10 Ndryshime Trupore që e Tregojnë Moshën më Shpejt se Karta Identitetit

Sipas Gail Saltz, frika e plakjes është një nga fobitë më të zakonshme që njerëzit përjetojnë. Trupi ndryshon gjithnjë dhe si rezultat, zbulon tiparet e tij të fshehura më parë.

Mjekët mendojnë se ju duhet të dini cilat ndryshime janë të mira dhe cilat në të vërtetë janë të këqija dhe se kjo është e mjaftueshme për të qëndruar të sigurt dhe të shëndoshë.

Ne pajtohemi me ekspertët dhe dëshirojmë që ju të dini se si ndryshon trupi juaj ndërsa ju rriteni në moshë dhe çfarë ju duhet të bëni për të udhëhequr një jetë të rehatshme pas gjithë këtyre ndryshimeve të ndodhin.

Dhëmbët bëhen më pak të ndjeshëm.

© depositphotos © depositphotos © depositphotos

Me kalimin e kohës, dhëmbët tanë bëhen më pak të ndjeshëm ndaj ushqimit të nxehtë dhe të ftohtë. Edhe pse kjo tingëllon si një gjë e mirë, në realitet mund të shkaktojë probleme të reja.

Sipas Shoqatës Dentare Amerikane, nervat në dhëmbët tuaj mund të tkurren kur të moshoheni, gjë që shkakton mungesën e ndjeshmërisë. Kur kjo ndodh, njerëzit nuk i ndjejnë më simptomat e dëmtimit të dhëmbëve dhe problemet e tjera dentare.

Hunda zmadhohet

© pxhere

Mesatarisht, trupi ndalon së rrituri rreth moshës 18 vjeç. Por disa pjesë të trupit, si hunda, vazhdojnë të rriten gjatë gjithë jetës suaj.

Kjo ndodh për shkak të ndryshimeve në indet e buta, muskujt dhe kërcinjtë që formojnë hundën, ku këto të fundit vazhdojnë të rriten. Procesi shpejton deri në moshën 50 vjeçare dhe vazhdon me të njëjtin ritëm deri në moshën 60.

Për më tepër, maja e hundës shpesh ulet kur të moshoheni.

Kofshët zvogëlohen.

Kur të moshoheni, humbja e lëngjeve qelizore shkakton ndryshime të dukshme në atë se si duket trupi juaj. Beli i hollë i femrave dhe kofshët e mëdha kthehen në bel të gjerë dhe koshë të ngushta.

Tek meshkujt, rënia e niveleve të testosteronit që shfaqet me plakjen mund të ndikojë në shpërndarjen e yndyrës dhe në perimetrin e legenit, të cilët zakonisht zvogëlohen kur burrat moshohen.

Qerpikët bëhen më të shkurtër.

© auricadina75 / pixabay © depositphotos

Kujdesi jo i duhur për qepallat, problemet e tiroides dhe alergjitë janë faktorët më të zakonshëm që ndikojnë në gjatësinë dhe trashësinë e qerpikëve. Ata ndryshojnë në mënyrë të pashmangshme teksa rriteni.

Sipas disa studimeve, 44% e burrave dhe grave vërejnë se qerpikët e tyre bëhen më të shkurtër dhe më të hollë gjatë viteve.

Libido rritet…

 

Me afrimin e menopauzës, sfondi hormonal bëhet gjithnjë e më pak i qëndrueshëm. Shkencëtarët pohojnë se është një mashtrim që përdoret nga natyra për t’i lejuar gratë të rrisin shanset e tyre për t’u mbetur shtatzënë (zvogëlohet funksioni riprodhues dhe rritet epshi).

Psikologët mendojnë se gratë 40 vjeçare hyjnë në një periudhë të çlirimit seksual pasi që jeta e tyre është e balancuar: fëmijët e tyre janë bërë të pavarur dhe karriera e tyre është e qëndrueshme.

Këmba bëhet më e madhe.

© depositphotos © depositphotos

Ortopedistët pohojnë se këmbët tona bëhen më të gjata dhe më të gjera. Kjo ndodh sepse ligamentet dhe tendInat tona dobësohen ndërsa ne moshohemi. Pra, kjo është arsyeja pse njerëzit duhet të blejnë këpucë në një madhësi më të madhe sesa disa vite më parë.

Piklat zhduken

© depositphotos © depositphotos

Si rregull, njerëzit me tone të lehta të lëkurës dhe flokë të kuqe kanë pikla. Zakonisht ato shfaqen në fëmijëri ose në rini. Ekspertët mendojnë se piklat pjesërisht ose plotësisht zhduken me kalimin e kohës.

Shenjat e gishtave ndryshojnë.

© Kaz / pixabay

Për shumë vite, kriminologët në mbarë botën besonin se shenjat e gishtave nuk ndryshonin kurrë. Por në vitin 2015, shkencëtarët kryen një eksperiment të madh. Ata studiuan shenjat e gishtave të më shumë se 15.000 njerëzve dhe zbuluan se jo vetëm një dëmtim, por edhe mosha e një personi mund të ndikojë në linjat papilare.

Perceptimi ndaj ngjyrave ndryshon.

© depositphotos

Shumë njerëz përballen me çështjet e perceptimit të ngjyrave me kalimin e kohës. Shkencëtarët amerikanë kanë kryer hulumtime dhe marrë në studim 900 njerëz të moshës 58-102 vjeç.

Rezulton se ndryshimet në moshën e syrit krijojnë një efekt të filtrit të verdhë. Kjo na pengon që të dallojmë si duhet dallimin mes ngjyrave të tilla si blu dhe e purpurt ose e verdhë dhe e gjelbër.

Shija për ushqimin ndryshon.

© Hans / pixabay © an-13 / pixabay

Më vonë në jetë, përtëritja e përceptorëve të shijës së gjuhës sonë ngadalësohet. Sipas ekspertëve, kjo ka një ndikim në perceptimin e ushqimit. Kjo është arsyeja pse disa produkte shijojnë keq në rini dhe bëhen më të shijshme më vonë.

Gratë zakonisht përjetojnë ndryshime të preferencave ushqimore pas moshës 50 dhe meshkujt pas asaj 60.

Meqë ra fjala, sipas studimeve, produktet më të njohura “për të rriturit” janë djathi i dhisë, trangujt dhe fasulet.