Shfaqet një Asfalt i ri për Rrugët, Bëhet me Shishe Plastike dhe Duron 10 Herë më Gjatë

Duke synuar zvogëlimin e ndikimit negativ të ndotjes plastike në planetin tonë, një kompani nga Britania e Madhe e quajtur MacRebur u prezantua me një zgjidhje: kthimin e mbeturinave plastike në rrugë. Jo vetëm që kjo ide është shumë miqësore me mjedisin, por prodhon edhe rrugë që janë më të forta dhe zgjasin më shumë sesa rrugët e rregullta me asfalt.

Ne jemi gjithmonë në kërkim të zgjidhjeve të shkëlqyera që mund të na ndihmojnë të riciklojmë, zvogëlojmë dhe ripërdorni burimet tona, kështu që jemi të entuziazmuar t’ju tregojmë të gjithëve në lidhje me këtë ide inovative.

© MacRebur

Kjo ide filloi fjalë për fjalë në plehra.

Ideja lindi kur CEO Toby McCartney ishte duke punuar si bamirës në Indinë Jugore duke ndihmuar njerëzit që punonin në vendet e groposjeve si mbledhës. Një pjesë e plastikës së mbledhur shkrihej në gropa për ti mbushur.

© MacRebur / Facebook

Me këtë teknologji, cikli jetësor i një materiali të përdorur zakonisht për të përgatitur asfalt të rregullt mund të zgjatet me përzierjen e mbeturinave plastike që bën kompania. Ai gjithashtu zvogëlon sasinë e karburantit fosil të përdorur në proces, gjë që është e mrekullueshme për mjedisin.

© MacRebur / Facebook
© MacRebur / Facebook
© MacRebur / Facebook

Një koncept i thjeshtë me rezultate befasuese

Në thelb, ajo që ata bëjnë është se marrin një përzierje të mbeturinave plastike, i përziejnë i shtojnë atë në përbërjen e betonit të asfaltit që përdoret për të bërë rrugë.

© MacRebur / Facebook

Jo çdo lloj plastike mund të përdoret për këtë. Duhet të etiketohet si mbetje, kështu që nuk duhet asnjë plastikë e re ose e riciklueshme. Për shkak se bërja e asfaltit kërkon nxehtësi, e gjitjë plastika e përdorur duhet të shkrihet në një temperaturë specifike.

Aty përdoren shumë materiale plastike, duke përfshirë plastikën e zezë, e cila është shumë e vështirë për tu ricikluar. Rrugët e ndërtuara me këtë teknikë janë gjithashtu më të lira sepse ato përdorin mbeturina që nuk kanë vlerë.

© MacRebur / Facebook
© MacRebur

Rrugët plastike vs rrugët e rregullta

Rrugët që përmbajnë plastikë duken ashtu si rrugët e rregullta, por ato janë më fleksibël. Për këtë arsye, ata përballen më mirë me dëmtimet e përditshme të motit. Duke qenë një lloj asfalti i përmirësuar, këto rrugë janë 60% më të forta dhe zgjasin 3 herë më gjatë, gjë që zvogëlon krijimin e çarjeve dhe gropave.

© MacRebur / Facebook

Kjo përzierje mund të aplikohet jo vetëm për rrugët por edhe parqet e makinave, autostradat, pistat e aeroportit dhe shinat e garave.

© MacRebur / Facebook

Iniciativat si kjo na tregojnë se mund të bëhet më shumë për të ndihmuar në shpëtimin e asaj që ka mbetur nga planeti ynë dhe për të sjellë një qëndrim pozitiv ndaj të ardhmes së qëndrueshmërisë.

A besoni se kjo zgjidhje duhet të miratohet në të gjithë botën? A ka ndonjë ide tjetër inteligjente miqësore me mjedisin që ju e dini? Ndani me ne atë që mendoni!