10 Fakte që Vërtetojnë sa i Mahnitshëm është Trupi Femëror

Një nga tiparet më interesante të trupit të femrës është mbajtja e fëmijës në bark.

Por fakti që gratë mund të rrisin një qenie tjetër njerëzore brenda tyre nuk është e vetmja gjë që i bën ato kaq të mahnitshme. Nëse i hidhni një vështrim më të afërt organizmit femëror, mund të gjeni shumë fakte të tjera interesante për të cilat vetë gratë madje mund të mos dinë për veten.

Ne kemi mbledhur 10 pikë që dëshmojnë se trupi i femrës është plot surpriza si të çuditshme ashtu edhe të mrekullueshme.

Gratë i dallojnë ngjyrat më mirë se burrat

Femrat shohin më shumë hije sesa meshkujt pasi perceptimi i ngjyrave është i lidhur me kromozomin X. Meshkujt kanë një kromozom X, ndërsa femrat kanë 2.

Njëri nga gjinjtë është gjithmonë më i madh se tjetri.

© Trolaw / imgur

Asnjë grua nuk ka gjinj absolutisht simetrik. Dallimi në madhësinë e tyre mund të jetë ose i padukshëm ose mjaft i dukshëm, dhe mund të ketë shumë arsye për këtë.

Për shembull, mund të jetë një ndryshim në vëllimin e indit të gjirit, madhësinë ose formën e xhepit të gjirit, apo edhe elasticitetin e lëkurës së secilit gji. Sidoqoftë, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar pasi është një dukuri krejt e natyrshme dhe normale.

Trupi i një gruaje transformohet në mënyrë drastike gjatë lindjes së fëmijëve.

© SCV Birth Center / facebook

Të lindësh një fëmijë është vërtet punë e vështirë – çdo grua mund ta konfirmojë këtë. Përveç se përjeton dhimbje të tmerrshme, trupi i një gruaje zakonisht kalon nëpër shumë ndryshime. Njëri prej të cilëve është dilatimi i qafës së mitrës.

Gjatë shtatzanisë, qafa e mitrës ndryshon nga një hyrje e mbyllur fort në një dalje plotësisht të hapur për fëmijën. Për të qenë gati për të lindur një fëmijë, duhet të zgjerohet plotësisht në 10 cm. Por këto 10 cm paraqesin vetëm pikën shtytëse – qafa e mitrës mund të vazhdojë të zgjerohet për të akomoduar kokën e foshnjës.

Gratë mund t’i përballojnë më mirë dhimbjet.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Gratë në të vërtet provojnë më shumë dhimbje sesa burrat – ky është një fakt i njohur. Por nuk ka të bëjë me sa të fortë janë, kjo varet nga mënyra se si funksionon truri i tyre.

Disa studime tregojnë se gratë dhe burrat i kujtojnë ndryshe dhimbjet që kanë kaluar. Ndërsa burrat janë më të stresuar dhe mbindjeshëm kur mendojnë për dhimbjen që kanë përjetuar më parë, gratë kanë tendencë ta harrojnë atë më shpejt. Dhe në përgjithësi, pragu i dhimbjes tek gratë është 9 herë më i fortë se sa tek burrat.

Gratë janë vërtet të mira me fjalët.

Kur bëhet fjalë për t’u shprehur, askush nuk mund të krahasohet me gratë. Ka edhe një shpjegim anatomik për këtë fenomen: gratë kanë zona më të mëdha frontale dhe të përkohshme të korteksit, një rajon i trurit që mendohet se ndikon në aftësitë gjuhësore.

Gratë gjithashtu kanë nivele më të larta të FOXP2, i njohur edhe si “proteina gjuhësore”. Kjo sasi e madhe e proteinave ndihmon një grua mesatare të flasë rreth 20,000 fjalë në ditë, që është 13,000 fjalë më shumë sesa flet një burrë mesatar.

Gratë kanë qëndrueshmëri më të madhe të muskujve.

© skeeze / pixabay

Disa studime tregojnë se gratë mund të bëjnë ushtrime të lidhura me qëndrueshmërinë më gjatë se rreth 75% e meshkujve. Arsyeja për këtë fshihet në hormonet e tyre – besohet se estrogjeni tek gratë i bën muskujt e tyre më rezistentë ndaj lodhjes.

Lëkura femërore është shumë e ndjeshme.

© febrisym / unsplash

Në mënyrë tipike, lëkura e grave është 25% më e hollë se lëkura e meshkuve gjë që e bën atë shumë më të ndjeshme ndaj prekjes dhe llojeve të tjera të stimulimit. Fatkeqësisht, kjo veçori ka një anë negative gjithashtu. Ndjeshmëria e tepërt i bën gratë më të prirura për të zhvilluar vija dhe rrudha pasi humbasin kolagjenin nga plakja.

Humori një gruaje varet nga hormonet e saj.

© DayronV / pixabay © Wesut_ / pixabay

Shumica e grave dinë gjithçka për simptomat e sindromës primenstruale. Sidoqoftë, jo çdo grua vëren se trupi i saj preket nga cikli i saj çdo ditë të muajit. Ndërsa nivelet e hormoneve po ndryshojnë vazhdimisht në trurin dhe trupin e saj, ato gjithashtu ndryshojnë këndvështrimin e saj, nivelet e energjisë dhe ndjeshmërinë.

Për shembull, gratë shpesh bëhen më të ndjeshme rreth 10 ditë pas fillimit të periodave të tyre dhe menjëherë para ovulacionit. Gjatë këtyre ditëve, ata përpiqen të vishen më seksi, në mënyrë që të duken më tërheqëse për partnerët e mundshëm.

Një javë më vonë, kur ka një rritje të nivelit të progesteronit të tyre, gratë kanë tendencë të qëndrojnë në shtëpi me një filxhan çaj të nxehtë dhe të përkëdhelen në shtrat me të dashurit e tyre.

Javën tjetër, ata zakonisht janë shumë të ndjeshme dhe irritohen lehtë. Dhe, natyrisht, gjendja shpirtërore e tyre kthehet në pikën e saj më të keqe 12-24 orë para se të fillojnë periodat.

Gratë e kalojnë adoleshencën dy herë.

© Greyerbaby / pixabay © Victoria_Borodinova / pixabay

Periudha e dytë e adoleshencës për gratë, ose perimenopauza, ndodh në vitet e 40-ta. Zakonisht karakterizohet nga periudha të parregullta, djersitje gjatë natës dhe gjëra të tjera jo aq të këndshme të shkaktuara nga ndryshimet në nivelin e tyre të hormoneve.

Hormonet e një gruaje gjatë këtij tranzicioni mund të jenë aq të çmendura saqë ajo madje mund të sillet me një humor të njëjtë me një adoleshente.

Gratë janë eksperte në leximin e fytyrës.

© Lie to Me / Imagine Entertainment

Që nga momenti i lindjes, gratë kanë aftësinë të lexojnë fytyrat e njerëzve, duke deshifruar në mënyrë perfekte emocionet dhe ndjenjat e tyre. Kjo i ndihmon ato të jenë më empatikë ndaj të tjerëve dhe të komunikojnë më mirë me ta. Përveç kësaj, disa studime tregojnë se gratë kanë një kujtesë të përsosur të tipareve të fytyrës.

Cila nga këto fakte ju surprizoi më shumë? A keni dëgjuar ndonjëherë për gjëra të tjera mahnitëse në lidhje me trupin e femrës? Mos ngurroni të ndani mendimet tuaja në komente!