10 Gjëra që Shumë Prej Nesh i Bëjnë të Gjitha Gabim

©shuttercstock,©shuttercstock

Ka gjëra që ne kurrë nuk i vëjmë në dyshim, sepse na është thënë t’i bëjmë ato tërë jetën. Por rezulton se disa prej tyre nuk janë më shumë sesa përralla të grave të vjetra.

Ju mund të filloni të vini në pikëpyetje të gjitha ritualet tuaja pasi të keni lexuar këtë artikull, duke menduar se i keni bërë gjërat më themelore gabim gjatë gjithë kohës, por ne mendojmë se është më mirë t’i zbuloni gjërat vonë, sesa kurrë.

Mos i fryni ushqimit të fëmijëve.

Pse është keq: Ndërsa fryni në ushqimin e fëmijës (si dhe ndani ushqim, pije, furça dhëmbësh, etj.), prindërit dhe njerëzit e tjerë transmetojnë baktere që mund të çojnë në zgavra të dhëmbëve, edhe nëse fëmija nuk ka ende asnjë dhëmb, sepse ata janë më të prekshm kur sapo fillojnë të zhvillohen.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Mos ndani me fëmijën tuaj ushqim, pije ose ndonjë gatim dhe mos ia fryni ushqimin. Është më mirë të pritni vetëm pak për ta lënë të qetësohet.

Mos e ktheni kokën mbrapa kur hunda juaj po kullon gjak

Pse është keq: Duke drejtuar kokën prapa, mund të bëni që të mbyteni në gjak, pasi ai shkon deri në pjesën e pasme të fytit.

Çfarë të bëni në vend të kësaj: Mbërtheni hundën me gishtat poshtë vrimave të hundës. Uluni dhe mbajeni kokën drejt dhe mjekrën paralelisht me dyshemenë.

Mos e çoni një person që i ra të fikët.

Pse është keq: Arsyeja pse njerëzve u bien të fikët është për shkak të një ulje të papritur të presionit të gjakut, që rezulton në gjak që nuk arrin në tru. Nëse e ngritni një person, kjo do të vazhdojë të parandalojë që gjaku të shkojë atje.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Është e rëndësishme, në këtë rast, që koka e personit të qëndrojë më e ulët se gjoksi i tij. Bëni personin të ulet dhe të përkulet, ose edhe më mirë, shtrijeni poshtë. Ata duhet të qëndrojnë në këtë pozicion për disa minuta dhe sigurohuni që të ndihen mirë para se të ngrihen.

Mos thithni helmin nga kafshimi i gjarprit.

Pse është keq: Në ditët e sotme ka një anti-helm efektiv dhe është shumë e rrallë që një kafshim gjarpri të bëhet fatal – kjo ndodh vetëm në 0,05% të rasteve. Thithja e helmit, thonë studiuesit, nuk i ndihmon viktimat, kështu që me të vërtetë nuk ka asnjë arsye për ta bërë atë.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Në këtë rast, duhet ta shtrini personin në mënyrë që kafshimi të jetë nën nivelin e zemrës dhe ta bëni personin të qëndrojë i palëvizur për të mos përhapur helmin. Telefononi ambulancën, ose transportoni viktimën në institucionin më të afërt mjekësor.

Mos i lani dhëmbët menjëherë pas vaktit.

Pse është keq: Dëmton smaltin, shtresën mbrojtëse të dhëmbëve.

Çfarë duhet të bëni në vend: Në mëngjes, lani dhëmbët para mëngjesit. Në rast se doni ta bëni pas ngrënies, së pari shpëlani gojën me ujë dhe më pas prisni t’i lani deri rreth 40 minuta pas vaktit tuaj.

Mos e goditni mbrapa një personi që është bllokuar në fyt nëse ai është në këmbë.

Pse është keq: Nëse e përplasni një person në pozicion vertikal, objekti mund të rrëshqasë më poshtë.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Mbështetni personin përpara dhe bëjini të kollitet së pari, kjo mund të jetë e mjaftueshme. Nëse nuk funksionon, jepni disa goditje prapa midis teheve së shpatullave, por sigurohuni që personi të jetë i përkulur përpara para se ta bëni këtë.

Mos vendosni akull direkt në një mavijosje.

Pse është keq: Meqenëse lëkura është shumë delikate, nëse e bëni këtë, zvogëlon rrjedhën e gjakut dhe ngadalëson shërimin. Për më tepër, mund të shkaktojë ngrirje.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Mbështillni akullin me një peshqir ose ndonjë pëlhurë tjetër. Akulloni zonën e dëmtuar menjëherë pas traumës, por mos e mbani akullin për më shumë se 10 minuta në të njëjtën kohë.

Mos vendosni gjalpë ose akull në një djegie.

Pse është keq: Përrallat e këtyre grave të vjetra për trajtimin e një djegie nuk do t’ju ndihmojnë. Djegia shkon thellë në lëkurën tuaj dhe ju duhet ta ftohni atë për të parandaluar dëmtime të mëtejshme.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Vendosni djegien nën ujë të rrjedhshëm të ftohtë dhe sigurohuni që ta lini atë për një kohë të mjaftueshme: rekomandohet ta lini për rreth 20 minuta.

Mos e fërkoni ngrirjen.

Pse është keq: Mos e fërkoni ose masazhoni dhe mos përdorni nxehtësi të drejtpërdrejtë për ta ngrohur përsëri, pasi mund të shkaktojë djegie.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Dilni nga i ftohti dhe ngrohni me kujdes zonat e dëmtuara duke i vendosur në ujë të ngrohtë (jo të nxehtë!) Ose duke pirë lëngje të ngrohta. Mos lejoni që zonat e dëmtuara të ngrijnë përsëri dhe sigurohuni që t’i mbuloni dhe t’i mbroni ato nëse do të dilni përsëri në të ftohtë. Nëse ngrirja është e fortë, kërkoni ndihmë mjekësore.

Asnjëherë mos e mbushni përsëri shishen tuaj plastike.

Pse është keq: Ka një kimikat të rrezikshëm në plastikë të quajtur BPA që depërton në ujë dhe rrit baktere të rrezikshme në çarjet e shishes. Këto baktere ndikojnë në pjellori dhe mund të shkaktojnë kancer.

Çfarë duhet të bëni në vend të kësaj: Ricikloni shishet plastike menjëherë pas përdorimit të tyre të parë dhe blini një shishe uji që mund të ripërdoret.