Shkencëtarët Identifikuan Aftësitë Thelbësore që do ta Bëjnë Fëmijën Tuaj Fitues në Jetë

Ne ëndërrojmë t’i rritim fëmijët tanë që të jenë njerëz të suksesshëm. Ne bëjmë gjithçka që mundemi: i blejmë atyre lodrat më të mira, harxhojmë shumë kohë në aktivitete të ndryshme zhvillimi, dhe më vonë i bëjmë ata të mësojnë shumë informacione në shkollë, duke lartësuar një “kompjuter” me një ngarkesë të madhe informacioni sesa një person.

Ju duhet të jeni të mirë në shkollë që të mund të shkoni në një kolegj prestigjoz, përndryshe, si mund të jeni i suksesshëm në jetë? Por thellë brenda, ne mendojmë se nuk ka të bëjë vetëm me studimet e tyre. Atëherë, çfarë është? Gjenet, apo mbase fati?

Ne shqyrtuam rekomandimet e shumë shkencëtarëve dhe psikologëve dhe zbuluam se ekzistojnë 3 aftësi themelore që do t’i bëjnë fëmijën tuaj të suksesshëm në jetë.

Me siguri nuk ka prindër në botë që nuk duan që fëmija i tyre të jetë një person i suksesshëm, i pasur dhe i lumtur. Pra, çfarë duhet për ta bërë një fëmijë një person të sigurt, të zgjuar dhe me shpirt të lirë?

Ka shumë studime shkencore për suksesin që vërtetojnë se aftësitë e lindura, inteligjenca dhe gjenet nuk luajnë rolin kryesor në përcaktimin e suksesit.

Ekonomisti James Heckman e vërtetoi këtë teori: ai vërtetoi se niveli i IQ-së nuk ka pothuajse asnjë efekt në mirëqenien financiare. Sidoqoftë, vendosmëria, këmbëngulja dhe aftësia për të bashkëpunuar me të tjerët janë faktorët vendimtar. Por këto aftësi nuk marrin vëmendje të mjaftueshme. Dhe varet nga ne që të ndryshojmë këtë qëndrim.

Këtu janë 3 aftësitë kryesore për të cilat duhet të punojmë tani për t’i bërë fëmijët tanë më të suksesshëm në jetën e tyre të ardhshme.

Aftësia për të komunikuar me njerëzit e tjerë

Shkencëtarët nga Penn State dhe Duke University kryen një studim interesant. Ata vëzhguan jetën e 700 fëmijëve amerikanë duke filluar që nga fëmijëria e tyre e hershme deri në moshën 25 vjeç, në mënyrë që të shohin lidhjen midis aftësive të tyre sociale në fëmijëri dhe suksesit të tyre në jetën prej të rriturish.

Rezultoi që fëmijët komunikues ishin më të suksesshëm se sa bashkëmoshatarët e tyre më të rezervuar: në shumicën e rasteve, ata mbaruan kolegjin, fituan punë të mira deri në moshën 25 vjeç, dhe nuk kishin ndonjë problem me ligjin.

Kjo ndoshta për shkak se më shumë fëmijë me zhvillim shoqëror mund të komunikojnë lehtësisht me të tjerët, të shmangin konfliktet, të jenë të dobishëm për njerëzit e tjerë dhe të respektojnë ndjenjat e tyre. Këto janë aftësi jashtëzakonisht të dobishme edhe në fëmijëri: fëmijët që mund të komunikojnë mirë mund të gjejnë mënyra për të luajtur së bashku, në vend që të luftojnë për lodrat.

Ndodh jashtëzakonisht shpesh që shkencëtarët nuk janë shumë të suksesshëm për shkak të asaj se sa janë të rezervuar dhe njerëzit më aktivë që nuk kanë nivelet më të larta të IQ zënë poste më të larta dhe bëhen udhëheqës.

Natyrisht, është e rëndësishme të mos harroni se suksesi nuk ka të bëjë vetëm me punën. Njerëzit e konsiderojnë veten të suksesshëm kur bëhen profesionistë në atë që bëjnë, kur krijojnë familje të mira dhe kur mbështesin marrëdhënie me miqtë që ndajnë interesat dhe ndjenjat e tyre. Është e vështirë të ndërtohen këto lidhje pa aftësi shumë të zhvilluara të komunikimit.

Vendosmëria

Psikologia dhe shkrimtarja e njohur amerikane Angela Duckworth, mendon se një nga gjërat më të rëndësishme për të qenë i suksesshëm është pasioni dhe këmbëngulja për qëllimet afatgjata.

Së bashku me grupin e saj hulumtues, Duckworth kaloi disa vjet duke parë kadetë të Akademisë Ushtarake të Shteteve të Bashkuara, pjesëmarrës të një konkursi drejtshkrimi, mësues dhe menaxherë të shitjeve.

Pika e studimit ishte të parashikonte se kush do të ishte më i suksesshëm në atë që ata bëjnë dhe pse. Pjesëmarrësit, të cilët dukeshin kaq të ndryshëm, nga fusha krejtësisht të ndryshme, kishin diçka të përbashkët. Dhe nuk është bukuri apo fuqi apo një inteligjencë e lartë, është ajo që profesoresha Duckworth e quajti – vullnetin e tyre.

Aftësia dhe talenti i lindur nuk kanë pothuajse asnjë ndikim në arritjet reale në jetën e të rriturve, sipas psikologes. Është vendosmëria dhe këmbëngulja që i bën njerëzit me të vërtetë të suksesshëm. Gjithashtu, përveç studimit afatgjatë, ekzistojnë shembuj të shumtë nga jeta reale, ku një person mesatar i vendosur arriti më shumë sesa një person i ç’organizuar dhe dembel që mund të kishte qenë gjeni.

Të menduarit krijues

Është të menduarit krijues që na ndihmon të gjejmë një rrugëdalje nga situatat në dukje të pamundura dhe të zgjidhim problemet që na shfaqen në jetë. Dhe kjo është tashmë gjysma e asaj që ne e përcaktojmë si sukses.

Askush nuk e di se si do të duken punët e ardhshme, por një gjë është e sigurt: do të jetë shumë më ndryshe nga ajo që ne bëjmë sot. Mendimi kreativ do t’i lejojë fëmijët tanë të gjejnë mënyrat e tyre përreth botës së së ardhmes dhe ndoshta edhe të krijojnë kompanitë e tyre.