10 Gjëra nga Vende të Ndryshme që i Lënë të Huajt me Gojë Hapur

©depositphotos

Nëpër botë, njerëzit thjesht kanë mënyrën e tyre të të bërit të gjërave.

Pra, nuk është për t’u habitur që disa gjërava normalisht nuk u kushtoni vëmendje, madje edhe gjëra të thjeshta që bëni kur shkoni në një restorant ose gjatë të bërit pazar, në të vërtetë mund të konsiderohen fyese ose të çuditshme diku tjetër.

Në fakt, disa gjëra që mund t’ju duken si fyese, si të bërtisni ose të zemëroheni në publik, në të vërtetë mund të konsiderohen të sjellshme ose normale në një vend tjetër.

Ne duam të shikojmë kultura të ndryshme dhe gjërat që na bëjnë kaq unik, kështu që po e ndajmë këtë listë se si gjërat e përditshme mund të jenë shumë të ndryshme në të gjithë botën. Mos harroni të shikoni edhe bonusin që tregon se si gjuha madje mund të ndryshojë mënyrën si mendoni.

Bakshishet

Dhënia e bakshisheve për punonjësit e shërbimit, si kamarieri ose shofer taksie, mund të jetë një veprim zemërgjerë ose fyes në varësi të vendit ku jeni.

Në përgjithësi, në Perëndim, pritet të jepni një bakshish bujar. Një punonjës i shërbimit madje mund të ofendohet nëse mendon se u janë dhënë shumë pak dhe shumë vende madje u imponojnë të japin bakshishe të mëdha.

Punëtorët e ushqimit të shpejtë zakonisht bëjnë një përjashtim nga ky rregull dhe madje mund të ndëshkohen për pranimin e bakshisheve.

Në shumë vende evropiane, një tarifë shërbimi është shtuar tashmë në faturën tuaj, por nganjëherë pritet një bakshish shtesë. Për shkak të kësaj, klientët pritet të paguajnë një bakshish më të vogël se homologët e tyre amerikanë. Në disa vende, si Anglia, tarifa e shërbimit nuk është gjithmonë e zakonshme dhe shpesh zë vendin e bakshishit kur vendoset.

Në disa vende aziatike, si Koreja e Jugut, Kina, apo Japonia, marrja e bakshishit nuk është e zakonshme, madje mund të konsiderohet një fyerje për punëtorin, dhe duhet të shmanget. Thënë kjo, disa nga këto vende mund të marrin përsipër këtë duke vendosur një tarifë shërbimi përpara se të kryhet puna, në mënyrë që të mos shihet si pasqyrim i performancës së punëtorëve.

Në vendet e Oqeanisë, si Australia, Zelanda e Re dhe Samoa, bakshishi zakonisht nuk pritet ose kërkohet. Disa vende, si kazinotë, mund të ndalojnë plotësisht dhënien e tyre.

Ndarja e tryezës

Në Perëndim, ulja në një tryezë me vende të lira kur një familje është tashmë aty do të konsiderohej e vrazhdë, dhe ndërsa ka disa restorante që kanë tryeza komunale, shpesh shihet si një pushtim i intimitetit.

Në Japoni, megjithatë, vendosja e të huajve në të njëjtën tryezë shpesh bëhet në restorante të zëna dhe shihet si një mënyrë efikase për t’u dhënë njerëzve ushqimin e tyre sa më shpejt të jetë e mundur.

Puthja në faqe

Në vendet e Amerikës Latine, shpesh përdoret një përshëndetje midis miqve të seksit të kundërt ose 2 grave. Një burrë që puth një mik mashkull do të shihej si e papërshtatshme.

Në disa vende të Lindjes së Mesme apo Afrikës së Veriut, si Izraeli dhe Egjipti, një mashkull që puthet me një mashkull është një përshëndetje e zakonshme, por një burrë dhe grua që puthen në publik shpesh shihet si jo e përshtatshme dhe madje mund të jetë e paligjshme.

Ekzistojnë disa përjashtime, si Libani dhe Tunizia, ku një burrë që puthet me një shoqe femër shihet si “vëllazërore”.

Në vendet e Evropës Jugore, është shpesh një përshëndetje mes miqve. Nëse ka një tabu sipas gjinisë, varet nga vendi. Burrat do të puthin miqtë meshkuj në Itali dhe Francë, por do të puthin vetëm miqtë femra në Spanjë ose Portugali.

Në përgjithësi, në vendet e Azisë Lindore, puthja në publik shihet si e papërshtatshme. Disa përjashtime ku puthja në faqe është e zakonshme përfshijnë Filipinet, Timorin Lindor dhe pjesë të Indonezisë.

