Si ta Mbroni Veten Nëse Ju Del Përpara një Qen Endacak

©depositphotos

Qentë janë shoku më i mirë i njeriut deri në momentin që i lëmë të braktisur. Një qen që jeton në një mjedis të papërshtatshëm mund të ketë më shumë të përbashkëta me një ujk sesa me një qen të zakonshëm.

Kafshët endacake bashkohen në grupe jetojnë në territore të caktuara dhe i mbrojnë këto territore. Dhe shumë ka të ngjarë që nuk kanë frikë nga njerëzit.

Për këtë arsye është zbuluar se çfarë të bëni nëse hasni një qen endacak sulmues.

Nëse takoni një qen endacak, mos ikni dhe mos u përpiqni t’i gjuani me asgjë.

Nëse shihni një qen, mos u përpiqni të vraponi apo edhe të largoheni shpejt prej tij. Kafsha mund të ndiejë një instinkt gjuetie dhe mund të mendojë se jeni pre e mirë.

Gjëja më e mirë për të bërë është:

  • Qëndroni në një distancë të sigurt dhe prisni që kafsha të largohet.
  • Ngadalë shkoni prapa, duke parë reagimin e qenit. Nëse qeni ju ndjek, ndaloni. Nëse kafsha nuk lëviz, vazhdoni të ecni prapa. Sapo qeni largohet, vazhdoni me ritmin tuaj normal.
  • Ju mund ta shpërqendroni qenin duke vendosur diçka midis vetes dhe kafshës. Kjo mund të jetë çantë shpine, çadra juaj, këpucët ose xhaketa. Shpresojmë se kafsha do të interpretojë objektin si një pengesë midis jush dhe vetvetes dhe do të shpërqendrohet.

Nëse jeni në biçikletë ose në skateboard, bëheni shumë tërheqës për qenin

Qentë endacakë reagojnë ndaj lëvizjes dhe ata shpesh janë agresivë ndaj biçikletave, motoçikletave, veturave dhe llojeve të tjera të transportit. Nëse një qen fillon të ju ndjekë, thjesht ndaloni: kafsha duhet të humbasë interesin për ju.

Ju mund të vazhdoni të shkoni kur qeni largohet dhe fillon të shkojë larg. Mos u mundoni të hipni më shpejt – qentë janë jashtëzakonisht të shpejtë dhe ata do t’ju arrijnë.

Nëse jeni duke ecur me kafshën tuaj personale, do të duhet të zgjidhni: ose të ndërmerrni rrezikun vetë ose me kafshën tuaj

Nëse një qen endacak po ju leh ju ose qenit tuaj, është e natyrshme të dëshironi të  zgjedhë qenin tuaj. Por sulmuesi mund të reagojë ndaj kësaj lëvizje dhe të përpiqet të ju sulmojë. Nëse e lini kafshën tuaj në tokë, ekziston rreziku që endacaku të përpiqet ta sulmojë atë. Në këtë situatë, kafsha juaj mund të lëndohet.

Këtu nuk ka asnjë zgjidhje të duhur. Nëse nuk mund ta lini qenin në tokë, është më mirë ta hidhni atë mbi një pengesë, si një gardh, ose ta vendosni atë në një pemë (nëse është mace).

Sidoqoftë, ekziston një mundësi tjetër. Lini kafshën tuaj ku është, dhe në vend të kësaj, përpiquni të shpërqendroni endacakun. Nëse keni një ushqim me vete, hidheni atë larg. Shumë shpesh, ata janë të uritur dhe nuk do t’i thonë jo ushqimit. Në mënyrë ideale, hidheni sa më larg nga ju, që të jetë e mundur: qeni do të largohet dhe do të qetësohet, duke ju dhënë një shans për t’u larguar.

Nëse një qen po përgatitet për të sulmuar, mos e shikoni në sy: kjo do të trajtohet si një shenjë sulmi

Një nga situatat më të këqija ku mund të gjendeni, është kur një qen afrohet tek ju dhe fillon të lehë.

Ngrirni dhe mos e shikoni qenin në sy. Kontakti me sy për qen është një sinjal për të filluar një luftë. Dhe nëse ngrini, ju mund të duket si një gjë e mërzitshme për qen, kështu që ata thjesht mund të lehin dhe të ikin.

Nëse qeni ju afrohet dhe fillon t’ju nuhasë, le të ndodhë. Mos lëviz dhe mos u mundo të prekni qenin me dorë – kjo mund të trajtohet si sulm.

Rekomandimi për të goditur qenin në një vend të veçantë (zakonisht, hundën) nuk ka të ngjarë të ndihmojë sepse qentë janë shumë të shpejtë, dhe ju me siguri do ta humbani qëllimin tuaj. Dhe lëvizja juaj e dorës ka shumë të ngjarë ta bëjë atë edhe më të zemëruar.

Sigurisht, mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga një kafshë agresive është të mos u afroheni fare atyre. Nëse dëgjoni lehje me zë të lartë ose shihni një grup qensh, përpiquni ta shmangni këtë zonë, edhe nëse duhet të ecni më gjatë rreth saj.