Si t’ia Hiqni Fëmijës 10 Vese të Pakëndshme

Besimi dhe siguria tek fëmijët është në fakt një shenjë që fëmija juaj po zhvillon disa aftësi shoqërore shumë të rëndësishme, pasi, siç thonë studimet, ka të bëjë me empatinë, bashkëpunimin dhe kujdesin për të tjerët. Sidoqoftë, shumë sjellje të tjera, konsiderohen të padëshirueshme nga prindërit.

Në shumicën e rasteve, ato janë vetëm faza që fëmijët zakonisht i tejkalojnë, megjithatë, nëse bëhet me të vërtetë shqetësuese, mund ta ndihmoni fëmijën tuaj për ta kapërcyer atë.

Ne kemi mbledhur këshillat më praktike për prindërit se si të shpëtojmë nga sjelljet e këqija tek fëmijët.

Thithja e gishtit

Thithja e gishtit për fëmijët është një aktivitet qetësues që ata përdorin për të zvogëluar ankthin e provokuar nga rritja, sipas psikologëve. Pra, nëse fëmija juaj është tashmë në moshë parashkollore, por e ka akoma këtë zakon, ju mund t’i ndihmoni me lehtësi ta largojnë këtë zakon.

 • Mundohuni të kufizoni kohën që fëmija juaj shpenzon duke thithur gishtin e madh. Për shembull, pajtohuni që është një aktivitet në kohën e gjumit dhe nuk duhet të bëhet diku tjetër ose në publik.
 • Mos krijoni konflikt për këtë. Mos e tregoni zemërimin tuaj duke i thënë atij ose asaj: “Nuk mund të thithësh më gishtin e madh“, përkundrazi, përpiquni t’i lavdëroni ata sa herë që nuk e thithin atë.
 • Mundohuni të flisni me fëmijën tuaj për këtë. Nëse i pyetni ata: “A e di se tani po thith gishtin e madh“, kjo do të rrisë vetëdijen e tyre dhe do t’i ndihmoni ata të zëvendësojnë këtë veprimtari qetësuese me diçka tjetër.
 • Gjeni disa mënyra krijuese për t’i shpjeguar fëmijës tuaj se ata janë rritur dhe se nuk kanë nevojë të thithin më shumë gishtin e madh. Për shembull, pyeti ata: “A mendon se Spider-Man thith gishtin e madh?”

Të qenit kërkues

Mësimi i fëmijës suaj se si të bëjë kërkesa në mënyrë të duhur është po aq i rëndësishëm sa t’i mësoni ata të thonë “ju lutem” dhe “faleminderit”. Dhe këtu janë disa këshilla se si t’i mësoni:

 • Gjithmonë mund ta diskutoni këtë problem me fëmijën tuaj. Mundohuni t’u shpjegoni atyre ndryshimin midis kërkesave urdhëruese dhe të sjellshme. Gjithashtu, njoftoni fëmijën tuaj që disa nga kërkesat e tyre do të marrin përgjigjen “Po”, dhe disa prej tyre do të marrin një “Jo” dhe se nuk duhet ta kenë problem këtë.
 • Pjesa më e rëndësishme është të mos harroni se ju jeni një model për ta. Nëse shfaqni sjellje të tillë vetë para fëmijës tuaj, atëherë mos u habitni nëse shihni të njëjtën gjë tek ata.
 • Mundohuni të mos e teproni shumë nëse fëmija juaj po kërkon diçka, sepse ata madje nuk mund ta kuptojnë atë në atë moment. Ju mund t’i pyesni ata: “A ka ndonjë mënyrë tjetër për të kërkuar atë që dëshironi?”
 • Mundohuni t’i injoroni kërkesat urdhëruese të fëmijës suaj, por në të njëjtën kohë, sigurohuni që gjithmonë reagoni disi ndaj kërkesave të tyre të sjellshme.

Kërcitja e dhëmbëve

Shumë prindër zakonisht vërejnë se fëmijët e tyre po kërcasin dhëmbët, ose kur janë në gjumë, ose ndërsa janë zgjuar. Kjo gjendje quhet bruksizëm, dhe ka disa mënyra se si mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të përballet me të:

 • Bruksizmi shkaktohet kryesisht nga stresi tek fëmijët, siç thonë studimet. Pavarësisht nëse është një provim në shkollë apo një transferim në një qytet tjetër, gjithmonë duhet të flisni me fëmijën tuaj për t’i ndihmuar ata të pëballen me gjërat që mund t’i stresojnë ato.
 • Ju gjithashtu mund ta ndihmoni fëmijën tuaj që të kontrollojë kërcitjen e dhëmbëve në gjumë duke u çlodhur para gjumit – të lahen, të dëgjojnë muzikë ose të lexojnë një libër.
 • Në raste të rralla, nëse stresi është më serioz, mund t’ju duhet të konsultoheni me një mjek për të ndaluar bruksizmin me një trajtim të veçantë. Mos e injoroni këtë gjendje sepse mund t’i shkaktojë dëm fëmijës tuaj.

