10 Pasanikë nga e Kaluara që i Bëjnë Miliarderët e Sotëm të Duken të Vegjël

Ndonjëherë, duket se miliarderët e sotëm si Bill Gates ose Warren Buffett janë njerëzit më të pasur që kanë jetuar ndonjëherë. Por edhe nëse nuk i konsiderojmë personalitetet historike si Aleksandri i Madh, Genghis Khan, Mbreti Solomon, shumë perandorë Romakë dhe faraonët e Egjiptit (sepse nuk ka informacion të saktë për pasuritë që ata kishin), paratë që kanë burrat e pasur modernë nuk janë asgjë në krahasim me ato që kishin burrat e pasur të së kaluarës.

Bazuar në hulumtimin e bërë nga Business Insider dhe të tjerë që kontrolluan arkivat dhe bënë korrigjimet e inflacionit, ne ju ftojmë të udhëtoni në të kaluarën. Le të hedhim një vështrim në 10 njerëzit më të pasur të mijëvjeçarit të fundit dhe të zbulojmë se si u bënë kaq të pasur dhe për çfarë i përdorën paratë e tyre.

Cornelius Vanderbilt, 185 miliardë dollarë

© wikimedia © wikipedia

Cornelius Vanderbilt, një nga biznesmenët më të famshëm në historinë e SHBA, u bë i pasur sepse ndërtoi hekurudhat dhe linjat e transportit në vitet 1800. Gjatë viteve më të suksesshme, pasuria e Cornelius Vanderbilt ishte afro 185 miliardë dollarë. Shumica e parave të tij u fituan gjatë zgjerimit të perandorisë së tij hekurudhore pas Luftës Civile.

Henry Ford, 199 miliardë dollarë

© wikimedia © Vayzunoff / pikabu

Henry Ford është një nga njerëzit më të shquar në biznesin Amerikan. Pasuria personale që ai kishte ishte vetëm 200 miliardë dollarë. Ford jo vetëm që filloi korporatën e tij dhe ishte gjithashtu i famshëm për qasjen e tij revolucionare në prodhimin e makinave, por ai ishte gjithashtu një pionier në biznes dhe industri.

Ai vendosi një pagë më të lartë për punëtorët e tij sesa ajo që konsiderohej mesatare në atë kohë dhe ai zhvilloi konceptin e linjës së asamblesë. Kjo i lejoi atij të krijojë makina të lira dhe t’i bëjë ato të përballueshme për njerëzit e e zakonshëm.

Muammar Gaddafi, 200 miliardë dollarë

© wikimedia © wikimedia

Nuk ka gjasa të ketë një person në botë që nuk e ka dëgjuar emrin e tij. Besohet se Gaddafi kishte një pasuri që u vlerësua të jetë rreth 200 miliardë dollarë të cilën e bëri gjatë mbretërimit të tij në Libi për 42 vjet.

Gaddafi ishte një politikan dhe sundimtar mjaft i diskutueshëm, por ai bëri shumë për vendin e tij. Për shembull, ai ndërtoi Lumin e Madh Man-Made që furnizon tani zonat e shkreta të Libisë.

Sipas disa ekspertëve, ky ishte projekti më i madh i ujitjes në tërë historinë e njerëzimit. Vendi furnizohet çdo ditë tani me 6.5 metra kub ujë të pijshëm.

Gaddafi u rrëzua në vitin 2011 gjatë Luftës Civile.

William Pushtuesi I , 209–229 miliard dollarë

© wikimedia © wikimedia

Sipas vlerësimeve të ndryshme, William Pushtuesi kishte rreth 209–229 miliardë dollarë. William Pushtuesi ishte Mbreti i parë i Anglisë pas pushtimit Norman në 1066. Mbretërimi i Uilliamit pati pasoja të mëdha për vendin: ai ngriti Mbretërinë e Bashkuar Angleze, ai krijoi ushtrinë dhe flotën, ai bëri të ashtuquajturin Librin Domesday , dhe ai filloi të ndërtojë kështjellat prej guri, e para prej të cilave ishte një kullë që u ndërtua në 1078.

Jakob Fugger, 221 miliard dollarë

© wikimedia © wikipedia

Jakob Fugger ndoshta nuk është aq i famshëm sa njerëzit e tjerë në këtë listë por ashtu si ata, ai kishte shumë para. Falë aftësive të tij bankare dhe tregtare, ai kishte rreth 221 miliard dollarë.

Jakob Fugger lindi në 1459 dhe vdiq në 1525 në Augsburg, Gjermani. Ai e ndërtoi pasurinë e tij kryesisht duke shitur tekstile në Itali dhe gjithashtu argjend dhe ar në Hungari dhe Bohemia.

