft sugjeron që prindërit që nuk janë të sigurt nëse duhet t’i japin fëmijës atë që dëshirojnë, duhet t’i bëjnë vetes këto pyetje:

  • A do të kontribuojë kjo në zhvillimin e fëmijës?
  • A e bëj këtë për fëmijën dhe jo për komoditetin tim?
  • A do të duhet të shpenzojmë një shumë jo proporcionale të burimeve të familjes (koha, paraja dhe përpjekja) që mund të përdoren për diçka më të rëndësishme?
  • A do të dëmtohet ndokush?

Nëse iu përgjigjët me “po” dy pyetjeve të para dhe “jo” në 2 fundit, ndjehuni të lirë t’i jepni fëmijës tuaj atë që ata kanë kërkuar.

Sigurisht, çfarë mund të jetë më e lehtë sesa të jepni këshilla se si të rritni fëmijët e njerëzve të tjerë? Por nganjëherë është thelbësore të marrësh një mendim të dytë të paanshëm.