10 Gjëra që Oficerët Doganorë i Shohin me Vëmendje tek Pasagjerët në Aeroport

©depositphotos

Zyrtarët e doganave të aeroporteve ndjehen si detektivë në këtë post. Për më tepër: ata duhet të kapin shprehjet e fytyrës, gjestet, sjelljen, gjendjen shpirtërore dhe të folurën e pasagjerëve. Dhe ta bëjnë këtë hpejt dhe saktë, në mënyrë që në turmë të mund ta dallojnë me lehtësi shkelësin. Procesi i testimit të tillë psikologjik, ose të sjelljes, zgjat jo më shumë se 2-3 minuta.

Ne tek Shkolla e Jetës zbuluam se cilave gjëra zyrtarët doganorë u kushtojnë vëmendje dhe çfarë lloj sjelljejesh të pasagjerëve e tërheqin vëmendjen e tyre.

Pasagjeri prek vazhdimisht çantën

Nëse një person mbyll dhe hap një qese ose çantë shpine disa herë pa i marrë të gjitha gjërat nga ajo, atëherë lind një pyetje e arsyeshme për punonjësit: pse ajo po bën kaq shumë bujë? Ndoshta ka frikë nga fluturimi ose është vonë për fluturimin, ose mbase ka frikë nga vëmendja e tepërt, duke e larguar atë drejt vetes dhe duke e drejtuar te çanta. Gjithashtu, gjestet që demonstrojnë nervozizëm të tepërt përfshijnë lëvizjen me gishtërinjtë ose të këmbëve, ose luajtja e tepërt me çelësat. Dhe për sigurinë, ky është një sinjal.

Hapin gojën shpesh dhe/ose shfryjnë/fërshëllejnë/këndojnë

Përveç ankthit të zakonshëm përpara se të fluturoni, veprime të tilla të paqëllimta, si të hapja e gojës, kollitja dhe zverdhja mund të tradhtojnë dikë që po përpiqet të mashtrojë shërbimin e sigurisë. Vëmendja më e kujdesshme e punonjësve të doganave është përqendruar në atë që ju sinjalizoni me trupin tuaj. Fakti është që një person i përcjell qëllimet e tij: 7% – me ndihmën e fjalëve, 38% – me tonin e zërit, dhe me shpejtësinë e të folurit dhe deri në 55% – sinjalet jo verbale, pra, gjuhën e trupit. Rezulton se trupi flet për ju më shumë sesa gjuha. Dhe kjo ndodh pa dëshirën tënde – nënvetëdijshëm.

Pasagjeri shpesh fërkon pëllëmbët e tij

Një gjest i tillë në dukje i zakonshëm është një rast për të “ngritur veshët” për shërbimin e sigurisë. Në aeroport, trupi është në gatishmëri të lartë: mobilizon, shpejton metabolizmin dhe djersitjen.

Pëllëmbët mund të djersiten shumë, dhe veçanërisht shkelësit, sepse nëse një person dëshiron të mashtrojë, atëherë ai ndjen turp, frikë, dhe faj. Prandaj, ky gjest konsiderohet në kontekstin e situatës në tërësi. Në mesin e atyre që thjesht fshijnë duart, ka edhe nga ata që duan të rrëshqasin shpejt në procedurën e kontrollit dhe të shmangin vëmendjen e padëshiruar.

Kryqëzon krahët dhe këmbët

Kjo tregon një dëshirë për të larguar vëmendjen e padëshiruar. Duart e mbajtura së bashku të kryqëzuara në kraharor janë simbol i mbylljes, që tregojnë se komunikimi është i padëshirueshëm, personi po thotë me gjuhën e trupit se nuk ka dëshirë për asnjë bisedë. Gjestet trupore të mbylljes konsiderohen gjithmonë të dyshimta.