Ngrënia e thonjve dhe kutikulave

Ka shumë arsye pse fëmija juaj mund të kafshojë thonjtë – stresi, kurioziteti, mërzitja ose thjesht një zakon. Pjesa më e keqe është se kjo sjellje ka të ngjarë të vazhdojë në moshën e rritur. Pra, nëse vini re se ky zakon vazhdon për një periudhë të zgjatur kohe, psikologët këshillojnë që të ndihmoni fëmijën tuaj që të shpëtoj prej tij:

 • Mundohuni të kuptoni shkakun e saj. Ndoshta ata po përjetojnë stres, të shkaktuar nga diçka që mund t’i ndihmoni për të kapërcyer.
 • Ndihmoni ata të jenë të vetëdijshëm për këtë zakon. Ju mund të pajtoheni për një lloj shenje për t’u bërë të ditur që ata po kafshojnë thonjtë.
 • Ofroni një alternative krijuese. Nëse vajza juaj e vogël pëlqen të kafshojë thonjtë e saj, ofroni t’i lyeni ato në mënyrë që të ndjehet si një princeshë e vogël, e cila nuk do të prishë stilin e saj.

Gishtat në hundë

Të vegjlit tanë ndonjëherë bëjnë gjëra mjaft të shëmtuara, dhe kjo përfshin edhe vendosjen e gishtit në hundë dhe madje edhe të hanë ato që gërmojnë. Sidoqoftë, ky nuk thjesht vetëm një zakon i pakëndshëm, por një mënyrë për të përhapur bakteret që janë përgjegjëse për pneumoninë, siç sugjerojnë disa studime.

Këtu janë disa këshilla për t’i hequr ato nga ky zakon:

 • Diskutoni shqetësimet e higjenës me fëmijën tuaj dhe shpjegoni të gjitha pasojat që mund të ketë. Flisni me ta si një i rritur, fëmijët kanë dëshirë kur flitet seriozisht.

Mundohuni ta përfshini fëmijën tuaj në disa aktivitete, në mënyrë që ata të mos kenë nevojë të kapërcejnë mërzinë e tyre duke zgjedhur të prekin hundën.

Luajtja me flokët

Rrotullimi i flokëve është një zakon i pakëndshëm që mund të ndodhë herë pas here në shumë fëmijë, megjithatë, për fëmijët më të shqetësuar, është një lloj çlirimi. Mund të konsiderohet normale nëse vogëlushja juaj e tejkalon atë në moshën 3-4 vjeç, por nëse vazhdon për një periudhë më të gjatë, patjetër që duhet të merrni masa:

 • Mundohuni të mos i kushtoni vëmendjen e fëmijës tuaj për faktin se ata po e bëjnë këtë, sepse vetëm sa do ta përkeqësojë. Në vend të kësaj, përpiquni të bisedoni me ta dhe t’i ndihmoni ata të kuptojnë pse po ndodh kjo sjellje.
 • Ndihmojini ata të gjejnë mënyra të tjera për të çliruar energjinë e tyre, me aktivitete si vallëzimi, duke luajtur sporte, etj.
 • Gjeni një alternative. Për shembull, jepni fëmijës tuaj një kukull me flokë të gjatë në mënyrë që ajo të mund të luajë me flokët e kukullës, në vend të flokëve të saj.

E folura e keqe

Kjo sjellje është e pamundur të shmanget kur rrit një fëmijë. Ndërsa fëmijët e vegjël ndonjëherë mund të thonë fjalë më të padëmshme, fëmijët më të mëdhenj mund të jenë fyes me qëllim.