Hapësira personale

Në Perëndim, dhënia e hapësirës personale për njerëzit është një rregull i pashprehur dhe është shumë e papërshtatshme të afrohesh shumë pranë dikujt, veçanërisht dikujt të gjinisë së kundërt. Në disa vende, veçanërisht ato me popullsi të madhe si Kina, hapësira personale shihet si një luks dhe kur njerëzit grumbullohen në grupe të mëdha shihet si normale.

Pazaret

Në Perëndim, nëse shkoni në një supermarket, në përgjithësi duhet të paguani çmimin e caktuar për një artikull nëse e dëshironi. E vetmja mënyrë për të ulur çmimin, është ta blini kur të dalë në shitje me ofertë ose të gjeni një kupon. Sidoqoftë, pazaret mbi çmimin e një artikulli konsiderohen shumë më normale në vende si Kina, Turqia, Irani dhe Egjipti. Në fakt, në shumë prej këtyre vendeve, të mos kërkosh zbritje të kostos së diçkaje do të thotë që do të shpenzosh tepër kur bën blerje.

Pastrimi i pjatës tuaj

Nëse jeni mysafir në shtëpinë e dikujt dhe ju jepet një pjatë me ushqim, bëni detyrën tuaj për të ditur nëse përfundimi i pjatës tuaj konsiderohet i sjellshëm ose fyes. Në Kinë, ngrënia e të gjithë ushqimit të ofruar për ju shihet si një shenjë se jeni ende i uritur dhe se mikpritësi juaj nuk ju ka dhënë aq sa duhet.

Sidoqoftë, në Indi dhe Japoni, mos përfundimi i pjatës tuaj konsiderohet një fyerje për mikpritësin, sepse nuk ju duket se ju ka pëlqyer ushqimi.

Zhveshja

Në disa vende, si Singapori, lakuriqësia është e paligjshme dhe e ndaluar në atë pikë që ka raste kur njerëzit mund të arrestohen për shkak të zhveshjes në shtëpitë e tyre.

Disa vende janë pak më të qeta për këtë. Hungaria është e njohur për kulturën e saj të banjës dhe vendi është i mbushur me spa. Jo vetëm që ndryshimi i rrobave tuaja në publik konsiderohet normale, por vendi madje ka spa që i ndalojnë banorët të veshin kostume banjo, pasi që shihet se pengesë për të mirën që do të bëjë banja.

Ndarja e ushqimit

Disa vende, si Koreja e Veriut dhe ajo e Jugut, kanë një lloj kulture të ndarjes. Kur është fjala për të ngrënë jashtë me miqtë, shpesh është një pjatë e madhe të cilën të gjithë në tryezë e ndajnë dhe njerëzit madje mund të përdorin të njëjtat takëme për të ndarë ushqimin. Në Perëndim, kjo konsiderohet e papastër, madje edhe për familjet.

Zëri i lartë

Në Kinë, bërtitja në publik është krejt normale. Për shembull, kur dilni për të ngrënë, t’i ulërasësh një kamarieri konsiderohet një mënyrë krejtësisht e pranueshme për të tërhequr vëmendjen e tyre – pasi nuk mund të prisni që kamerierët të lexojnë mendjen tuaj dhe të dinë çfarë dëshironi. Sidoqoftë, në Perëndim, kjo është një lloj sjellje është e padurueshme dhe mosrespektim ndaj punonjësve dhe njerëzve zakonisht vetëm presin që kamerieri i tyre të shkojë tek tryeza e tyre.

Zemërimi

Në Perëndim, një grua mund të veprojë si e qetë ose fëminore kur dëshiron diçka ose thjesht të sillet si e druajtur. Në Kinë është një formë komplet tjetër arti, ku është shumë e zakonshme të shohësh gra të rritura të cilat shprehin zemërime të mëdha në publik vetëm për të marrë atë që dëshirojnë, si një fustan i ri apo një dhuratë.

Dhe kjo nuk është diçka që thjesht tolerohet: gratë që nuk acarohen shpesh në këtë mënyrë, për të marrë atë që duan nga burrat e tyre, zakonisht shihen si jo shumë femërore. Në një farë mënyre, kjo sjellje fëminore pasqyron përgjegjësinë që pritet të ketë një burrë të ketë kur dëshiron një femër për të kaluar jetën.

As ngjyrat nuk janë të njëjta në të gjithë botën!

© Depositphotos.com © Shutterstock.com

Në shumë gjuhë aziatike, bluja dhe jeshilja shikoheshin tradicionalisht si hije të së njëjtës ngjyrë. Për shembull, në Japoni, kjo shkaktoi komplikime kur hartuan semaforët e vendit. Duke folur teknikisht, ligji kërkon që drita për të “ecur” është jeshile, por hija më e kaltër e mundshme. Në një shënim tjetër, bluja e çelët dhe bluja e errët shpesh konsiderohen ngjyra të ndryshme (mundësisht të ngjashme me atë se si e kuqja dhe roza konsiderohen si ngjyra të ndryshme).