Kyçja e buzëve fort dhe shtrëngim nofullash

Shprehjet e fytyrës ndryshojnë në sekonda, dhe zemërimi ose frika mund të reflektohen në fytyrë dhe të zhduken menjëherë – te një person arrin të marrë kontrollin e emocioneve. Dhe shprehja e të njëjtit emocion tek njerëzit e kulturave të ndryshme mund të ndryshojnë.

Por buzët e saj të mbyllura fort, një buzëqeshje asimetrike, më shumë se një buzëqeshje, një vështrim nga poshtë dhe anas janë shenja që nuk mund të kalojnë pa u vënë re.

Një tepri shiritash, rrathësh dhe një model flokësh i çuditshëm janë në kokën e pasagjerit

Bollëku i ndërfutjes në flokë i rrathëve metalikë dhe qafore do të shqetësojnë detektorin metalik, dhe në të njëjtën kohë doganierët. Sa i përket modeleve komplekse, ekziston një shans që zyrtarët e sigurisë do t’ju kërkojnë të prisni flokët për t’u siguruar që pasagjeri nuk po përpiqet të fshehë diçka të paligjshme.

Pasagjeri ka veshur mëngë tepër të gjata ose pantallona me ngarkesa

Me funde, gjithçka është e thjeshtë – është nën veshje e tjera që ata më së shpeshti përpiqen të mbajnë sende të ndaluara.

Ardhjet e vonshme dhe blerjet e biletave një ditë para nisjes

Blerja dhe shkëmbimi i një bilete një apo dy ditë para nisjes do të shkaktojë padyshim shqetësim midis punonjësve të doganave, aq më shumë kur bileta është vetëm vajtje. Cila është arsyeja e një ndryshimi të tillë të papritur të planeve? Jini të gatshëm t’i përgjigjeni kësaj pyetjeje. Fakti është se biletat shpesh ndryshohen dhe pasagjerët me qëllime të pista i blejnë ato përmes palëve të treta.

Sa i përket vonimit të një fluturimi, kjo teknikë shpesh përdoret nga njerëz që janë duke u përpjekur të kalojnë diçka të paligjshme. Ata janë të sigurt se vëmendja e shërbimit të sigurisë është zbehur dhe do të jenë në gjendje të kalojnë më thjeshtë.

Pasagjeri u përgjigjet shpejt dhe saktë pyetjeve më të thjeshta

Pasagjerët që i kanë në majë të gjuhës të gjitha përgjigjet ndaj të gjitha pyetjeve të kontrollit, do të thotë se janë trajnuar mëparë nga dikush paraprakisht, përpara se të arrijnë aty.

Pyetjet në lidhje me qëllimin dhe vendin e vizitës nuk parashtrohen sepse zyrtari doganor nuk ka punë tjetër dhe është i interesuar jashtëzakonisht shumë për të mësuar diçka të re. Pyetje të tilla bëhen për të parë përgjigjen. Shumë shkelës janë aq të trembur sa edhe ndaj pyetjes më fillestare ata e shfaqin plotësisht veten, duke u nervozuar, sepse dyshimi po rritet.

Ekziston një tjetër truk – gënjeshtarët nuk mund të rezistojnë shumë gjatë pa e prekur gojën ose fytyrën me dorë ndërsa gënjejnë. Pasagjeri, i cili nuk ka asgjë për të fshehur, do të përgjigjet me informata të saktë dhe me sa më qetësi të jetë e mundur, por nuk do ta prekë fytyrën.

Mospërputhja e bagazheve

Gjatë skanimit, punonjësit shohin se çfarë është në bagazhin tuaj. Disa artikuj mund të shkaktojnë dyshime. Në këtë rast, analiza do të bëhet më e hollësishme. Kështu që kontrolloni përmbajtjen e bagazhit tuaj, veshjen tuaj, dhe përgjigjet që keni dhënë mbi qëllimin e udhëtimit. Për shembull, një personi që pretendon të jetë biznesmen mund t’i kërkohet të tregojë dokumente biznesi me datën më të fundit, dhe nuk mund të ketë objekte pa lidhje në çantë.