Prindërit me përvojë ndajnë këto këshilla për të ndihmuar që fëmija juaj të heqë këtë zakon:

 • Sigurohuni që fëmija juaj të marrë vëmendje të mjaftueshme. Një fëmijë që ka vëmendje të mjaftueshme dhe mundësi për t’u dëgjuar, ka shumë të ngjarë të mos përdorë gjuhë abuzive.
 • Kini kujdes nga shfaqjet televizive, muzikën dhe përmbajtjen e internetit që fëmija juaj shikon dhe dëgjon. Bëni një bisedë të sinqertë me ta për këtë dhe vendosni disa kufij, në mënyrë që ata të kuptojnë se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar.
 • Mos e teproni dhe mos e shfaqni zemërimin tuaj, përkundrazi, përpiquni të gjeni mënyra për të shpjeguar se ata duhet të kenë respekt për të gjithë dhe se kjo lloj sjelljeje do të ndëshkohet.
 • Dhe, sigurisht, mos harroni të kini kujdes të folurën tuaj. Gjithmonë flisni siç duhet me fëmijët tuaj dhe partnerin tuaj, sepse, padyshim, ju jeni një rol model për fëmijën tuaj.

Gënjeshtrat

Ka disa arsye pse fëmija juaj mund të gënjejë: të fshehë diçka, të bëjë një histori më interesante, të marrë vëmendjen, të marrë atë që dëshiron, etj. Zakonisht fëmijët fillojnë të gënjejnë rreth moshës 3 vjeç, por kjo bëhet më e shpeshtë tek 4-6 vjeç, dhe gënjeshtrat bëhen më të komplikuara, pasi fëmijët fillojnë të kuptojnë se si mendojnë njerëzit e tjerë. Këtu janë disa këshilla të provuara për të ndihmuar të largojnë këtë zakon:

 • Inkurajoni fëmijët tuaj të tregojnë të vërtetën. Pavarësisht se çfarë bënë gabim, tregojuni atyre që jeni të kënaqur që ata ju treguan për këtë, dhe që tani ju mund t’i ndihmoni ata ta kuptojnë.
 • Ndihmoni vogëlushin tuaj të shmangë situatat ku mund të ndiejnë nevojën për të gënjyer. Për shembull, nëse shihni se ata kanë derdhur qumësht, mos pyesni se kush e bëri. Në vend të kësaj, thojuni atyre që patë se ka ndodhur një aksident dhe se tani mund ta pastroni së bashku.
 • Flisni për gënjeshtrën me fëmijën tuaj. Mundohuni të shpjegoni se gënjeshtra është gjithmonë e keqe në çdo marrëdhënie.

Fshijnë duart mbi rrobat e tyre

Fëmijët (dhe disa të rritur gjithashtu) e kanë këtë zakon të keq të fshijnë duart në rrobat e tyre. Mund të jetë ushqim, papastërti ose bojë, dhe ndërsa nuk mund ta kontrolloni këtë kur fëmija juaj luan jashtë, me siguri do të dëshironi t’i mësoni ata të jenë më të kujdesshëm, të paktën në shtëpi.

Nënat me përvojë kanë ndarë këto këshilla:

Gjithmonë jepni fëmijës tuaj një pecetë kur është duke ngrënë. Bëjeni këtë një zakon të rregullt, dhe gjithashtu kujtojini atyre që të fshijnë buzët dhe të mos harrojnë duart.
Sigurojuni atyre një pecetë ose një peshqir gjatë aktiviteteve të çrregullt, si piktura.
Mos u zemëroni për shkak të kësaj. Asnjë fëmijë nuk do ta kuptojë kurrë një mësim nëse i dekurajoni duke u bërtitur.

Shumë kohë para ekranit

Statistikat për kohën para ekranit për fëmijët janë mjaft të frikshme. Për shembull, fëmijët nën 6 vjeç kalojnë mbi 2 orë në ditë duke shikuar TV ose duke luajtur lojëra në një pajisje. Varësia nga teknologjia nuk është e mirë për zhvillimin e një fëmije, dhe çdo prind duhet të jetë i vetëdijshëm për këtë.

 • Bëhuni shembull për fëmijën tuaj. Nëse ata shohin se po lexoni një libër, në vend që të rrini në telefonin tuaj, fëmija juaj do të ketë më shumë të ngjarë të lexojë.
 • Kaloni kohë duke u argëtuar së bashku. Në vend që të shikoni TV ndërsa jeni në shtëpi, përpiquni të përfshiheni në aktivitete të ndryshme si të luani ose vizatoni me fëmijën tuaj.
 • Vendosni një afat kohor për lojëra televizive dhe telefonike. Sigurisht që është e vështirë të ndaloni TV plotësisht, por duke kufizuar kohën përballë tij do të të ndihmojë shumë.