10 Karakteristika që Nuk e Dinit se i Keni Trashëguar nga Prindërit Tuaj

Keni sy kafe si nëna juaj dhe këmbët e gjata si babai juaj. Gjërat si këto janë të pabesueshme kur i mendojmë: kemi trashëguar çdo atribut fizik nga prindërit tanë, nga kopjet e gjeneve të tyre. Por cilat gjëra të tjera erdhën nga paraardhësit tanë?

Ne u hodhëm një vështim hulumtimeve më të fundit të gjenetikës dhe zbuluam disa gjëra të habitshme. Këtu janë dhjetë karakteristika personale që trashëgoni nga prindërit tuaj…

Nivelet e larta të kolesterolit

© depositphotos

Shumë njerëz besojnë se nivelet e larta të kolesterolit janë të lidhura me atë që hani. Nëse doni të jetoni një jetë të gjatë dhe të lumtur, ju duhet të hani perime dhe fruta dhe të bëni shumë stërvitje – ose kështu besohet.

Por ndonjëherë nivelet e larta të kolesterolit në të vërtetë nuk varen nga stili i jetës sonë, por nga gjenet tona. Rreth 1 në çdo 500 njerëz ka një mutacion të veçantë gjenetik që çon në një akumulim të kolesterolit në gjakun e tyre. Këta njerëz do të kenë nivele të larta të kësaj substance edhe nëse nuk hanë gjë tjetër përveç perimeve.

Modeli i humbjes së flokëve tek meshkujt vjen nga nëna

© depositphotos

Një nga gjenet që luan një rol në humbjen e flokëve gjendet në kromozomin X. Meshkujt e trashëgojnë atë nga nënat e tyre. Por mos nxitoni ta fajësoni për këtë – ka gjene të tjera që luajnë një rol këtu, duke përfshirë ato të trashëguara nga babai. Për më tepër, faktorët mjedisorë gjithashtu kanë një efekt në humbjen e flokëve.

Suksesi akademik

© pixabay

Kur një nënë e qorton fëmijën e saj sepse mori një katër në shkollë dhe ajo i tregon se ka dalë shumë më mirë me rezultate kur ishte vetë në shkollë, në një farë mënyre kjo ka të bëje.

Suksesi akademik është 55% i varur nga trashëgimia juaj gjenetike. Mijëra gjene janë përgjegjëse direkte për rezulatet tuaja në shkollë. Pra, nëse prindërit tuaj kanë demonstruar aftësi të jashtëzakonshme gjatë ditëve të tyre të shkollës, ju keni potencial të madh.

Dashuria për kafen

© pixabay

A pini shumë kafe? Epo, gjenet tuaja janë krejtësisht për t’u fajësuar! Shkencëtarët zhvilluan një studim krahasues për njerëzit që nuk mund të jetojnë pa kafe dhe ata që munden.

Rezultoi se grupi i dytë kishte një grup të caktuar të gjeneve që do të thoshte se ata e absorbonin kafeinë më ngadalë. Kjo do të thoshte se ata nuk ndjenin një nevojë të veçantë për ta pirë atë rregullisht, në mënyrë që të merrnin energji.

Maturimi shkakton diabetin tek të rinjtë

© pixabay

Lloji 2 i diabetit zakonisht zhvillohet tek njerëzit e moshuar. Por ndonjëherë shfaqet tek fëmijët dhe adoleshentët me një mënyrë jetese aktive. Ky njihet si diabeti i pjekurisë së të rinjve dhe shfaqet si rezultat i një mutacioni gjenetik, edhe pse një dietë e varfër mund të luajë një rol gjithashtu.

Daltonizmi nga nënat

© pixabay

Paaftësia për të dalluar midis ngjyrave të caktuara është shpesh diçka që një person trashëgon përmes gjeneve të tyre. Geni që e prodhon atë shpesh trashëgohet nga bijtë e nënave të tyre.

Për pjesën më të madhe, janë meshkujt që vuajnë nga verbëria ndaj ngjyrave. Kjo është për shkak të faktit se brenda përbërjes së tyre gjenetike, defekti i kromozomit të vetëm X të nënës nuk kompensohet, ndërsa femrat kanë një kromozom X “emergjencë” nga etërit e tyre.

Intoleranca e laktozës

© pixabay

Kjo mund të tingëllojë befasuese, por 65% e të rriturve kanë një aftësi të zvogëluar për të tretur laktozën ose sheqerin e qumështit. Një gjen i veçantë është përgjegjës për këtë. Kur një fëmijë është ende shumë vogël dhe ka nevojë për qumësht për të mbijetuar, trupi krijon një enzimë për tretjen e laktozës.

Ndërsa ai person plaket, aftësia e tyre për të absorbuar produktet e qumështit bie. Vetëm një pjesë e njerëzve kanë gjenin për tolerimin e laktozës, që do të thotë se ata mund ta tresin qumështin në mënyrë efektive pa asnjë problem në asnjë moshë.

Aftësia për të ngarë makinën

© pixabay

Ajo që shumë prej nesh kanë dyshuar prej kohësh është konfirmuar nga shkencëtarët: jo të gjithë kanë aftësinë e lindur për të ngarë një makinë. Ju mund të mësoni të gjitha rregullat e rrugës dhe të merrni provimin e patentës, por nëse keni gjene të veçanta që ndikojnë në aftësinë tuaj për t’u orientuar, shpejtësinë e reagimeve tuaja, ose kujtesën tuaj, mund të rezultojë të jetë një ide e keqe.

Ka shumë të ngjarë që ju të hutoheni gjatë rrugës dhe prandaj jeni në rrezik më të madh për të pësuar një aksident. Shkencëtarët besojnë se këto gjene janë tek 30% e popullsisë.

Miopia

© pixabay

Gjasat që një person ka ose do të zhvillojë probleme me të parit larg janë të trashëguara. Nëse të dy prindërit e kanë këtë problem, atëherë rreziku i zhvillimit të këtij problemi tek fëmija është rreth 50%.

Megjithatë, shkencëtarët besojnë se ne nuk mund të fajësohen plotësisht gjenet. Ata që shpenzojnë më pak kohë ulur para një kompjuteri kanë shumë më pak gjasa të vuajnë nga miopia.

Popullariteti

© pixabay

Mund të duket e pabesueshme, por sekreti i popullaritetit të një personi është i fshehur në gjenet e tyre. Shkencëtarët e Harvardit arritën këtë përfundim pas viteve të gjata të hulumtimit të përpiktë.

Ata besojnë se në agimin e ekzistencës së njerëzimit, ata që posedonin informacion të vlefshëm për burimet ushqimore ose rrezikun ishin në qendër të vëmendjes së një grupi të caktuar shoqëror.

Këta njerëz i kaluan në gjenet e tyre tek pasardhësit e tyre. Njerëzit që i trashëguan këto gjene janë ata që janë të popullarizuar në mesin e shokëve të tyre dhe me të cilët njerëzit e tjerë shpesh duan të jenë miq.

Si ndodh kjo? Ndoshta hulumtimet e ardhshme do ta bëjnë këtë më të qartë.