10 Fakte të Padëgjuara që Nuk do t’i Gjeni në Asnjë Enciklopedi

©depositphotos

Bota është një vend i mahnitshëm. Atëherë kur ju duket se keni parë gjithçka, ju surprizon me diçka të re. Madje edhe gjërat e zakonshme ndonjëherë i kthejnë botët tona me kokë poshtë kur i shohim ato nga një këndvështrim tjetër.

Për shembull, rezulton se 1/10 e rezervave të arit në botë u takon amvisave indiane dhe ka njerëz nga një fshat që kanë një sëmundje gjumi duke i bërë ata të bien në gjumë për një javë të tërë! Si mund ta marrim atë sëmundje?

Ne kemi mbledhur disa fakte të pabesueshme rreth botës sonë. Ata janë kaq të pazakontë sa do të donit t’i ndanit me miqtë dhe familjen tuaj.

Elefantët e vegjël i përdorin hundët e tyre ashtu siç foshnjat thithin një biberon

@Depositphotos

1/10 e rezervave të arit në botë u takon amvisave indiane. Kjo është më shumë se SHBA, Zvicra dhe Gjermania kombinuar bashkë

@Depositphotos

Në vitin 1982, një person arriti të hynte fshehurazi në Buckingham Palace. Ai hëngri djathë çedër për 30 minuta dhe eci rreth vendit. Pasi u ul në fron dhe piu një gjysmë shishe verë, ai u largua.

Gjatë ndalimit në SHBA, pronarët e vreshtave prodhuan lëng të fortë të koncentruar të rrushit që u quajt “tullë rrushi”. Për të mos shkuar në burg, ata duhet të siguroheshin që rrushi nuk përdorej për të bërë verë. Për këtë arsye, tullat u shitën me një shënim ku thuhej se pasi tulla të shpërbëhej në ujë, përbërja nuk duhej mbajtur në një vend të errët të ftohtë për 21 ditë. Një dredhi e përsosur e marketingut, apo jo?

@Depositphotos

Njerëzit që jetojnë në Kalachi, Kazakistan kanë një sindrom të çuditshëm të gjumit. Njerëzit ndihen të lodhur dhe të përgjumur dhe disa prej tyre madje bien në gjumë gjatë gjithë javës. Shumë shkencëtarë kryen studime në këtë fshat, por nuk kuptuan se cila ishte arsyeja për këtë fenomen mahnitës.

Mollët që blejmë në dyqane janë këputur 6-12 muaj më parë. Para se të shpërndahen në dyqane, ato mbahen në frigoriferë të posaçëm me nivele shumë të ulëta të oksigjenit në mënyrë që ata të mos humbasin pamjen e tyre.

@Depositphotos @Depositphotos

Atomet janë 99.9999999% hapësirë bosh. Nëse i mblidhni të gjithë njerëzit e botës së bashku dhe largoni çdo hapësirë bosh prej tyre, njerëzimi do të ishte sa madhësia e një portokalli.

@Depositphotos

Ushtria Amerikane zëvendësoi sistemin e vjetër të kontrollit të nëndetëseve me kontrollorët e Xbox 360. Ushtarët e rinj mësuan të kontrollonin nëndetëset shumë më shpejt.

Ja si ka ndryshuar forma e shisheve të Coca-Cola gjatë viteve. Nëse i sheh ato nga e majta në të djathtë, shishja e parë doli në vitin 1899, e dyta në vitin 1900, e treta në vitin 1915, e katërta në vitin 1916, e pesta në vitin 1957 dhe i gjashti në 1986.

Reddit

Gjysma e njerëzve që janë 65 vjeç janë ende gjallë. Kjo shpjegohet me faktin para shekullit të 20-të, jetëgjatësia mesatare në botë ishte 33-39 vjeç. Tani njerëzit jetojnë shumë më gjatë në sajë të zhvillimit të mjekësisë.

Është e mahnitshme, por ka më shumë baktere në kërthizën e njeriut se në tualet. Shkencëtarët krahasuan 10 kërthiza vullnetarësh me mikrobet që gjendeshin në tualet. Për më tepër, pothuajse 1.500 lloje të baktereve që u gjetën ishin të panjohura për shkencën.

@Depositphotos

Shumë pak njerëz e dinë se ngjyra natyrale e flokëve e Elvis Presley ishte e hapur. Kur ishte i ri, ai lyente flokët dhe njerëzit e mbanin mend si një macho me flokë të errët.

@Depositphotos

Një shofer kamioni nga Australia pësoi një atak në zemër dhe përjetoi një vdekje klinike. Ai kaloi 12 ditë në gjendje kome dhe kur doktorët donin t’i hiqnin oksigjenin ai u zgjua.

Pas kësaj, ai fitoi një makinë në llotari. Makina kushtonte 17,000 dollarë. Një kompani televizive lokale ishte aq e impresionuar me fatin e tij se ata vendosën të bënin një histori rreth tij. Ideja e drejtuesit ishte se djaloshi duhej të hiqte shtresën mbrojtëse të biletës së një tjetër bilete llotarie në kamera. Kjo biletë doli gjithashtu fituese, që i jepte atij 170,000 dollarë të tjera.

Në fillim të shekullit të 19-të, ketchup-i u reklamua si një kurë për diarrenë dhe verdhëzën. U bë edhe në pilula. Por më vonë, ky informacion nuk ishte i saktë dhe ketchup-i është shitur vetëm si salcë.

@Depositphotos

Disa njerëz besojnë se është e mundur të përcaktohet seksi i një fëmije të ardhshëm nga forma e barkut të gruas shtatzënë.

Ideja ishte se: nëse barku rritet vetëm përpara, është një djalë dhe nëse bëhet më i madh anash, është një vajzë. Edhe pse kjo është një ide e dëgjuar, është një ide e gabuar, ose të paktën, nuk është vërtetuar nga ndonjë hulumtim shkencor. Forma dhe madhësia e barkut varet nga ajo se sa e gjatë apo e shkurtër është gruaja dhe disa faktorë të tjerë.