“Të Gjithë i Ngatërrojnë!”/ 10 Sëmundje Mendore që i Marrim si Tipare të Karakterit

Shumë shpesh ne i shpjegojmë veprimet ekstravagante të një personi sipas karakterit të tyre. Por çfarë ndodh nëse ka më shumë gjëra që fshihen pas kësaj.

Psikoterapistët e shquar amerikanë Aaron T. Beck dhe Arthur Freeman kanë zbuluar disa nga sekretet e temperamentit të njeriut në librin e tyre, Terapia Kognitive e Çrregullimeve të Personalitetit.

Ne kemi studiuar me kujdes punën e këtyre shkencëtarëve dhe kemi përgatitur një udhëzues për 10 tipare të personalitetit që mund të shkaktojnë probleme tek njerëzit nëse nuk i kontrollojnë ato.

Neglizhenca

Kjo kategori përfshin njerëz që gjithmonë duan të kenë më shumë pushim dhe më pak punë. Sigurisht, kjo është një dëshirë e thjeshtë njerëzore, megjithatë, disa prej nesh shpesh e teprojnë.

Për shembull, nëse një punonjës i një kompanie është sëmurë shpesh brenda vitit, ka marrë disa ditë pushimesh dhe shumë ditë pushimi të pa paguara dhe gjithashtu është vonuar disa herë për në punë, ka gjasa që një psikolog do ta diagnostifikonte me një çrregullim personaliteti antisocial.

Megjithatë, ka edhe disa diagnoza të tjera që i shkakton kjo:

 • Gënjeshtra të shpeshta të pamotivuara
 • Një dëshirë për të jetuar në kurriz të të tjerëve
 • Urdhra të shpeshta pushimi pa plane punësimi të mëtejshme, që do të thotë “të shkosh askund”
 • Bërje të paplanifikuara dhe kështu, humbje të parave (një person do të blinte produktet e nevojshme por bleu një Play Stationin të ri)

Menaxhimi i kohës dhe shpërblimet mund të ndihmojnë në luftën kundër antisocialitetit. Mund të jetë një ide e mirë për të shkruani se çfarë dhurate do t’i jepni vetes për këtë apo atë arritje (për shembull, jetoni sipas planit për disa ditë) dhe përmbajni një orari për të paktën një muaj për të krijuar një zakon.

Gjithashtu, kur ka çrregullime të tilla, psikologët rekomandojnë ushtrimin, “rishikimi i zgjedhjeve”.

Kur shkruhet një problem dhe të gjitha mundësitë e mundshme konsiderohen së bashku me avantazhet dhe disavantazhet, mund të ndihmojnë në marrjen e vendimeve racionale.

Ndrojtja

Inkurajimi i ndrojtjes mund të zhvillojë izolim të plotë dhe mosgatishmëri për të krijuar lidhje me botën e jashtme me kalimin e kohës.

Njerëzit që janë duke përjetuar një çrregullimi mendor e ndalin ndjenjën e emocioneve të forta dhe përpiqen të kufizojnë veten nga kontaktet me të tjerët, prandaj shpesh zgjedhin punë e largëta ose aktivitete të tjera që nuk janë të lidhura me komunikimin.

Disa simptoma:

 • Indiferenca ndaj kritikës apo lavdërimit
 • Mungesa e miqve të ngushtë ose prania e vetëm një shoku të ngushtë
 • Një tendencë për të ëndërruar shpesh dhe jorealistikisht
 • Një ndjenjë frike për t’u treguar në mjedisin e tyre

Është e mundur për të parandaluar sëmundjen me ndihmën e disa metodave. Një nga më të dobishmet është çdo lloj aktiviteti në grup si të mësuarit, mësimi i një gjuhe të huaj, ndjekja e yoga-s, etj.

Ju mund të përdorni një metodë të thjeshtë për të luftuar një misantropi në rritje – në vend që të përdorni shprehjen “Unë nuk i dua njerëzit …” thoni, “Nuk më pëlqen kjo gjë …” (tipari, pamja, zakoni etj.). Kjo qasje do t’ju ndihmojë të gjeneroni një koncept të ri që shpreh se ka diçka të mirë tek njerëzit, përveç të keqes.

Zvarritja

Kjo kategori përfshin rebelë që nuk duan të ndjekin rregullat e shoqërisë. Shprehet duke lënë veprimet e nevojshme për më vonë. Praktika e zvarritjes mund të çojë në një çrregullim pasiv-agresiv të personalitetit, që shpesh përfshin depresion kronik.