Mir Osman Ali Khan, 230 miliardë dollarë

© infobimo/blogpost © pixabay

Ekziston një shans që nuk keni dëgjuar kurrë për Mir Osman Ali Khan por ai është padyshim një nga burrat më të pasur që bota ka parë ndonjëherë. Kur ai ishte sundimtari i shtetit Hyderabad në Indi, ai bëri një pasuri deri në 230 miliardë dollarë. Pas vdekjes së babait të tij në 1911, ai u bë Nizami i Hyderabad dhe sundoi për 37 vjet. Ai ndihmoi në zhvillimin e arsimit, energjisë elektrike dhe hekurudhave në zonë.

 Nicholas Alexandrovich, Tsesarevich i Rusisë, 300 miliardë dollarë

© pixabay © wikimedia

Pasuria e Nicholas Alexandrovich, Tsesarevich e Rusisë vlerësohet të jetë 300 miliardë dollarë. Të ardhurat e tij personale përbëheshin nga tokat që ai zotëronte dhe gjithashtu asetet në sektorin industrial dhe tregti. Meqenëse Kisha Ortodokse Ruse e kanonizoi Nicholas-in e II-të, ai gjithashtu mund të quhet “shenjtori më i pasur në histori”.

Andrew Carnegie, 310 miliardë dollarë

© wikimedia © wikimedia

Andrew Carnegie ishte një biznesmen i pasur dhe i fuqishëm. Ai u bë i famshëm në mesin e shekullit të 19-të. Carnegie lindi në Skoci dhe ai vinte nga një familje shumë e varfër që u zhvendos në SH.B.A. në fund të viteve 1840.

Pas disa investimeve të suksesshme në një seri ndërmarrjesh, Carnegie ngriti kompaninë e tij, Steel D., që e bëri atij pjesën më të madhe të pasurisë së tij prej 310 miliardë dollarësh. Ai njihet gjithashtu si një njeri që shpenzoi pjesën më të madhe të këtyre parave për dhurime të ndryshme, kështu që mbahet mend si një nga filantropët më të shquar në botë.

John Rockefeller, 340 miliardë dollarë

© wikimedia © pixabay

Emri i John Rockefeller do të thotë shumë për historinë e SHBA dhe pasuria e tij vlerësohet të jetë 340 miliardë dollarë. Edhe sot, është pothuajse pasuria më e madhe ndonjëherë.

Ai lindi në 1839 në New York, dhe ai u bë një nga themeluesit e Standard Oil. Rockefeller është i njohur edhe si filantrop: kur ishte gjallë, ai themeloi 2 kolegje, Universitetin e Agoikagos dhe Universitetin Rockefeller. Vdiq në vitin 1937 në moshën 97 vjeçare.

Mansa Musa, 400 miliardë dollarë

© obrienillustration / instagram © pixabay

Personi më i pasur që ka ecur ndonjëherë në këtë planet ishte Mansa Musa, ose Musa I nga Mali. Kur ai ishte perandori mbretërues i Malit, ai pati një pasuri që do të vlente sot rreth 400 miliardë dollarë. Musai lindi në 1280 dhe para vitit 1337, ai jetoi si një musliman i rregullt fetar. Ai ndërtoi shumë qendra arsimore dhe xhami rreth Afrikës.

Vetëm për krahasim: personi më i pasur i gjallë për momentin, themeluesi i Amazon, Jeff Bezos, vlen rreth 131 miliardë dollarë dhe Bill Gates, me 96.5 miliardë dollarët e tij është personi i dytë në listën e njerëzve më të pasur.

Bonus

Shumica prej nesh e kanë pasur të vështirë të imagjinojnë sasi parash po aq të mëdha sa disa miliardë dollarë. Për të parë se sa të pasur ishin këta njerëz, le t’i krahasojmë pasuritë e tyre me njerëz dhe gjëra të njohura.

Për shembull, pronari i Microsoft që ka qenë një nga njerëzit më të pasur në botë për një kohë të gjatë tani, është 4 herë më i varfër se Mansa Musa, mbreti legjendar i vendit afrikan Mali për të cilin shumë njerëz nuk e kanë dëgjuar kurrë.

Nëse Henry Ford do të ishte gjallë sot, ai do të ishte në gjendje të blinte rreth 79 Empire State Buildings, rrokaqiejt e 5-të më të lartë në SH.B.A.

© wikimedia © pixabay

Dhe Nikolla II i Rusisë mund të ndërtonte rreth 25 rrethe si Qyteti i Moskës.

© wikimedia © depositphotos

Çfarë do të krijonit nëse do të ishit një miliarder?