10 Këshilla për të Mbijetuar në Situata të Papritura

©brightside

N.M.V.P. Kjo është teknika që përdorin profesionistë si Mark Jenkins kur humbasin në shkretëtirë pa GPS ose telefon të disponueshëm. Do të thotë ndalo, mendo, vëzhgo dhe planifiko. Shmangia e dëmtimit, marrja e ujit të pastër dhe gjetja e një rruge drejt civilizimit janë të gjitha përparësitë që mund të zgjasin më shumë sesa pritej.

Kjo është arsyeja pse sot, ne kemi përpiluar disa këshilla praktike që mund të vijnë në ndihmë në rast se ju do të humbni në shkretëtirë.

Mbështillni një qese plastike rreth degëve për të prodhuar ujë.

Gjetja e një burimi të ujit të freskët për të pirë është një përparësi kur humbet në shkretëtirë. Koha që njerëzit mund të mbijetojnë pa ujë varet nga kushtet. Për referencë, një atlet që ushtrohet fort në mot të nxehtë mund të dehidratohet, të nxehet dhe të vdesë gjatë një periudhe prej disa orësh.

Për fat të mirë, përdorimi i kondensimit për të marrë ujë të freskët është mjaft i thjeshtë. Duke mbështjellur një qese plastike rreth një dege me gjethe që i ekspozohet diellit, mund të keni një furnizim të pakufizuar me ujë të freskët.

Vishni trupin tuaj me mbështjellës flluskë dhe / ose gjethe për t’ju mbajtur ngrohtë.

 

Kjo mund të duket si një këshillë jopraktike, por mbështjellja me letër me flluska është jashtëzakonisht e rëndësishme kur bëni kampim në mot të ftohtë. Meqenëse mbështjellja e flluskave mban një shtresë ajri si një tampon, ajo vepron si një izolues i shkëlqyeshëm.

Madje është përdorur për të izoluar dritaret gjatë dimrit. Nëse keni harruar ta merrni atë, gjithmonë mund të përdorni gjethe të thata si zëvendësues. Kërkimet kanë treguar që gjethet e thata të pemës së mollës, për shembull, përmirësojnë izolimin termik.

Mblidhni vesën e mëngjesit me byzylykë të këmbës prej bari.

Kjo teknikë zakonisht përdorej nga njerëz aborigjenë australianë që do të ecnin në distanca të gjata pa mbartur ujë. Ata do të formonin një top me bar të thatë ose madje do ta mbështillnin atë rreth nyjeve të këmbëve, ndërsa ecnin para lindjes së diellit për të mbledhur ujë të vesës.

Flini në një shtrat të ngritur për të shmangur hipoterminë.

Pasi të keni arritur të gjeni ujë, dhe pasi është gjithmonë e zgjuar të shmangni ecjen në errësirë për të parandaluar aksidentet, do të dëshironit të gjeni strehim nëse duhet të kaloni natën në shkretëtirë. Nëse nuk mund të gjeni një shpellë ose ndonjë mënyrë tjetër për të mbrojtur veten nga shiu, duhet të siguroheni që të izoloni trupin tuaj nga toka e ftohtë duke fjetur më lart, në mënyrë që të shmangni hipoterminë.

Fërkoni duart tuaja me hala pishe për të zvogëluar pickimet e mushkonjave

Edhe pse asnjë ilaç natyral kundër mushkonjave nuk funksionon në mënyrë më efektive se DDT, ju mund të përdorni mjete juridike natyrore për të shmangur këto insekte potencialisht të rrezikshme. Vaji i pishës, për shembull, mund të veprojë si një parandalues i mushkonjave dhe llojeve të caktuara të rriqrave për shkak të erës së tij. Gjethet si citronella, gjithashtu mund të zmbrapsin insektet.

Bëni sikur keni vdekur kur takoni kafshë të mëdha si arinjtë e murrmë

Kur vraponi nga një ari, gjëja më e mirë për të bërë është ngadalë të tërhiqeni nga situata, pasi në shumicën e rasteve ariu në të vërtetë ka më shumë frikë nga ju sesa jeni prej saj. Nga ana tjetër, gjatë një sulmi të ariut të zi, të luftosh mbrapa është një ide e mirë, por një ari i thinjur është shumë më i madh dhe më i fuqishëm, kështu që shansi më i mirë i mbijetesës është të përkulesh në një top dhe të luash i vdekur.