Një rebelim i vogël në shkollë është një gjë normale dhe nuk ka nevojë të kërkohet një sëmundje në të. Megjithatë, simptomat e mëposhtme mund të tregojnë se zvarritja po zhvendoset në një fazë të re të zhvillimit:

 • Ndjeshmëri në përgjigje të kërkesave për të bërë diçka që nuk është shumë e këndshme por e zakonshme për shumicën e njerëzve të tillë si larja e enëve, pastrimi i kutisë së mbeturinave të maceve, hedhja e plehrave etj.
 • Ofendimi ndaj këshillave të dobishme se si ta bëni punën më mirë dhe më shpejt
 • Kritika të paarsyeshme zemërimi ndaj njerëzve me pushtet

Kompleksiteti i profilaksisë qëndron në faktin se një person zakonisht mendon se nuk është faji i tyre. Ushtrimi, “rishikimi i zgjedhjeve”, që tashmë është përshkruar më sipër, do t’i përshtatet kësaj situate.

Gjithashtu, loja shoqërore ku mund të përfytyroni veten sikur jeni në vend të dikujt tjetër për të kuptuar ndjenjat e tyre, mund të ndihmojë shumë. Terapi të tilla do të ndalojnë përparimin e zvarritjes dhe do ta bëjnë personin më të ndjeshëm ndaj të tjerëve.

Impulsivitet

Një person që nuk po përpiqet të kontrollojë zemërimin e tij, rrezikon shumë që të zhvillojë një kufi të çrregullimit të personalitetit.

Një nga simptomat tipike të një sëmundjeje të tillë mund të jetë një ndryshim i mprehtë dhe jo i motivuar i një mendimi në një mendim komplet të kundërt. Le të themi, sot mendoni se vezët e skuqura ndikojnë keq në stomak dhe ju urreni ato, por pasnesër filloni t’i përgatitini për mëngjes.

Natyrisht, një impulsivitet i thjeshtë nuk fsheh ndonjë rrezik. Megjithatë, nëse vjen së bashku me durimin dhe simptomat e mëposhtme, ia vlen t’i kushtohet vëmendje:

 • Romancë dhe miqësi të paqëndrueshme
 • Shpërdorim i shpeshtë dhe i pamenduar i parave (ju do të blini një makineri kafeje, por keni blerë një televizor të dytë, për shembull)
 • Pakujdesi në makinë dhe rrezik për aksidente
 • Një ndryshim i humorit për asnjë arsye të dukshme dhe një ndjenjë të mërzisë kronike

Një profilaksë e mirë për këtë do të ishte menaxhimi i zemërimit dhe trajnime të ndryshme për vetëidentifikimin.

Vetëkontrolli me shpërblime të vogla mund të jetë gjithashtu i dobishëm. Për shembull, nëse doni të bleni një aparat kafeje dhe e bleni pa marrë gjysmën e sendeve nga dyqani, shpërbleheni me diçka që keni ëndërruar për një kohë të gjatë.

Vetë-fajësimi

Njerëzit të prirur për t’u vetë-fajësuar mund të quhen me lehtësi strucë, sepse ata kanë tendencë për të fshehur kokat e tyre në rërë çdo herë që duan të fshihen nga problemet.

Ky sindrom në psikologji quhet një çrregullim shmangës personaliteti. Sulmet e panikut, depresioni dhe çrregullimet e gjumit mund të shfaqen në raste të përparuara.

Vetëkritika është e dobishme në doza të vogla dhe na shtyn të zhvillohemi më shumë, por është shumë e rrezikshme për shëndetin mendor nëse është në sasi të tepërta.

Ju duhet të ndiheni të shqetësuar nëse vini re:

 • ndjenjë të fortë dhe të menjëhershme të kritikës apo mosmiratimit;
 • shmangia e kontakteve të reja duke arritur absurditet (për shembull, një refuzim nga promovimi nëse kërkon komunikim me njerëz të rinj);
 • ekzagjerimi i vështirësive të mundshme, i rreziqeve fizike ose i rreziqeve të veprimeve të zakonshme;
 • stepja për të komunikuar me njerëz për shkak të frikës se mund të thonë diçka të gabuar.

Mohimi i parashikimeve të rreme do të jetë një ushtrim i dobishëm në këtë rast. Duhet të shkruani parashikimet tuaja për një veprim që do të kryeni. Për shembull, “Nëse shkoj në një dyqan të panjohur vonë në mbrëmje, unë do të plaçkitem”.

