10 Gjëra të Kurdisura që na Bëjnë t’i Zbrazim Xhepat në Dyqane

©depositphotos

Sa shpesh bëni blerje të panevojshme kur jeni në një dyqan apo në një supermarket? Vëmë bast se përgjigjja është “shpesh”. Sidoqoftë, shumë as nuk e kuptojnë që në të vërtetë na kanë bërë për të blerë gjëra që nuk na duhen.

Ne krijuam një listë të 10 specialistëve të marketingut të kurtheve të zakonshëm që përdorin për të rritur shitjet.

Arka të papërshtatshme

© depositphotos

Më shumë se 60% e njerëzve pendohen dhe i kthejnë mbrapsht përsëri blerjet e panevojshme kur mbërrijnë në radhën e arkës. Për t’ua hequr klientëve një mundësi të tillë, zona e arkës bëhet qëllimisht në mënyrë të tillë që të mos keni ku t’i vendosni gjërat e panevojshme, veçanërisht nëse blerjet tuaja bëhen në një karrocë.

Pushoni pa pushim

Mensat e ushqimit janë të destinuara që ju të pushoni dhe të merrni një meze të lehtë përpara se të vazhdoni blerjet. Sidoqoftë, nuk do të jeni në gjendje të kaloni shumë kohë duke ngrënë: vende të pakëndshme, pak hapësirë midis tavolinave, zhurma dhe të gjithë bëjnë punën e tyre. Kjo i ndihmon qendrat tregtare t’i mbajnë njerëzit duke shëtitur dyqanet duke stimuluar një fluks të vazhdueshëm të klientëve.

Pa dritare, pa orë

© depositphotos, © depositphotos

Është e ditur se kazinotë nuk kanë dritare ose orë, kështu që njerëzit humbasin sensin e tyre të realitetit dhe kalojnë sa më shumë kohë (= para) atje. Qendrat tregtare e huazuan këtë hile për të bërë të njëjtën gjë.

Dyqane komode

© depositphotos, © depositphotos, © depositphotos

Të gjitha rrugët e kalimit në qendrat tregtare janë të ndriçuara me shkëlqim, dhe gjithmonë ka muzikë me zë të lartë që amplifikohet dhe jehon nga shtresa e dyshemesë. Por sapo të hyni në ndonjë prej dyqaneve, dyshemetë bëhen më të buta, dritat gjithashtu dhe muzika papritmas është e qetë dhe e këndshme. E gjithë kjo krijon një ndjenjë rehatie dhe ju bën të qëndroni më gjatë.

Pasqyra të zgjuara të dhomës së zhveshjes

© depositphotos

Sado që është e trishtueshme, pasqyrat e dhomave të veshjes janë bërë posaçërisht për të na bërë të dukemi më të holla, më të nxira dhe më të gjata. Disa dyqane të brendshme, për shembull, shtojnë pigment rozë në pasqyrat e tyre për ta bërë lëkurën të duket e nxirë. Dhe mashtrimi funksionon sepse sa më shumë që na pëlqen vetja në disa rroba, aq më shumë gjasa ka t’i blejmë ato.

Zëvendësimi i mallrave

© depositphotos

Nëse blini sendet tuaja në të njëjtin dyqan për një kohë të caktuar, ju e dini saktësisht se ku është gjithçka, duke lëvizur drejt e në markën tuaj pa shikuar përreth. Kur dyqani bën përzierjen e mallrave, duhet të kërkoni ato që ju nevojiten, duke mbushur karrocën tuaj gjatë rrugës.

Ndriçimi i menduar

Të gjithë e dinë që bananet më të mira janë ato me një ngjyrim të verdhë. Kjo vlen edhe për frutat dhe perimet e tjera, dhe pronarët e dyqaneve e dinë mirë këtë. Problemi i ngjyrave “të papërsosura” zgjidhet me ndriçim: drita “e duhur” mund të bëjë që çdo mall të duket më mirë.

Kërkesa artificiale

© depositphotos

Le të marrim si shembull raftet e lëngjeve. I keni vërejtur ndonjëherë ato hapësira boshe midis kartonëve? Ne priremi të mendojmë se është për shkak se lëngu është shumë i popullarizuar dhe është shumë i mirë, dhe ne e konsiderojmë të mirëqenë. Mjerisht, shumicën e kohës janë punonjësit e dyqaneve që heqin lëngun nga raftet për të krijuar pamjen e kërkesës së lartë.

Manipulimi i bazuar në mungesë besimi

© depositphotos

Pasqyrat jashtë dhomave të veshjes luajnë një rol të rëndësishëm në shitje: nëse një person nuk është shumë i sigurt ose thjesht nuk duket mirë, reflektimi i tyre që shfaqet vazhdimisht do t’ua kujtojë këtë. Ky mashtrim fjalë për fjalë i bën ata të blejnë diçka të re për të përmirësuar situatën.

Luajtja me kontraste

Ka dy mbajtës me karakteristika të ngjashme në të njëjtin raft, por njëri prej tyre kushton 79,99 dollarë dhe tjetri 99,99 dollarë. Ai “i liri” shitet mirë, si rezultat, dhe ai më i shtrenjtë do të mbetet pothuajse i pashitur. Pse keshtu? Sepse nuk mendojmë për vlerën reale të gjërave, por për faktin se po marrim me një pazar të mirë.