Kaloni aty ku uji është i thellë dhe rrjedha e ngadaltë, në vend që të jetë i cekët dhe lëviz më shpejt.

 

Kalimi i një lumi mund të duket i lehtë, por në të vërtetë duhet ta bëni atë me kujdes. Vendet më të sigurta për të kaluar shpesh janë seksione të drejta midis kthesave lumore.

Sa më e shpejtë rryma, aq më e cekët duhet të jetë për të kaluar në mënyrë të sigurtë. Gjithmonë mund të hidhni një shkop për të parë se sa e shpejtë është rryma, por në rast se keni dyshime, mbani mend se është më mirë të kaloni ujë të thellë, të ngadaltë, sesa ujë të shpejtë dhe të cekët.

Nëse kryqëzoni, gjithnjë përballeni me rrjedhën e sipërme, me ujë që rrjedh drejt jush, dhe përkuluni pak përpara, duke i mbajtur këmbët tuaja në gjerësinë e shpatullave. Lakimi i gjunjëve për të ulur qendrën tuaj të gravitetit dhe për të pasur një pikë të tretë kontakti mund të ofrojë sigurinë tuaj nëse po kaloni vetëm.

Gdhendni akullin në një sferë me lente për të krijuar zjarr.

Një bllok i qartë akulli, i trashë rreth 5 cm, mund të shndërrohet në lente për të krijuar një zjarr duke përdorur të njëjtën teknikë që do të përdorni me një xham zmadhues. Truku është krijimi i një lenteje konveks (më e hollë rreth skajeve dhe më e trashë në mes). Pastaj lëmoni sipërfaqen me duart tuaja për të rregulluar efikasitetin e lenteve të akullit.

Mblidhni gjethe të lagura për t’i djegur ato dhe për të krijuar sinjale tymi.

Pasi të keni gjetur ujë, strehë dhe zjarr, përparësia juaj duhet të jetë të zvogëloni kohën që do të kaloni në shkretëtirë. Përdorimi i një sinjali tymi mund të shpëtojë jetën tuaj. Pasi të keni filluar një zjarr, do të dëshironi të krijoni sa më shumë tym të jetë e mundur. Kjo mund të bëhet duke përdorur gjethe të lagura.

Pastaj, përdorni një batanije të lagur ose gjethe të mëdha për të prerë kolonën e tymit në 3 pjesë. Nëse një aeroplan ose një varkë sheh sinjalin tuaj të tymit, ata nuk do ta ngatërrojnë atë me një zjarr të madh. Kolona e tymit me 3 ndarje është një kod urgjence.

Përdorni hirin si dezinfektues për të larë duart tuaja.

Higjiena mund të duket si shqetësimi më i vogël kur humbni në shkretëtirë. Sidoqoftë, mund të ndodhë që të keni nevojë për dezinfektimin e duarve, për të shëruar veten kur bëni operacione të vogla.

Hiri, për një kohë të gjatë, është lënë pas dore si një alternative e sapunit. Kur humbasin në shkretëtirë, hiri nga zjarret në kampe mund të përdoret pasi që, sipas këtij studimi, ato janë po aq efikase sa edhe sapuni.

Mos i aplikoni mitet e mbijetesës si pirja e urinës ose myshku që rriten vetëm në Veri.

Pirja e urinës ose përdorimi i myshkut si një udhëzues kur humbet janë disa mite të bëra të njohura nga filmat. Fatkeqësisht, të dy janë gabim. Përkundër faktit se urina është pak a shumë sterile nëse veshkat tuaja janë të shëndetshme, e gjithë ideja e urinimit është që trupi juaj të filtrojë kripërat dhe mineralet e tepërta nga gjaku.

Pirja e saj përsëri, mund të bëjë që veshkat tuaja të duhet të punojnë më shumë dhe t’ju bëjnë më të etur për shkak të përmbajtjes së natriumit. Sa për mitin që myshku rritet në Veri, ai rritet kudo që është e lagësht dhe jo me diell.

Në disa vende në hemisferën veriore, kjo ndodh të jetë në Veri, por nuk ka pse të jetë kështu. Në hemisferën jugore, myshku rritet në Jug.