Pasi të kryeni këtë veprim, shënoni rezultatin. Prandaj, herën tjetër kur keni dyshime ose parashikime negative për diçka, hapni fletoren tuaj dhe lexoni shënimet tuaja për t’u siguruar që asgjë e frikshme nuk do të ndodhë.

Dyshimi

Ne të gjithë jemi paranojak herë pas here dhe është mjaft normale. Por disa njerëz i kalojnë kufijtë e mundshëm me dyshimet e tyre – ata hakojnë llogaritë e mediave sociale, dëgjojnë bisedat telefonike dhe madje punësojnë detektivë privatë.

Një person, dyshimi i të cilit e bën atë që të kryejë veprime të tilla të dëshpëruara, mund të vuajë nga një çrregullim paranojak personaliteti.

Ky çrregullim shkon së bashku me simptomat e mëposhtme:

 • Mosbesimi i paarsyeshëm ndaj partnerit të tyre
 • Kërkimi për kuptime të fshehura në veprimet e zakonshme të njerëzve (për shembull, fqinji yt që e mbyll derën me zhurmë posaçërisht për të të irrituar)
 • Një tendencë për të konsideruar të gjithë rreth jush fajtor
 • Mungesa e një ndjenje humori dhe një paaftësi për të parë gjëra qesharake në situatat e përditshme

Një metodë e mirë për të luftuar mosbesimin kronik është krijimi i një liste të njerëzve të njohur dhe vendosja e shenjës së plusit (+) ngjitur me emrat e tyre sa herë që i plotësojnë pritshmëritë tuaja.

Për shembull, kishit frikë se partneri juaj do të harronte ekzistencën tuaj në një festë, por ata vazhdimisht ju kushtuan vëmendje gjatë gjithë mbrëmjes. Prandaj, herën tjetër kur të dyshoni për diçka, thjesht shikoni numrin e plusave dhe mosbesimi juaj do të zhduket.

Përkushtimi

Duke qenë i varur nga miqtë e ngushtë dhe anëtarët e familjes është një shenjë dalluese e të gjithë gjitarëve duke përfshirë njerëzit. Është krejt normale që të mbështetesh tek të tjerët, megjithatë, një varësi e tepruar konsiderohet që në mjekësi të jetë një çrregullim personaliteti i varësisë.

Shenja kryesore që tregon se ka një sëmundje mendore është të kesh vështirësi apo edhe pamundësi për të marrë vendime pa marrë miratimin nga një personi autoritar.

Përveç kësaj, sëmundja shkon së bashku me simptomat e mëposhtme:

 • Një marrëveshje me rrethanat e tyre edhe nëse nuk kanë të drejtë
 • Një ndjenjë parehatie kur janë vetëm dhe një nevojë për të bërë asgjë për të parandaluar të qëndruarit vetëm
 • Kryerja e veprimeve të pakëndshme ose degraduese për të kënaqur dikë
 • Mendime të paarsyeshme obsesive që të gjithë rreth jush po ju tradhtojnë

Mënyra më e mirë për të luftuar këtë çrregullim është mbledhja e provave të kompetencës suaj. Për shembull, “Unë jam një shofer i mirë” ose “Unë kam përgatitur një raport të mirë në punë” etj. Çdo herë që dëshironi të kërkoni miratimin nga dikush, thjesht shikoni listën dhe kjo do t’ju japë besim.

Emocionaliteti

Emocionaliteti dhe ndjeshmëria e tepërt mund të jetë një simptomë e një çrregullimi të personalitetit histrionik i cili quhet edhe histeri. Dëshira për të tërhequr vëmendjen është e natyrshme për një person, përveç nëse arrin në shpërthime zemërimi dhe paroksizmi.

Tipar i rëndësishëm i këtij çrregullimi është shprehja e madhe emocionale dhe mungesa e detajeve në të në të njëjtën kohë. Për shembull, përgjigjja në pyetjen “Si ka qenë nëna juaj,” ka të ngjarë të jetë diçkae tillë si , “Ajo ishte shumë e mirë”.

Këtu janë disa shenja të tjera të çrregullimit:

 • Një kërkim i vazhdueshëm për mbështetje, miratim dhe lavdërim nga një person shumë i respektuar
 • Pamundësia për t’u përqëndruar në një detyrë për një kohë të gjatë
 • Luhatje emocionesh
 • Një mos tolerancë ndaj zvarritjes me një dëshirë të vazhdueshme për të bërë diçka

Një nga mënyrat më të mira për të luftuar histerinë është të punoni me një orë me zile. Duhet të caktoni kohëmatësin për 30 minuta ose 1 orë dhe të kryeni vetëm një detyrë brenda kësaj kohe.

