10 Gjëra që i Ndodhin Trupit Tuaj Pas Moshës 30 Vjeç

©Nicoleta Ionescu/shutterstock,©Roman Samborskyi/shutterstock

Pas moshës 30 vjeç, trupi ynë kalon nëpër ndryshime, disa prej të cilëve mund të jenë befasues.

Për shembull, edhe pse kemi më shumë përvojë, truri ynë bëhet më i vogël. Nëse vëreni se djersitni më pak pas moshës 30 vjeç, kjo është gjithashtu pjesë e procesit të plakjes.

Ne ishim kurioz të dinim se çfarë thonë ekspertët në lidhje me ndryshimet që ndodhin në trurin dhe trupin tonë pas moshës 30 vjeç dhe do të dëshironim ta ndanim atë me ju.

Truri juaj bëhet më i vogël

©shutterstock

Jo, truri juaj nuk rritet me moshën. Në realitet e kundërta është e vërtetë. Ndërsa plakeni, pjesë të caktuara të trurit tkurren. Ju humbni rreth 50,000 neurone në ditë pas moshës 30 vjeç. Por nuk ka asnjë arsye për panik, sepse truri ynë di të përshtatet.

Vëllimi i trurit gjithashtu është zbuluar se zvogëlohet me moshën në një normë prej rreth 5% në dekadë pas moshës 40. Kjo ndikon në kujtesë, veçanërisht në kujtesën episodike.

Ju djersitni më pak

©shutterstock,©shutterstock

Është shumë mirë të dini që gratë fillojnë të djersijnë ndryshe me moshën. Disa ndryshime, si afshet e të nxehtit, kanë të bëjnë me menopauzën, por gjithashtu rezulton se gjëndrat e djersës (kryesisht ato që ndodhen nën duar) tkurren me kalimin e moshës. Si rezultat, ato janë më pak të ndjeshme dhe zvogëlojnë prodhimin e djersitjes.

Ju ftoheni më rrallë

E kujtoni kur ishim fëmijë? Ndërsa prindërit tanë shkonin në punë dhe ndiheshin gjithmonë mirë, ne nuk shkonim në shkollë për shkak të një ftohjeje.

Lajm i mirë për ne: teshtitja dhe kollitja ndodhin më rrallë kur plakemi. Kur të arrini moshën e mesme, tashmë keni pasur shumë sëmundje dhe përgjigjja juaj imune është bërë më efektive.

Ndjenja juaj e shijes dobësohet

©shutterstock

Ndjesia juaj e shijes mund të zvogëlohet me kalimin e moshës, dhe madje mund të keni më pak interes për të ngrënë për shkak të saj. Shumica e njerëzve humbin disa nga receptorët e shijes, veçanërisht pas 60 vjeç. Për këtë arsye, njerëzit e moshuar kanë tendencë të hanë më shumë ushqime që kanë shumë sheqer dhe kripë. E njëjta gjë ndodh edhe me hundën tuaj.

Keni më pak masë muskulore

Një nga efektet më të dukshme të plakjes është humbja e masës muskulore. Si rezultat, ne bëhemi të dobët. Masa e muskujve zvogëlohet me 3-8% pas moshës 30 vjeç. Kjo normë rritet edhe më shumë pas moshës 60 vjeç.

Metabolizmi juaj stabilizohet

Studiues të ndryshëm sugjerojnë që metabolizmi ynë stabilizohet me moshën dhe se periudha më kritike ndodh midis 50 dhe 60 vjet. Pas viteve 80, ajo bëhet e ngadaltë, por më në fund procesi i stabilizimit mbaron. Kjo do të thotë që pesha jonë nuk do të pësojë ndryshime të mëdha. Ne do të djegim më pak kalori, por në të njëjtën kohë, kur të jemi më të rritur do të hamë më pak se ato më parë.

Personaliteti juaj stabilizohet dhe bëheni ai që jeni

©shutterstock

Nëse keni kaluar adoleshencën tuaj në një gjendje shumë emocionuese dhe të 20-tat tuaja ishin një periudhë kur u përpoqët t’i provonit botës diçka, pas të 30-ve do të ndiheni më të qetë. Studiuesit sugjerojnë që pllaja jonë e stabilizimit të personalitetit ndodh midis moshës 30 dhe 50 vjeç.

Thonjtë tuaj rriten më ngadalë

Studiuesit kanë zbuluar se kur jemi të rinj, thonjtë tanë rriten shpejt. Kjo u vu re për herë të parë nga Dr. William Bean, i cili vuri re se miniatura e majtë u rrit me një shpejtësi prej 0.123 mm në ditë. Pas moshës 67 vjeç, kjo normë ra në 0,095 mm në ditë. Këto ndryshime mund të vijnë për shkak të qarkullimit të ngadaltë të gjakut.

Dhëmbët tuaj bëhen më pak të ndjeshëm

Dhëmbët tuaj bëhen gjithashtu më pak të ndjeshëm dhe kjo ndodh sepse dentina (indi i brendshëm i fortë) bëhet më i fortë me kalimin e moshës, midis smaltit të jashtëm të një dhëmbi dhe nervit të tij qendror. Ky forcim shkakton humbjen e ndjeshmërisë.

Ndiheni më të lumtur

Kur jeni fëmijë, në përgjithësi ndiheni mirë me jetën. Më pas, kjo ndjenjë zvogëlohet, gjë që mund të çojë në një gjendje krize. Tradicionalisht, plakja është parë si një periudhë e rënies së aftësisë fizike dhe psikosociale, por studiuesit kanë zbuluar se ndërsa plakemi, ne mund të ndjehemi edhe më të lumtur dhe më të kënaqur. Gjithashtu përjetohet më pak depresion dhe optimizëm më i madh.