10 Bimë që Thithin Lagështinë dhe i Japin Shtëpisë Bukuri e Rehati

©shutterstock,©shutterstock

Shumë njerëz  dinë për lagështirën e madhe në shtëpinë e tyre, por përveçse prishin ambientet e brendshme, kjo mund të sjellë edhe shumë probleme shëndetësore.

Për shembull, alergjitë ose skuqjet e lëkurës. Një zgjidhje e mirë për këtë problem është të blini një bimë që ka karakteristikat e një dehumidifikuesi.

Ne kemi mbledhur disa udhëzime të dobishme për bimët e brendshme që mund të sjellin një mori përfitimesh në shtëpinë tuaj.

Arabica

©shutterstock

Të gjithë e njohin kafenë si një pije gjallëruese. Kjo bimë është vendase në rajonet tropikale dhe kultivohet në disa vende aziatike dhe të Amerikës Latine, me përjashtim të vendeve me temperatura të ftohta. Gjithashtu, shumë njerëz janë të interesuar ta kenë atë në shtëpinë e tyre, pasi procesi i kujdesit për të nuk është aq i vështirë.

Ka qindra lloje të kësaj bime. Për shtëpinë, do të ishte më mirë të zgjidhnit kafen Arabica ose Kongo, pasi ato thithin lagështinë në mënyrë perfekte. Përveç kësaj, kur bëhet fjalë për lulëzimin, ato lëshojnë një erë shumë të shijshme dhe krijojnë një atmosferë tropikale. Rekomandohet të blini një tashmë të madhe, sepse fillon të japë fryte vetëm nga viti i pestë ose i gjashtë i jetës.

Palma bambu

©shutterstock

Palma e bambusë do të jetë në gjendje të thithë lagështinë në shtëpinë tuaj dhe të pastrojë ajrin. Mund të arrijë deri në tre metra lartësi në habitatin e tij natyror, megjithatë në ambiente të mbyllura nuk do të rritet aq humës. Për ta bërë atë të ndihet më rehat, është më mirë ta vendosni në një vend të lagësht dhe me hije.

Acebo

©shutterstock

Në prag të Krishtlindjeve, dyqanet e luleve janë të mbushura me këto bimë të bukura me gjethe të shndritshme, me gjemba, pak me onde, të dhëmbëzuara në skaje dhe me kokrra të kuqe të ndezura.

Megjithatë, ato nuk shërbejnë vetëm për të dekoruar shtëpinë dhe për t’i dhënë asaj një frymë Krishtlindjesh, por edhe për të thithur lagështinë. Holly mund të gjendet si një pemë, e cila mund të arrijë deri në 10 metra lartësi, ose si një shkurre e vogël. Të dyja bimët janë perfekte për të kryer funksionin e tyre.

Soleirolia soleirolii

©shutterstock

Soleirolia është një barishte delikate, jeshile e ndezur, e aftë për të veshur shpejt çdo sipërfaqe. Mund të vendoset në një vazo të varur, në tavolinë apo edhe të mbillet së bashku me bimë të tjera. Përveç kësaj, i pëlqen të jetë në hije dhe në vende me lagështi, duke e bërë atë ideal për banjot me pak dritë natyrale.

Dogwood i kuq

© AnRo0002 / Wikimedia commons, © CC0 1.0 / Creative Commons

Kjo bimë dekorative ka kërcell të kuq dhe gjethe ovale. Megjithëse mund të jetojë rehat në ambiente të mbyllura dhe të thithë mirë lagështinë, ndihet më mirë jashtë, për shembull në një kopsht. Druri i kuq mund të vuajë nga thatësia dhe përgjithësisht ushqehet jo vetëm me lagështinë e mjedisit, por edhe me bimë të tjera që e rrethojnë.

Asparagus

©shutterstock

Me sa duket, shpargu është shumë e ngjashme me fierin. Kjo bimë shumëvjeçare ka gjethe me gjemba në formë gjilpërash dhe rritet si në vazo të varura ashtu edhe në ato normale, brenda ose në ballkone dhe tarraca. Edhe pse është vendas në zonat e buta dhe subtropikale, ai mund t’i rezistojë shumë mirë të ftohtit dhe ngricave. Një përfitim tjetër për t’u theksuar është aftësia e tij për të thithur metale të rënda.

Për sa i përket kujdesit në shtëpi, ai nuk është shumë kërkues dhe përshtatet shumë mirë me vendet ku ka ndriçim dhe ajrim shumë të mirë. Vendi më i mirë për shkurret e shpargut është në banjë, pasi do të pengojë formimin e mykut, por nëse vendosni ta vendosni aty, atëherë sugjerohet t’i siguroni ndriçim shumë të mirë.

Begonia

©shutterstock

Begonia është një bimë me lule të bukura dhe jo shumë kërkuese për kujdes. Zakonisht vendosen në pragjet e dritareve dhe në ballkone. Superfuqia e saj është të pastrojë ajrin, të vrasë bakteret dhe viruset. Përveç largimit të lagështisë, është gjithashtu e aftë të thithë substanca të dëmshme nga ajri.

Në mënyrë interesante, begonias i atribuohen vetitë medicinale. Për shembull, përdoret për të normalizuar gjumin, për të ulur presionin e gjakut dhe për të kuruar sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes. Pavarësisht të gjitha përfitimeve të përmendura, rekomandohet ta mbani atë larg kafshëve dhe fëmijëve të vegjël, pasi gjethet dhe lëngjet janë helmuese.

Aspidistra

©shutterstock

Kjo bimë pëlqen lagështinë dhe është e lehtë për t’u kujdesur për të. Mund të tolerojë edhe temperatura deri në 10-12°C.

Aspidistra thith në mënyrë të përkryer lagështinë nga ajri dhe nuk i pëlqen rrezet e diellit direkte, kjo është arsyeja pse shumë adhurues të bimëve të brendshme preferojnë ta vendosin atë në banjë. Këshillohet që periodikisht të shkundni pluhurin e grumbulluar në gjethet e kësaj bime shtëpiake.

Mente

©shutterstock

Mente është një bimë e zakonshme. Zakonisht rritet në kopshte, por pak njerëz e dinë që kjo barishte aromatike rritet mirë në shtëpi, për shembull, në dritare ose ballkon. Është e qëndrueshme ndaj të ftohtit dhe toleron hijen e pjesshme. Prandaj, kur vendoset dhe kujdeset siç duhet, do të lëshojë një erë të pasur dhe do të thithë lagështinë në shtëpinë tuaj.

Fier

©shutterstock

Fieri i Maidenhair ose Adiantum është një bimë e vogël tokësore me kërcell të hollë si tela dhe gjethe jeshile. I pëlqen të jetë në mjedise me lagështi dhe në hije. Për shkak të vetive të thithjes së lagështisë, do të ishte një mundësi e mirë vendosja e kësaj bime në pragun e banjës, ku përveç kësaj, nuk do të zërë shumë hapësirë.

Cilën bimë që thith lagështinë do të dëshironit të blini ose cilën e keni tashmë? Si kujdeseni zakonisht për to?