Megjithëse duket e lehtë, në fakt, ky ushtrim do të jetë i vështirë për t’u kryer, sepse është mjaft e vështirë për njerëzit tepër emocionalë që të qëndrojnë në një vend.

Për më tepër, është e vështirë për ta që të përcaktojnë qëllimet sepse zakonisht ëndërrojnë për diçka të mrekullueshme, por të pacaktuar, që është arsyeja pse një metodë tjetër e dobishme do të ishte vendosja e qëllimeve të sakta. Për shembull, merrni një promovim për 2 muaj, mësoni të përgatitni risoto deri për vit të ri, etj.

Perfeksionizmi

Perfeksionizmi dëshpërues është në rrugën e tij për t’u bërë një çrregullim obsesiv i personalitetit. Zhvillimi i sëmundjes shoqërohet zakonisht me faktin se shoqëria vlerëson cilësi të tilla si vëmendja ndaj detajeve, vetëdisiplina, kontrolli emocional, besueshmëria dhe mirësjellja e theksuar – dhe njerëzit bëhen shumë të varur nga përmbushja e këtyre pritshmërive.

Kjo është kur të gjitha këto cilësi të përsosura shndërrohen në një katastrofë të vërtetë: bllokimi emocional, dogmatizmi dhe mungesa e fleksibilitetit psikologjik.

Perfeksionistët duhet të shqetësohen kur ata të vënë re tendencat e mëposhtme:

 • Një mungesë vullneti për t’i kushtuar kohë vetes, nga frika se mos bëheni joproduktiv
 • Refuzimi për të hedhur gjëra të panevojshme me mendimin, “Unë mund të kenë nevojë për to një ditë …”
 • Një frikë patologjike për të bërë një gabim
 • Dëshira për të bërë punë për të tjerët, për shkak të mendimit që askush tjetër nuk mund t’i bëjë ato aq cilësore sa ju

Është e vështirë për perfeksionistët të qëndrojnë në një vend, sepse natyra e tyre kërkon veprim të menjëhershëm, prandaj psikologët rekomandojnë praktikimin e meditimit të përditshëm, siç është dëgjimi i muzikës me sy të mbyllur ose masazhimi.

Për të konsoliduar suksesin, është e dobishme të regjistrohen sa gjëra u bënë në një ditë pa pushuar dhe në ditët kur keni pushuar. Kjo do t’i sigurojë se të bëjnë pushim nuk i pengon ata të jenë produktivë.

Vetëvlerësimi i lartë

Vetëbesimi i lartë është shumë më i mirë sesa vetë-qortimi, megjithatë, gjithashtu ka disa kufizime. Ndjenja e të qenit i zgjuar, tërheqës dhe thjesht më i miri mund t’i sjellë një personi një çrregullim narcisist personaliteti.

Kur keni këtë çrregullim, është shumë e lehtë të biesh në depresion, të kesh një ndjenjë inferioriteti dhe “përfitime” të tjera që zakonisht kanë njerëzit me vetëbesim të rritur.

Këtu janë simptomat që ndjekin këtë çrregullim:

 • Zemërimi i fshehur ose i hapur në përgjigje të çdo kritike
 • Përdorimi i njerëzve për arritjen e qëllimeve tuaja
 • Pritshmëri për qëndrim të veçantë ndaj vetes (për shembull, të gjithë duhet t’ju lejojnë të dilni të parët në radhë edhe nëse askush nuk e di pse)
 • Zili e fortë dhe ëndrra të vazhdueshme të pasurisë së paimagjinueshme

Problemi kryesor me narcisizmin është mospërputhja e pritshmërive mee realitetin që prodhojnë efekte anësore të tilla si ndjenja e pavlefshmërisë, ndryshimet e shpeshta të humorit dhe frikë e siklet.

Një nga ushtrimet për luftimin e çrregullimit është zvogëlimi i disa dëshirave për të plotësuar një të arrtishme. Për shembull, të marrni një palë këpucë të bukura në dyqanin më të afërt të këpucëve, në vend që të ëndërroni për një makinë luksoze.

A jeni ndeshur ndonjëherë me një situatë ku një tipar personaliteti ju pengonte që ju ose shoku juaj të udhëhiqni një jetë normale? Ju lutemi të ndani përvojën tuaj me ne në komentet më poshtë!